Kuuntelin eilen puolella korvalla eduskunnan kyselytuntia. Taas olen himpun viisaampi sen suhteen, miten tämän maan asiat makaavat. Siis hommahan on näin. Edellinen hallitus on kerännyt rahaa muistaakseni eläkeläisten verotuksen kohtuullistamiseen. Näin sanoi Katainen. Muistaakseni. Eli rahat on valmiiksi kerätty. Eläkeläisten verotusta ollaan kohtuullistamassa, joka on hyvä asia.

Vanhanen puolestaan sanoi omassa puheenvuorossaan että eläkeiläisten, sen enempää kuin kenenkään muunkaan, aseman parantamiseen ei ole rahaa ennenkuin se hankitaan. Ei voi ottaa rahaa ennenkuin se on tienattu. Siis tuota? Menikö minulta nyt jotain ohi, kun jäin siihen käsitykseen että rahat on kerätty, mutta niitä ei ole ennnekuin ne tienataan? Öööö tuota...

Lapsiperheiden asemaakin parannetaan. Eli minimiäitiys- ja isyysrahoja nostetaan. Jep. Hyvä hyvä. Tosin eräs kansanedustaja nosti esiin leikkaukset joita tehdään. Eli ilmainen päivähoito-oikeus vähävarasilta poistetaan. Siis tuota... Annetaan toisella kädellä, ja toisella otetaan pois? Näinkö se nyt sitten meni...

Sähkön hinnastakin puhuttiin. Tiesittekö, että Suomessa on keskimääräisesti euroopan halvin sähkö? Tiesittekö? Minä en tiennyt. En tosin tiennyt sitäkään, että valtiovalta, siis se elin joka edustaa valtiota, ei pysty päättämään yhtiön, jonka puolestaan omistaa valtio, talousasioista. Siis Fortumin. Vaikkakin kaikki tai ainakin suuri osa Fortumin johtokunnassa istujista ovatkin valtiovallan edustajia... Siis kuka siitä sitten päättää?

Yksi edustaja kysyi muuten tässä kohtaa samasta epäkohdasta johon olen monasti kiinnittänyt huomiota. Miten on mahdollista, että sähkön hintaa voidaan nostaa HETI jos epäillään sähköntuotannon kallistumista? Toisaalta taas, hintaa EI voida laskea, mikäli sähköntuotanto halpenee. Siis niin. Tajusin juuri muuten, että enpä sittenkään tullut hullua hurskaammaksi kyselytunnin vastauksista. Kysymykset sen sijaan herättivät lisää kysymyksiä mieleeni.

Eräs niistä on ehdottomasti se, että mikäli meillä on euroopan "keskimääräisesti" halvinta sähköä, niin eikö se ole vähintään oikeus ja kohtuuskin, ottaen huomioon että lämmityskulut ja -tarve on aivan toista luokkaa kuin keski-euroopassa. Bensaveroa muuten nostetaan. Tai niin ainakin sanoivat. No, liian halpaahan se onkin, autoilu. Varsinkin maassa, jossa matkat voi hoitaa myös julkisilla kulkuneuvoilla... Kunhan muistaa asua taajama-alueilla. Joissa aika moni tässä maassa jo asuukin.

Haja-asutusalueiden kehityksestähän ollaan huolestuneita. Kun ei niillä tahdo asukkaita olla. Eikä niihin mennäkään. Kamalaa. Ehkäpä se bensan hinnan nousu vaikuttaa tähänkin... Vai miten luulette mökin muorin lähtevän kahdenkymmenen kilometrin päähän lääkäriin ja apoteekkiin kun aamu-onnikka starttaa kello kuusi autioituneen kyläkaupan edestä ja paluukin tapahtuu iloisissa merkeissä seuraavalla kyläkaupalle saapuvalla onnikalla kello seitsemän illalla. Jep jep. Maan asiat on enemmän kuin hyvin, eikö?