Sanoivat justaansa töllössä. Kun hinnat ei laske esimerkiksi autokatsastuksissa. Saati sähkönhinnassa. Ainahan se on kuluttajan vika. Kun ei kilpailuteta. Mitenkähän lie, kysyn. Meillä on kilpailutettu. Sähkö, pankkipalvelut ja vakuutukset. Eipä ne hinnat ole nousemista unohtaneet silti. Sähkön hinta nousee, syy luullakseni jompi kumpi, joko pohjavettä on liikaa tai liian vähän. En tiedä varmaksi, nämä nyt on ne normaalit mihin vedotaan. Vakuutukset nousee. Autoja on liikaa ja liikaa kolareita ja varkauksia ja silleen.

Autokatsastusten hinta on noussut reilussa vuodessa noin 25 prosenttia. Palvelu on parantunut. Iskaritkin testataan koneellisesti. Juu. Kaikki nousee ja aina se on kuulkaa kuluttajien syy. Ruoan hintakin nousi. Siihenkin syynä oli kiertoteitse kuluttaja. Kas kun pyysi lisää palkkaa. Joka taas pitää kompensoida eri palveluiden ja tuotteiden hinnan nousuna, koska kaikki mikä maksaa enemmän kuin vuosi sitten, tuottaa myös ALVnä enemmän valtion kassaan. Joka tosin ei ihan täysin mahdu irkun kaaliin, koska ei valtio kaikille palkanmaksajana toimi.

Äitiyspäivärahat ei tosin noussut. Eikä kotihoidontuki. Saati sitten lapsilisät. Mahtoiko nousta työttömyyskorvauskaan. Onneksi hoksasivat nostaa sitä ruoan hintaa. Että edes jotain oleellisen tärkeää lapsiperheiden elämässä nostettiin. Ettei tule sellainen olo, ettei meidän suhteen viitsitä nostaa mitään. Vaan syrjitään, pidetään kaikki samalla mallilla kuin ennenkin.

Ei nyt millään pahalla. Mutta aika moni tässä maassa on peruselämänsä osalta riippuvainen sekä sähköstä, ruoasta että bensasta siihen kärryyn jolla sinne töihin pääsee. Ei kaikki asu julkisten kulkuneuvojen kulkureittien varrella niin että meno on lupsakan mukavaa bussillakin töihin. Vai olemmeko sittenkään? Riittäisikö pelkkä ruoka? Johan täällä harjoiteltiin elämää ilman vesijohtovettä. Ja hyvin sujui alkukankeuden jälkeen. Mutta siitä sähköstä en kyllä ainakaan vielä olisi valmis luopumaan, ihan senkään takia, että tämä kämppä muuttuu pakastimeksi jos ei patterit lämpiä.

Oli miten oli, irkun pointti on tämä. Miten ihmeessä kaikki voi olla kuluttajan kontolle laitettavaa? Oli sitten kyse minkä tahansa tuotteen tai palvelun hinnan nousun? Miettikääpä hetki, kuinka moni olisi markka-aikana maksanut bensasta kympin litralta? Johan puoli kansaa oli pyörtymäisillään kun litrahinta käväisi yli seitsemän markan. Nyt se näyttää maksavan reilun 1,3 euroa litraa kohti. Siis kympin.

Kuinka moni olisi maksanut maitolitrasta päälle vitosen? Kaipa senkin hinnannousu on meidän vika. Kun ei juoda sitä tarpeeksi. Tai jotain. En tiedä. Pankki veloittaa siitä että maksat laskuja, näpyttelet sievästi kamalan mittaisia viitenumerorimpsuja koneelle. Samoin se veloittaa siitä, että pidät tiliä. Ja niin, siitä vedestä tuli mieleen. Silloin kun meillä ei ollut sitä käyttökelpoista vesijohtovettä, mitä teki kaupunki? Ilmoitti nostavansa jäteveden hintaa. Kiva!

Ja nyt kuulkaa kun tässä kuluttajan ominaisuudessa asiasta mussutan, toteankin että hups, mites se irkkukin nyt näin... Ostin tänään pojille sikahalvat seinävalaisimet sänkyjen päätyihin. Sikahalvat! Ei paranisi muuttaa markoiksi mitään päässään, nehän maksoi päälle 50 markkaa ketale. Eikä niissä ole mitään ihmeellistä, ihan perusvalkoiset pienet seinään kiinnitettävät. Perskuta! Eikä se miehen sikahalpa uusi takkikaan niin sikahalpa ollut, perskuta soikoon, liki 500 markkaa.

Hittolainen. Kuluttaja kuluttaa, ja kaikki nousee kun ei tarpeeksi kuluteta.