Kyllä ne osaa järkätä äidilleen päänvaivaa. Vai sanoisinko äideilleen, varalapsen äiti piipahti päivällä koiran lenkityksen lomassa jutustelemassa kotvan ja kylläpä minä vuodatinkin pojan 16v törttöilyt. Tämä äiti työskentelee psykiatrisessa hoitolaitoksessa suljetulla nuorten osastolla, sellaisella jossa asuvat nuoret tulevat viettämään koko loppuelämänsä erilaisissa suljetuissa ympäristöissä ja on koulutukseltaan erikoistunut nuoriin mutta niin vain hänkin on omien lastensa kanssa usein yhtä ihmeissään ja peukalo keskellä kämmentä kuin minäkin.

Varalapsikin oli sössinyt. Lähes samoin kuin poika 16v, tosin siinä kimpassa oli ollut mukana myös ainakin varalapsen kaksoisveli ja mahdollisesti heidän isosiskonsa. Aivan samaa kaavaa heillä mennään, kun jotain katoaa niin kukaan ei tunnusta eikä edes tiedä. Lopulta sielläkin oli kielenkannat auenneet ja tupakkakartsan viejät selvinneet mutta aivan yhtälaista ketutusta oli nähtävissä varalapsen äidissä kuin minussakin. Kartsa kun oli kadonnut lukitusta kirstusta ja nyt mietinnän alla on se, että onko sieltä mahdollisesti kadonnut myös rahaa, viinat jotka he ovat kirstuun säilöneet oli olleet tallella.

En tiedä niin, olisiko ex-anoppini tosiaan jäljillä, tämä kun totesi eksälle tämän kerrottua pojasta että kai se on sitten tietyssä iässä lähes kaikkien muksujen olla totaali-idiootteja ja kokeilla jotain. Kuka kännäämistä, kuka huumeita, kuka karkailua ja kuka sitten varastamista. Toivottavasti, jotenkin minulle antaa toivoa jo ajatuskin siitä että kyseessä on kokeilut jotka menevät ohi kun ikää ja järkeä tulee. Hohhoijaa.

Ja jos tässä ei ollut tarpeeksi teiniangstia niin lisää tulee. Se alkuperäinen teini saa minut näet jälleen kerran lähes hyppimään tasajalkaa älyttömyyksillään. Eikä niitä älyttömyyksiä mitenkään vähennä saati helpota se, että tämän poikaystävä pitää teiniä prinsessana jonka edessä kaikkien pitää hypätä suuntaan a, b ja c, ihan sen mukaan kuin teini tahtoo. Poikaystävän äiti paljasti minulle tämän piirteen, meillähän he ei juurikaan aikaansa vietä ja, ehkä johtuen siitä että olen tosiaan teinin äiti, meillä poikaystävä ei kehtaa sanallakaan puuttua meidän mahdollisiin teinin komentamisiin tai tälle toteamisiin.

Poikaystävän äiti on kypsä. Ja väsynyt. Kuten hän asian eilen naamiksessa ilmaisi, hän ei ole koskaan ollut lomalla näin väsynyt kuin hän on nyt. Teinit kun elää lepakkorytmillä, heräävät iltapäivisin ja valvovat luonnollisestikin yöt aina sinne aamutunneille asti. Talo sattuu olemaan vieläpä yksikerroksinen ja jotta kaikki olisi oikein kohdallaan niin tietystikin poikaystävän huone sijaitsee juuri äitinsä ja isäpuolensa seinän takana.

Koska teinit elävät sillä lepakkorytmillä niin tokihan he hyppäävät jääkaapilla, vessassa, ulkona ja jopa saunassa yöllä kun muut yrittävät nukkua. Tiedä häntä kehtaanko edes toistaa sanasta sanaan mitä poikaystävän äiti sanoi, ehkä verhoilen osan öiden tapahtumista toteamalla että eritteitäkin vaihdetaan sen minkä ehditään ja tottakai sen perään juostaan jälleen siellä vessassa, suihkussa tai saunassa. Ja auta armias jos poikaystävän äiti tästä mainitsee poikaystävälle. Tämähän vetää herneen nenään, aivan kuten teinilläkin on tapana vetää minun sanomisistani herne nenään.

