No jo nyt on ihmisillä mahat seonneet täällä. Tai mikä ihmeen ihmisillä, spedellä ja minulla. Vaikka toki mekin ihmisiä olemme mutta niin pieni otanta koko joukosta, että ehkä tuo yleistäminen meni nyt överiksi. Oli miten oli, sekomahaa on ollut havaittavissa. Oma maha meni sekaisin tietysti nyt aamusella, hyvä kun ehdin vessaan mutta speden maha sekoili jo eilen. Ja koska spede on spede on spede eli ei suostu edelleenkään pitämään sisätiloissa päällään kuin juuri ja juuri sen paidan ja jos siihen housut sotket sekaan on edessä märkien pöksyjen oireyhtymä koska poika luulee että ok, housut on sama kuin vaippa ja silloin voi pissata.

Miten tämän eron muuten ihan oikeasti teroitat pienen mieleen? Kaikki vinkit vastaanotetaan mutta huomautettakoon sen verran että testattu on sitä ehkä perinteisintä tapaa eli "housut jalkaan ja jos pissaa tulee niin se on voi voi ja inhottavan tuntuista ja sitten vaihdetaan toisiin housuihin ja jos se pissaa taas tulee niin taas on inhottavaa" jne jne. Testattu on myös taajaan vessaan hätyyttely jolla keinolla tosin ne housut pysyykin kuivina mutta ne ei pysy jalassa. Jaa. Niin. Ei ne muuten pysy muutenkaan. Ei vaikka olisi se vaippakin jos kotona ollaan. Spede on järjestelmällinen kaveri ja menee hienosti vaatteet niskassaan yläkertaan vain palatakseen sieltä aina peppu paljaana ilman rihmankiertämääkään alaosastonsa verhona.

Olemme kuitenkin enemmän kuin ylpeitä, olemmehan saaneet lapsen sentään tajuamaan että on hienoa kun tämä vie vaipan itse roskiin aamulla tai päivällä jos olemme käyneet jossain niin että se vaippa on ollut mutta hei, ei ole alkuunkaan hienoa, että äiti aina kaivaa sieltä roskiksesta myös niitä kulloinkin päällä olleita yökkäreitä tai sukkahousuja tai versareita tai mitä nyt onkaan ollut. Etenkin kun toisinaan siellä roskissa on ollut sopivasti niiden vaatekertojen laskeutumisalustana ruoanjämiä, kahvinpuruja tai perunankuoria. Nyt roskiin päätyy enää vaippa joten tämähän on selvää edistystä!

Mutta niin, palataanpa siihen kakkaan. Kävi näet niin, että eilinen kevätpörriäiskohtaus aiheutti minussa julmetun himon järjestellä siellä täällä alakerrassa erinäisiä juttuja siinä leivonnan, ruoanlaiton ja puolihuolimattoman television tuijottelun lomassa. Kellon ehdittyä yhteen ja ukon lähdettyä töihin palasi junnukin koulusta. Minä istahdin tämän seuraksi läksyissä neuvomaan ja spede, no spede touhusi yläkerrassa kuten tällä niin usein on tapana tehdä juuri sopivasti päiväsydännä junnun kotiutuessa.

Kesken sen läksysession spede tuli alakertaan ja meni vessaan. Ähinästä päätellen tämä oli kakalla ja asiaa kysyessäkin tämä vastasi kakka. Pyttyyn ei tosin ilmestynyt mitään joten kehotin tätä menemään ylös jatkamaan touhujaan, kas kun niin ne läksyt. Spede siinä viittoili äitiäkin ylös mutta koska tämäkin on hyvin normaalia ja liittyy yleensä lähinnä siihen että tämä tahtoo että joku laittaisi teletapit päälle tai vaihtoehtoisesti rallipelin rapputasanteen tietokoneelle minä ikäänkuin viittasin kintaalla todeten että tulen kohta kun junnu saa ne läksynsä tehtyä.

Luonnollisestikaan minä en muistanut tätä asiaa enää siinä vaiheessa kun junnu sai läksynsä kuosiin. En sen enempää kuin oven käydessä seuraavan kerran ja prinsessan astahdettua sisään. En vielä siinäkään vaiheessa kun poika 13v kotiutui. Mutta samalla hetkellä kun yläkertaan kipaissut junnu huusi rappusista "äiti spede on kakannut veikan huoneeseen", siinä vaiheessa minä sen muistin. Oikein hyvinkin vielä. Sitähän se spede oli koettanut aiemmin saada äitinsä tajuamaan mutta koska äiti on vähintäänkin vähä-älyinen niin ei tämä tietenkään ymmärtänyt.

Ja ah mikä näky minua kohtasikaan yläkerrassa. Jo rappujen yläpäässä nenään osui kuvottava mahatautikakan haju. Suorastaan järisyttävä etten sanoisi. Ja pahempaa seurasi kun sinne veikan huoneeseen ehdin. Spede oli selvästi yrittänyt lähteä vauhdilla vessaan veljen tuolista tuntiessaan että nyt olisi kakkahätä mutta ei ollut ehtinyt kuin tuolin viereen asti ja hyvänen aika että sitä velliä oli. Määrä näytti vielä isommalta koska spede oli päättänyt fiksuna poikana siivota itse sotkunsa hammasharjaa apuna käyttäen. Niin, spedellä on kolme hammasharjaa joista kahta tämä kiikuttaa aina mihin suuntaan milloinkin ja tällä kertaa niistä oli tehty siivousvälineitä.

Ja jos tässäkään ei ole riittävästi kuvotusta, niin kerrottakoon että mitä todennäköisemmin spede oli aikonut pestä hampaansa vielä sillä toisella harjalla koska tämän ilmeet kertoi hyvin paljon kun kysyin etteihän tämä vain laittanut harjaa suuhunsa siivottuaan. Voi sitä hyihyi-irvistelyjen määrää eli näinköhän harja on ehtinyt käydä siinä nenän alla haistovälineenä. Että näin meillä. Siivottu on ja kakkaa oli. Paljon. Ei tosin ole enää. Mutta oli. Todennäköisesti kyseessä oli joku yhden ripulikakan ihme, toisintoa ei ole tullut sen enempää pyttyyn, lattioille kuin vaippaankaan.

Vaan tästä ihanan kuvottavasta kakkaepisodista joudunkin loikkaamaan suoraan toteamukseen että hei, kello käy, täytyy jälleen rientää herättelytoimiin. Se on moro ja pysykää terveinä!