Nih kuulkaa! Ja pahaa! Teinihän seukkasi jokaisen äidin unelmavävyn kanssa reilusti yli vuoden. Suhde päättyi erittäin ikäviin käänteisiin loppujen lopuksi, kuten ensirakkaudet usein tuppaa tekemään ja teinin elämä kääntyi todella ylösalaisin siinä erokahakoinnissa jota kesti hyvinkin puolisen vuotta. Teini on aina ollut hyvin herkkä ja jopa arkakin, ja ensirakkauden päättyminen niin kurjissa merkeissä sai aikaan teinissä itsensä satuttamishalua joka purkautui mm viiltelynä.

No, tomerana äitinä irkku tarttui toimeen heti kun ensimmäistä kertaa tajusi tytön viiltelevän itseään. Nyt teini on käynyt psykologilla reilun puolitoista vuotta ja viiltely on jäänyt teinin opittua paljon itsestään, maailmasta ja no, vaikka mistä. Irkku on teinistä ylpeä SUURIMMAN osan ajasta, ei toki aina kun toinen touhaa päättömyyksiä. Hieno neitihän tuo on pääsääntöisesti.

Vaan sitten kuulkaa, siihen huoleen, murheeseen, kriisiin ja vaikka mihin mitä teinin elämän uudet kuviot ovat saaneet aikaan. Teinillähän on uusi (nyt jo vanha) rakkaus, joka astui elämään viime kesänä. Irkkuhan vaati toki pojan nähtäväksi muutamaankin kertaan ja poika kävikin pitkällisten keskustelujen jälkeen muutaman kerran meillä. Eihän tuo mitenkään elämässä onnistunut ollut siihen mennessä mutta nuorella ihmisellä on aina toivoa jos vain on tahtoa, joten irkku oli hyvin vakuuttunut siitä että varmastikin ajan kanssa se siitä suttaantuu pojallakin.

Poikaystävä on valitettavasti saanut jo syntymässään paskan jaon. Vanhemmat erosi tämän ollessa kovinkin pieni, alkoholisti-isä jätti pojan mielenterveydellisten ongelmien kanssa kamppailevan äidin kasvatettavaksi. Jo ala-asteen viimeisillä luokilla pojan elämä oli kovin irtonaista ja villiä, sitä väritti paitsi keskiketterä myös pilven polttelu. Siinä sivussa tuli kuusitoistakesäisenä tehtyä lapsikin. Nyt poika on 20.

Rikosten tielle tuo ei sentään ole erehtynyt, ainakaan niin että olisi niistä kiinni jäänyt. Silti, vuoden seukkailu teinin kanssa on saanut irkun vakuuttuneeksi siitä, että pojan muuttuminen irrallaan ajelehtivasta elämän kolhimasta, voiko näin rumasti edes sanoa, lusmuilijasta työtä tekeväksi mieheksi vaatisi suoranaisen ihmeen.

Koska jokainen vanhempi tietää, että tietyssä iässä teinin seuraan kohdistuva kärkäs arvostelu saa aikaan vain vastareaktion joka taas aiheuttaa sen, että teini on vielä enemmän sen ei toivotun-seuran kanssa ja vaikka valehtelee asiasta jos ei muuta keksi, ei irkkukaan ole voinut olla kärkäs. Toki irkku on puhunut, kysellyt ja koettanut saada teinin itsensä miettimään asioita silti suoraan osoittamatta ketään.

Tulos ei ole ollut häävi. Näinköhän tuon ikäisen voi vielä laittaa purkkiin ja pitää siellä muutaman vuoden? Teini on muutaman kerran tullut huppelissa kotiin, tuo nyt oli toki odotettavissakin eikä niitä kertoja nyt niin montaa ole ollut että irkku siitä slaagia olisi saanut. Viimeisen vuoden aikana ennen viime viikkoa laskin niitä olleen 5. Joista kaksi kertaa on ollut niin että teini on ollut poikaystävällään yötä ja silti irkku tietää tämän ottaneen pojan kanssa kaliaa.

Vaan kuulkaa, viime viikolla teinillä oli perjantai koulusta vapaata ja tämä pyysi saisiko mennä poikaystävälleen yöksi. Pitkällisen tuumailun jälkeen irkku antoi luvan ja sopi teinin kanssa että tämä on puoliltapäivin perjantaina kotona. Suunnilleen niihin aikoihin teini kotiutuikin, lievää ketutusta tosin aiheutti se että teinillä oli julmettu krapula vaikka oli sovittu että perjantaille on kotona puuhaa luvassa. Perjantai kotona sai riittää rangaistukseksi mutta nyt ei kuulkaa enää lievillä rangaistuksilla päästäkään.

Teini näet tuli eilen (!!!) kännissä kotiin kymmenen kanttiin illalla. Siis TIISTAINA! Kun tänään on koulua. Mitä HELVETTIÄ! Väitti että on juonut muutaman kaljan (joista toki tuleekin kunnolla hönöön, en väitä) mutta jotenkin irkku silti jäi miettimään että onko tuo prkl mennyt polttelemaan pilveäkin sen poikaystävänsä kanssa. Kas kun huumevalistusta, sen seksivalistuksen lisäksi, tässä talossa on annettu ja paljon. Joten luulisi tietävän ja tajuavan että mihinkään kaljaa vahvempaan ei ole aiheellista eikä viisasta koskea.

Mistä hitosta senkin sitten tarkistat? Tiedän, monen, etenkin nuoren ihmisen mielestä, pilven polttelu ei ole huumeiden käyttöä. No sori, irkun mielestä se on huumausaine siinä missä marihuana, crack tai kokaiinikin. Sori vaan! Toki huumaavia aineita on myös tupakka ja kaljakin, mutta huume huume, niihin en niitä lue jostain kumman syystä. Olenko minä nyt ihan hakoteillä, onko näkemykseni liian tiukkoja?

Olenko liian ankara äiti kun ilmoitin 17-kesäiselle teinille, että loppuviikko menee tiukasti kotona, ja kotiintuloaikoja tullaan todellakin tarkastamaan kun homma nyt lähtee tähän tapaan lipsumaan käsistä. Mutta kun. Eikö juuri tämä ole minun tehtäväni? Vai voiko 17-vuotiasta komentaa vielä ajoittain kuin 12-vuotiasta komentaisi? Voiko tuon ikäistä laitella enää kotiarestiin? Muistakaapa, että minä todella tarvitsen neuvoa tässä kohtaa, itse olen tuossa iässä ollut jo töissä ja asunut ihan omillani joten nyt tunnen olevani ihan hieman vieraalla maaperällä.

Ja onko se liian tiukka linja kun olen jo aiemmin ilmoittanut teinille, että niin kauan kun tämä asuu kotona ja opiskelee, minä tulen vaatimaan että tämä hoitaa sen koulunsa kunnolla eikä hillu iltakausia ulkona vaikka kuinka täyttääkin sinä aikana 18. Kuulkaa, nyt minua ihan oikeasti harmittaa että en tehnyt sitä kurjaa ja katalaa ratkaisua silloin muutama vuosi takaperin ja vähät välittänyt kellä on koulut kesken ja missä ja kaverit täällä, olisi vain pitänyt pakata kimpsut, kampsut ja tenavat ja muuttaa maalle asumaan.

PRKL! Stressipallona täällä heiluu tämä.