Nyt on vielä sopivasti kolmelle päivälle osunut tapahtumasarjat joiden vuoksi totesin eilen poikaystävän äidille että taitaa olla järkevintä että komennan sen meidän teinin kotiin yöpymään loppuviikoksi. Yksin. Alkaa homma mennä sen verran pelleilyksi että hermo menee sekä siellä että täällä ja minä en sentään ole joutunut yöraveja nyt tarkkailemaan koska ne on keskitetty poikaystävän päähän, joka saattaa olla tulosta siitä että meillä ukko antaa kyllä tylyä palautetta jos öisin hypätään.

Perjantaina teini näet soitteli neljän jälkeen iltapäivällä kysyen saako lauantaisin lääkäriä jos tarvitsee. Totesin että toki saa jos tarvitsee mutta se on sitten ensiapu missä se lääkäri on eli tarpeenkin pitää olla todellinen. No kun hänellä on. Tuntuu ettei henki kulje kun keuhkoputket on täynnä tavaraa ja yskittää kaiken aikaa ja nenäkin valskaa. Siis flunssa. Perinteinen kesäflunssa ja minusta ei ihan kuulu ensiapupuolelle, ei oikeastaan edes lääkärin toiminta-ajan tuhlaamisen puitteisiin.

Teinihän kiskaisi herneen nenään siinä suunnilleen samantien kun kysyin että jaa, miksi et ole aiemmin tänään soitellut, normivastaanotto kun meni kiinni kolmen kanttiin ja ensiavussa tuskin ollaan iloisia siitä jos soitellaan lenssuaikaa heille. Olettekos siis nukkuneet taas koko päivän. Ja siitähän se riemu repesi. Kun minä en vain tajuu! Ja ei minulle kannata mitään selittää, kun minä en yksinkertaisesti tajuu! Ja ei he ole nukkuneet, he on pesseet mattoja! Aha. Teini on olevinaan kuolemankielissä ja on ollut silti mattopyykillä, mikä ei sovi joukkoon?

Annoin asian olla tältä osin ja totesin että voihan hän tietysti sinne ensiapuun soitella ja kysyä mutta epäilenpä että aikaa ei tipu, ensiapu kun tosiaan on akuuteille tapauksille ja niiden sekaan ei oteta juuri muita kuin pieniä lapsia ja ehkä aikuisia jotka eivät töidensä takia ole päässeet normille soittelemaan päivällä. Teini teki työtä neuvottua eikä aikaakaan kun tämä soitti takaisin ja haukkui paitsi lääkärin myös hoitajan varmemmaksi vakuudeksi. Ja hän on huomenna sentään lähdössä ralleihin poikaystävän ja tämän isäpuolen kanssa eikä edes lääkäriin päässyt ennen sitä.

Niinpä niin. Eilen kysäisin poikaystävän äidiltä siinä samalla sitä perjantaista matonpesureissua ja pah, juuri niinkuin arvelinkin, teinit oli nukkuneet koko päivän. Toki poikaystävä oli yhden matonkin pessyt, painepesurilla, terassilla. Just joo. Lauantaina he menivät tosiaan sinne ralleihin, poikaystävä oli kuskina isäpuolelleen ja siitä tulikin sitten se tapahtuma kakkonen minun listaani, palatessaan reissusta oli teini ollut kuulemma aika sooseissa ja kahden aikaan yöllä tällä ja poikaystävällä oli ollut järjettömän kovaääninen ja kiihkeä riita poikaystävän huoneessa.

Eilen minun silmiini osui MOLin sivuilta teinille sopiva työpaikka talveksi, parina päivänä viikossa kolmen lapsen hoitamista pari-kolme tuntia kerrallaan ja laittelin ilmoituksen teinille naamiksen kautta. Soittelin vielä varmemmaksi vakuudeksi että kurkkaa sen ja ottaa yhteyttä ilmoittajaan jos tuntuu omalta, teini oli juuri poikaystävänsä kanssa soutelemassa jostain saaresta kohti rantaa.

