keskiviikko, 26. maaliskuu 2008
Porkkanasämpylät
Se näille varmaan on osuvin nimi. Porkkanaraastetta kun tuli nakattua aika reippaalla kädellä taikinaan.
5 dl vettä
noin kilo vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 dl vehnäleseitä
1 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
0,75 dl juoksevaa margariinia
3-5 dl porkkanaraastetta
Sekoittele muutama desi vehnäjauhoja ja muut kuivat aineet keskenään, lisää vesi vaivaten. Itse teen taikinan aina uskollisella monitoimikoneellani. Lisäile jauhoja ja kun taikina on suht kiinteää, margariini. Vaivaa tasaiseksi ja lisää porkkanaraaste sekä jauhoja sen verran että taikina irtoaa kulhon reunoista. Kippaa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja muotoile siitä kaksi pitkulaista pötköä jotka jätät sitten nousemaan.
Kun pötkylät on nousseet, älä vaivaa niitä enää vaan leikkaa suoraan sopiviksi paloiksi. Itse leivon pötkylät yleensä pikkulapsen käsivarren vahvuiseksi ja leikkaan noin 2-3 senttiä vahvoja siivuja niistä. Kieppaa leikkauspinta alaspäin jokaisesta siivusta ja painele tasaiseksi. Nosta pellille nousemaan, noin vartin nousun jälkeen, voitele vedellä ja paista 225 asteessa suunnilleen 15 minuuttia. Jos haluat rapeakuorisia sämpylöitä, anna jäähtyä ilman liinaa, pehmeä pinta tulee kun peittelet kuumat sämpylät liinan alle.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.