Aina se päivä sitten kuitenkin jossain vaiheessa loppuu. Hain pienet hetki sitten serkuiltaan, nyt iltapalastavat sämpylöitä, kaakaoa ja pullatkin lupasin. Ukko suoritti sillä välin inhottavia velvollisuuksiaan eli kellarissa sulatti toivottavasti tältä talvelta viimeisen kerran vesijohtoa, tällä kerralla pesukoneen. Nämä kovat pakkaset eivät oikein ole minään vuonna sopineet yhteen vanhan talomme putkien kanssa. Jälkikäteen on helppo sanoa että olisi kannattanut jättää putket kulkemaan talouskellarista yksinomaan keskelle taloa vesipisteisiin eikä siirtää niitä talon ulkoseinälle remontin yhteydessä. Tehty mikä tehty.

Joka talvi niitä on siis sulateltu, milloin enemmän ja milloin vähemmän. Tänä talvena silkalla onnella on säästytty yllättävän vähillä sulatteluilla, pari kertaa on joutunut mies sulattamaan keittiön lämpimän veden, vessanpytyn ja vessan kylmä veden, pääsääntöisesti se on ollut juuri tuo pesukoneen vesijohto joka herkimmin menee jäähän. Öisin on käyty vessassa ja laskettu samalla vesiä joka puolelta, pesukone on pääsääntöisesti laitettu yöksi pyörimään samoin kuin astianpesukone.

Tänään oli lähinnä huonosta onnesta ja infosta kiinni pesukoneen hanan jäätyminen, itse en huomannut aamulla mittaria katsoa ja sitten kun katsoin olikin lämpötila jo -5 ulkona. Sillä pakkasella johdot ei enää jäädy ja koska eilenkin viimeinen kunnon ulkona käyntini ajoittui aikaan jolloin aurinko vielä lämmitti en edes olettanut että yölläkään olisi kova pakkanen ollut. Niinpä ei tullut mieleenikään että olisin vettä laskenut pesukoneen hanasta. Ukko kyllä tuumi aamuvuorosta kotiuduttuaan että pakkasta oli ollut -17 aamulla kun töihin lähti joten ei ihme.

Joka talvi on myös sulattelujen yhteydessä mies uhonnut että ensi kesänä puretaan kaikki eristykset putkista ja samalla kun ne uusitaan, selvitetään paljonko maksaisi sulanapitokaapelit kyseisille johto-osuuksille. Ja joka hiton kesä se on unohtunut. Yllättäen. Jospa ensi kesänä muistettaisiin.

Tämä päivä on mennyt lähinnä makoilun, ruoanlaiton, leipomisen ja netissä surffaamisen merkeissä. Aamupäiväruokana tuhosimme kahden pojan ja pienten kanssa 3,5 litran vuoan lihaperunasoselaatikkoa. Iltapäiväksi tein pikaisen kanakastikkeen eli suikaleet pannuun ja tilkka kermaa sekaan lopuksi. Ukko oli ainoa joka ruokaa söi, pojat täyttivät mahansa kaukalosta tultuaan iltapäivällä sämpylöillä ja pullilla. Itse hotaisin lopun lihakastikkeen riisin kera ja sämpylän suolakurkulla.

Olen nyt koettanut oikein tosissani katsoa että varmasti syön tarpeeksi joka päivä, ja että otan multitabsit. Huomenna kertoilen luultavasti syömiseni omituisuuksista lisää teille, tänään lopetan jutut tähän ja karjaisen jalopeuran tapaan pienille jotka säntäsivät jo yläkertaan riehumaan. Iltapesut ja pisut kutsuu, etenkin junnua joka on puolen tunnin päästä jo unta etsimässä.