Kummasti sopii samaan kroppaan, eikä tee edes tiukkaa. Poika 13v kärvistelee kolmatta päivää kuumeessa. Yskii. Valittaa päätään. Yskii vähän lisää ja vedet nousee silmiin kun koskee niin paljon kurkkuun. Kun yskii. Kaksi päivää meni tiukasti lukemien ollessa 39 aamuisin, buranalla pääkipu katosi, hiki kohosi ja kuume laski lähelle normaalilämpöä. Tämä aamu näytti paremmalta, aamulla mittari pysähtyi jo 38.2 lukemaan.

Jihaa. Riemua tosin himmensi voimakkaasti se tosiasia, että irkku heräsi "puukko-kurkkuun"-kipuisen Speden yskintään ja huutokohtaukseen ennen neljää yöllä. Spede simahti takaisin kun pääsi irkun mahan päälle maate. Irkkuhan nyt ei oikein saanut tietenkään nukuttua, mutta väliäkö tuon, poika oli liki tunnin hiljaa. Kunnes räjähti. Tosissaan. Koko rahalla. Huuto, jota mahahoidot ei vaimentaneetkaan. Irkku nousi Speden kanssa ylös ennen viittä. Nukuttuaan ruhtinaalliset liki neljä tuntia.

Sohvasta saa kumman leveän kun siitä poistaa selkätyynyt. Asentaa Spedelle irkun oman tyynyn niin että tämä on lähes istuvassa asennossa. Itse mahtuu vielä kevyesti tikkusuorana Speden viereen. Joten siihen sitten majoituttiin. Spede taputteli äitiä poskelle, hipelsi äitin sormia, väänsi, käänsi, yski, parkaisi, hipelsi. Viiden jälkeen Spede simahti. Ja irkku perässä. Ollen täysin toisella planeetalla, kuutamolla ja vaikka missä kun kello pärähti soimaan puoli seitsemän. Mitä H-TTIÄ, ei tasan ole mennyt yli tuntia vielä, ei tasan, kävi mielessä mutta pakkohan se oli uskoa kun kello keittiössäkin väitti samaa aikaa kuin kännykän herätys.

Miten ollakaan, Spedelle oli lääkäri varattuna tälle päivälle. Räkätaudista johtuen. Joka siis on kehittynyt pisteeseen "juokse vaikka sataa hakemaan paperia, puolet siitä ehtii kuivua nenän alle". Ja sehän ei ole hyvä merkki. Aamu venyttiin, vanuttiin ja irkku laittoi ison vaihteen päälle ja teki lihapadat ja perunasoosit valmiiksi. Ihan vain hereillä pysyäkseen. Ja edes jotenkin tolkuissaan. Lääkärikeikan päällimäiseksi asiaksi nousi kipulääkitys. Speden kurkkuun siis. Että jos jotain, muuta kuin sitä panadolia joka ei kipuun tunnu toimivan, vaikka kuumeeseen onkin ihan ykkönen.

Oma lääkäri totesi Speden nenän näyttävän junnun nenältä samassa iässä. Määräsi varoiksi vielä antibioottikuurinkin jota aletaan syödä mikäli räkäisyys pahenee vielä tuosta, lapsi väsähtää, ruoka ei maita tai kuume nousee. Eli normaalikuviot. Ja kyllä, Spede tuntuu menevän vain huonommaksi. Yskä on luokkaa mahdoton, kipuhuuto seuraa jokaista yskäisyä, räkää valuu solkenaan ja erittyy jopa siinä määrin, että kaikki ei mahdu edes ulos tulemaan. Äänikin katoaa hetkittäin. Näinköhän tässä kotikeinoin... Toivotaan, irkku ainakin on tehnyt kaikki mahdolliset varolisätoimenpiteet mitä vähänkin voi keksiä. Ja kyllä, mikäli tarve vaatii, sitten valvotaan.

Joka olisikin ihan piis of kakku jos ei irkku olisi kokenut omalaatuista kiputilaa. Selässä. Kun joka asennossa tuntui painetta. Sellaista hullua, kuin joku makaisi selän päällä, vaikka kuinka itse istuisi. Ei kuulkaa ollut kivaa alkuunkaan, eikä ole edelleenkään. Ja irkkukin päätti alkaa yskiä. Tosin irkulle ei kukaan lyö puukkoa kurkkuun, sen sijaan joku on tunkenut sinne mitä ilmeisimmin kuuman golfpallon. Joka tuntuu pahalta. Jota pitää yskiä pois. Ja joka on selvästi jumissa.

Ja siihen omalaatuisen kokemuksen päälle, irkku nappasi kuumemittarin pojalta 13v joka mittaili kuumettaan. Todeten, että päivän lasku on takaisin nousussa. 38 näytti mittari. Irkku nappasi siis mittarin ja tunkaisi sen itselleen. Ja katso, ilmanko selkä tuntuu hullulta, ilmanko päässä on omalaatuinen jyske ja tyhjä tunne, ilmanko vuoroin on kylmä ja vuoroin kuuma. Ehei, ei vaihdevuodet vaan komeasti päälle 38 noussut lämpötila. Nyt sitten pidetään pystyssä niin peukkuja, varpaita kuin muitakin ulokkeita (ukon lukuunottamatta, tsot tsot!) ja toivotaan että ei, ei lääkäriin. Ei osastolle. Ei mihinkään. Ja samaan aikaan irkku tietää, että edessä se on siinä vaiheessa JOS tila muuttuu pienellä pahemmaksi. Ja toisaalta, saisipa irkku nukkua. Mutta irkku ei silti tahdo. EI EI EI, sillä ei irkku spedukkaa sinne yksin voi laitella. Ei vain voi.

Pitäkää peukkuja. Irkku siirtyy syöttelemään, imemään, lääkitsemään, kuivittamaan ja muutenkin hoitamaan Spedukkaa yökuosiin. Ja itseään kanssa. Josko vaikka saisi ihan oikeasti nukuttua.

Se on moro, pysykää kuosissa ja iskussa.