Vaikka olin aivan varma, että kun aika on puolen päivän jälkeen, menee osa ajasta jo ihan odotellessa. Ja pah, ei varmaan kymmentä minuuttia kauempaa ehditty istuskelemaan kun lääkäri kutsui jo junnun tutkittavaksi. Ja mikä lääkäri, aivan ihana vanhempi nainen. Jutteli ensin junnun kanssa, sitten juteltiin junnun voinnista, mitattiin ja punnittiin, lääkäri katseli junnun paperit läpi ja hämmästeli itsekseen, miksi junnu on niin aikaisin saanut jo Seretiden käyttöönsä.

Eipä aikaakaan kun totesi papereita plärättyään, että no ilmanko, pojallahan on todella raju astma, kritisoi siinä samassa osan lääkärikuntaa virheellisen näkemyksen, jonka mukaan vauvaiässä astma ei voi muka puhjeta. Junnulle se puhkesi kolmikuisena, ja kun asiaa puitiin lääkärin kanssa, tämä totesi että niin selvä astmalapsi ollut jo silloin kuin vain olla voi. Spede oli mukana, lääkäri vilkaisi tätäkin nopeasti ja kysyi sitten, mikä äidin isoin huoli on Speden kanssa. No se nuha tietty. Ja se, kun oma lääkäri pyysi kysymään, kuinka herkästi olisi syytä ohjata astmatutkimuksiin.

Sitten olikin anatomian tunti lääkärin kanssa ja lopputoteamus oli, että siinä vaiheessa jos alan itse epäillä, että pojalla on astma, pyydän omalääkäriltä lähetteen. Speden nuha on itse asiassa helpottanut nyt vihdoin ja viimein lääkekuurin päälle. Mutta takaisin asiaan, junnuun siis. Samalla kertaa lääkäri kysyi Brick-testien tulokset, nehän on tehty junnulle pariin kertaan. Testien mukaan junnu ei ole allerginen millekään. Lääkäri kohotti kulmaa ja kysyi, että no onko tämä, kun testit ei läheskään aina näytä totuutta. Onhan tuo, koivu, leppä ja kissa aiheuttaa järjettömät hengitysreaktiot. Näinhän se usein menee, totesi lääkäri.

Kysyi vielä koirastakin, että eikö tuosta ole mitään tullut vaikka meillä se on. Ei ole enää, eikä tullut koskaan kun oli. Taisi olla parasta mahdollista siedätyshoitoa lääkärin mukaan, harvemmin lapset allergisoituu eläimille joiden kanssa elävät. Tosin yhtyi näkemykseeni siitä, että uuden koiran ottaminen ei välttämättä olisi järkevää, pentukoiran pöly kun on monesti paljon voimakkaampaa kuin vanhan.

Joka tapauksessa siis, lääkäri oli erittäin tyytyväinen junnun olotilaan, aivan erityistä tyytyväisyyttä herätti se, että täydellinen lääketasapaino on löydetty. Ja seuraavaa lääketaukoa kokeillaan sitten kun on päästy ainakin likemmäs vuosi ilman avaavaa, ei ennen. Lääkitys pidetään täysin samana kuin nytkin, ei lähdetä vielä edes kokeilemaan astmakiekkoa kun junnu oli lääkärinkin mielestä ehkä turhan vilkas vielä sen käyttöön. PEF-mittarilla voidaan sen sijaan harjoitella puhalluksia, ja jos homma onnistuu niin olisi hyvä jos ottaisin kahdne viikon PEF-testikuurin seuraavan käynnin alle. Joka tosin on vasta vuoden päästä.

Ai niin juu, ja iho-oireita poskissa on jonkin verran ja aika karhea ihoinen muutenkin, eli rasvailla voi. Se onkin ollut isän ja pojan kimppaharrastus jo jonkin aikaa. Lisäksi totesi saman kuin minä, että tämä talvi on ollut erittäin astmaattiselle lapselle paras mahdollinen kun on voinut olla ulkona ilman että happi loppuu.

Ja nyt. ruokaa lapsille, sano. Se on moro!