Olenkohan minä ylisuojeleva äiti. Tuli mieleen kun kaupalla äsken pyörähdin ja katselin kuinka tuttavaperheen tytöt, 6 ja 7v, kävelivät pimeässä illassa kaksin kioskia kohti. Minä kun en tuota prinsessaa 7v uskalla viikonloppuisin enää pimeän tultua kioskille päästää, en sen puoleen kyllä leikkipuistoonkaan. Viikolla ehdoton takaraja leikkipuistossa oloon on ollut kuudelta. Niin.

Asumme siis esikaupunkialueella, jossa talot ovat taajassa ja jossa valitettavasti katukuvassa vilisee aika reippaasti humalaisia, narkkareita ja huhujen mukaan myös pedofiili on keväällä viimeksi koulun lähistöllä hiippaillut. Pari vuotta takaperinhän eräs tokaluokkalainen tyttö oltiin koulun kulmalta kaapattu autoon ja jätetty kyydistä kaupalle. Epäselväksi jäi itselleni, oltiinko tytölle tehty autossa jotain vaiko ei. Näin ollen omasta mielestäni ei ole mitenkään liioittelua se, etten anna prinsessan kulkea pelkillä pikkareilla edes omassa pihassa, vielä vähemmän tien reunassa.

Ja tähän näkyyn minä keväällä törmäsin, kun oli ensimmäisiä kunnolla lämpimiä päiviä, prinsessa käveli kotitietämme pelkillä pikkareilla näiden tyttöjen kanssa. Siinä onkin suurin syy myös siihen, miksi en mielelläni tyttöä päästä näille kavereille leikkimään, koskaan kun ei voi olla varma missä tytöt liikkuu. Heillä kun ei ole käytössä minkäänlaista aluerajoitusta, meillä taas on. Toiseen suuntaan kotoa mennessä on rajana seuraava risteävä tie, toisessa suunnassa kioski. Nämä tytöt taas saavat liikkua ihan siellä missä huvittaa ja kellonaikakin saa olla vaikka iltakahdeksan tai joskus jopa -yhdeksän.

Miten teillä toimitaan? Saako lapset, ekaluokkalaiset, kulkea missä tahtoo ja kuinka myöhään he saavat olla ulkona? Jos asuisimmekin maalla, luultavasti antaisin tytön liikkua eri tavalla, täällä en uskalla. Kotiintuloaika tuskin juurikaan muuttuisi, kyllä iltakuuden jälkeen pitää jo alkaa rauhoittumaan yötä vasten. Irkku taitaa olla hieman höperö...