Vaikkakaan ei omasta tahdostaan. Jos tarkkoja ollaan, niin akka nousi seiskalta olematta todellakaan paraatikunnossa sen enempää älyllisesti kuin fyysisestikään mutta minkäs teet, lastenhoitopalvelut käsittää vain hyvin hyvin harvoin aamun sen illan tai yön päälle. Eli kyllä, voin rehellisesti todeta että väsyttää. Lupsututtaa, toteaisi silmät jos ne osaisi puhua. Antakaa minulle vuode johon pujahtaa, tekisi mieli sanoa.

Niin, aamuyöstä ukko totesi muuten nousevansa lasten kanssa aamulla. Akka totesi että eiköhän tehdä diili, sinä nouset, minä nukun puolille päivin ja sinä saat nukkua sen perään vaikka aina siihen seuraavaan aamuvuoroon asti joka alkaa maanantaina klo 6. Ukko oli ehdottoman samaa mieltä. Varmemmaksi vakuudeksi akka totesi, että jos, siis JOS et herää niin sitten viet akan iltapäivällä syömään. Minne ikinä akka sitten haluaakaan. Tästä lopullisen kimmokkeen saaneena ukko totesi että hitto, hitto ja hitto, ihan tasan satavarmasti herään speden kanssa aamulla.

Tulos lienee arvattavissa. Ja silti akka joutuu toteamaan että akka tuskin pääsee tänään syömään omaa jääkaappia kauemmas, kas kun se raha. Sehän on ollut viime aikoina puheenaihe numero yksi. Akka näet tippuu huitsikkoon kotihoidontuelta elokuussa ja joutuu näin ollen miettimään mistä raapii kasaan sen samaisen 400 euroa joka tuloista katoaa kotihoidontuen ja junnun sairaan lapsen tuen muodossa. Osa tästä kulusta on jo katettu päättämällä kimpassa tupakoinnin lopettamisesta mutta ei se korvaa kuin puolet summasta. Eli vielä 200 ekkeä pitäisi jostain kehittää jokaista kuukautta kohti ainakin siihen asti kun täällä alkaa tosissaan kato käymään lapsilauman yläpäässä.

Ja se ei olekaan ihan helppo nakki, akka näet laski paitsi työmarkkinatukilaskurilla niin myös toimeentulotukilaskurilla mitä taloudesta on mieltä valtio. Valtion näkemyksen mukaan me uimme rahassa. Noin suunnilleen. Meillä on 50 euroa enemmän tuloja kuukautta kohti kuin on menoja, jos siis valtioa on uskominen. Tosiasiassa meillä ei ole, mutta niin, asuntolainastahan ei huomioida kuin korot toimeentulolaskelmia tehdessä ja työmarkkinatuki taas lasketaan rahasummista joista ei ole veroja napsittu pois, näin ollen akalla ei ole oikeutta siihen.

Tämä 200 euroa on jonkinasteinen kivi kengässä tällä hetkellä, me kun olemme kehittäneet tästä äiree hoitaa-systeemistä oman näköisemme ja toimivan kokonaisuuden. Jos äiree ei enää hoida menee koko systeemi uusiksi aina lasten kouluelämää ja ruoka-aikoja myöten ja valitettavasti me kuulumme niihin ihmisiin jotka arvottavat juuri nämä systeemit korkealle omassa elinmukavuudessaan. Eli niin. Mietintöjä on jatkuvasti ilmassa. Josko olisi jotain millä paikata tämä kassavaje, muutakin kuin menemällä "napparin kulmalle" tienaamaan. Joka muuten ei oikeasti ole todellakaan vaihtoehto tässä listassa.

Ehdotuksia tieninkimahdollisuuksista, siis niistä joita voi hoidella kotoa käsin siinä kodin- ja lastenhoidon lomassa, otetaan vastaan. Tuntuisi niin todella idioottimaiselta pistää koko systeemi, ennenkaikkea toimiva systeemi, uusiksi vain vaivaisen 200 euron takia vaikkakin totesimme myös sen että jos äiti lähtisi tosissaan töihin niin kas, mehän ihan oikeasti uisimme rahassa päivähoitomaksutkin maksettuamme. Tsai. Ja nyt. Otan kupposen kahvia ja koetan viritellä tulitikut oikeaan asentoon luomieni väliin. Se on moro ja viettäkää mukavaakin mukavampi sunnuntai!