Päivä ei todellakaan lähde hyvin käyntiin jos ensimmäisenä aamulla luet lehdestä uutisen, joka saa kiukun nousemaan sekunnissa. Johan nyt on markkinat, suunnitelmat ja vaikka mitkä! Keksikää mitä keksitte, mutta pientä rajaa päättäjät! Kuulostaa järkyttävän idioottimaiselta että YLE-maksu olisi 2015 jo 300 euroa. Millä helketin perusteella? Ja mikä helketin lause uutisessa on "summan on oltava riittävän korkea YLEn kaikkien tehtävien pyörittämiseksi"? Metsämökin Hilmako se maksaa Jungnerin palkan jatkossa? Ja sen, että Niemisen Masa saa katsella koostetta Savonlinnan oopperajuhlilta kesällä?

Nyt on pakko myöntää että tekisi mieli punastella, ja punastelenkin, täällä näytön toisella puolella. Olinhan alunperin kun YLE-maksu tuli puheeksi sitä mieltä, että mikäs siinä. Osasyy mielipiteelleni oli televisiolupamaksu, joka näin ollen pienenisi meidänkin taloudessamme kyseisen maksun tullessa voimaan. Hieman tosin tuntui kuvottavalta ajatus siitä, että myös ne jotka eivät tarvitse mitään saati käytä mitään maksuun kohdistuvia palveluita joutuisivat maksumiehiksi, mutta toisaalta, onhan kyseessä myös viranomaistiedotteiden turvaaminen ja ne kohdistuu kaikkiin kansalaisiin. Vai onko?

Tässähän tämä pähkinä suurimmaksi osaksi onkin. Ja myös se ärsyynnyksen aihe. Kyseisen maksun yhteydessä olisi enemmän kuin suotavaa, että ihmisille tehtäisiin tiettäväksi mitkä kaikki toiminnot kuuluu YLEn toimipiiriin. Ihan pelkkien viranomaistiedotteiden takia langetettu maksu kuulostaa kohtuuttomalta etenkin kun on olemassa myös heitä jotka ei omista sen enempää televisioa kuin radiotakaan. Toki voi ajatella, että mitä sitten, he saavat varmasti tiedon joltakulta joka omistaa sen television, radion tai on lukenut vaikka netin kautta mikä, missä ja milloin on hätänä. Silti?

Mitkä toiminnot kuuluu YLEen? Osaako kukaan sanoa äkkiseltään? Pikainen googletus kun ei tuottanut kummoista tulosta ja vaikkakin aion tämän päivän aikana tutkailla mahdollisimman laajasti netin ihmeellistä maailmaa tämän kysymyksen tiimoilta, niin tällä hetkellä käsitykseni on se että siihen kuuluu tietyt radiokanavat ja radiokanavien lähetysverkon kunnossapito, tietyt televisiokanavat ja nettisivut sekä niiden viranomaistiedotteiden julkaisu. En nyt halua kuulostaa tylyltä enkä ikävältä, mutta minä en todellakaan halua maksaa siitä että se Niemisen Masa voi tuijotella oopperajuhlakoostetta.

Samaisessa jutussa kyseenalaistettiin YLEn ulkomaalaisten sarjojen hankinta. Siis haloo. Ihminen, joka katsoo YLEn lähetyksiä tasan muutaman ulkomaalaisen sarjan ja uutisten verran, ärsyyntyy vielä enemmän jutusta tuon luettuaan. Saapa nähdä saadaanko tästä uudistuksesta sutta kummempaa aikaan. Ainakin näin aamutuimaan aivosolujen käydessä vielä puolella teholla juttu ei aiheuta kuin verenpaineenkohoamista. Poistun nyt herättelemään tenavalaumaa ja talon tyhjennyttyä siirryn todellakin kaivamaan tietoja siitä, mitä kaikkea ne YLEn toiminnot pitääkään sisällään.