Siinä poikaystävän äidin kanssa höpötellessä selvisikin että rantauduttuaan nämä olivat rymistelleet poikaystävän kotiin, todenneet että on karmea nälkä ja poikaystävä oli kaiketi huutanut aika törkeällä kielellä äidilleen että mitvit, missä meidän ruoat on. Poikaystävän äiti kun oli laitellut jämistä sapuskaa itselleen, äidilleen ja isäpuolelle ajatuksenaan tehdä teineille omat sapuskat kunhan nämä palaavat. Voin nähdä sieluni silmin kuinka tämän äiti oli tosiaan katsonut lautastaan ja miettinyt onko hän nyt mennyt syömään teinien ruoat.

Minä en nyt ole alkuunkaan selvillä siitä käyttäytyykö teini kohteliaasti muita kohtaan siellä ja onko nämä rähinöinnit ja kivahtelut äidilleen vain poikaystävän suorittamia mutta oli miten oli, minä en tiennytkään kuinka törkeä teini osaa olla. Kuinka ajattelematon ja omaa napaa rakastava. Tosin en minä tajua sitäkään miksi poikaystävän äiti tai isäpuoli ei ole laittaneet stoppia touhulle, meillä näet tuolla käytöksellä olisi lennetty vaikka sitten autoon nukkumaan.

Niin. Minä olen tänään menossa tekemään yllätysvierailun teinin poikaystävän kotiin, näin me sovimme eilen tämän äidin kanssa. Hilppasen puolelta päivin paikalle ja katsotaan miten käy, tulenko kotiin huutavan, kirkuvan ja rähisevän teinin kanssa vai uppooko hänen päähänsä mitään. Melkein tekisi mieli sanoa että hurraa, yksi ongelmateini on jonkun muun stressattavana niin tottahan minun pitää käyttää nyt aikani toiseen.

Alunperin suunnittelin käyttäväni tämän päivän mm prinsessan kanssa koulukapineiden shoppaamiseen (onneksi tällä on synttärirahoja äidin jemmassa) ja kaupungille soitteluun. Minun pitäisi näet selvittää erinäisiä asioita kuten se, onko mahdollista mennä työkkärin harjoittelurahalla kouluavustajaharjoitteluun ja jos on, niin onko tarvetta tai kelpaanko minä edes. Ja jos kelpaan ja tarvetta on niin onnistuiskos? Ja jos onnistuis niin millä koululla ja onnistuiskos sitten spedelle hoitopaikkakin.

Kelaakin olen mietiskellyt, vaikka minulle laskuri ilmoittaakin etten ole oikeutettu saamaan lantin lanttia sieltä työmarkkinatukena niin aion silti laittaa varoiksi hakemuksen menemään. Laskimme näet ukon kanssa että kokonaispudotus tuloissa on liki 500 euroa nyt kun junnun sairaan lapsen tukikin jäi pois ja tupakoinnin lopettamisella emme kompensoi siitä kuin suunnilleen puolet. Parisataa kuussa olisi PAKKO tehdä jostain lisäksi, etenkin siinä vaiheessa kun täräytämme taas lämmityksen päälle torpassa. Huoh.

Näillä näkymin saattaisi olla mahdollista että ensi vuoden puolella olisi mahdollista, mikäli kaupunki huolii, päästä oppisopimuskoulutuksen kautta opiskelemaan kouluavustajaksi mutta siihen on aikaa. Ja epävarmaakin se on, jos kaupunki päättää lomauttaa opettajia ensi vuonnakin niin homma siirtyy taas vuodella ja sitten alkaa jo tosissaan risoa. Naapurikunnathan olisi vapaata riistaa mutta yksinkertaisella laskutoimituksella tajuaa ettei se ole mahdollista talouden puitteissa. Sitten pitäisi olla kaksi autoa ja siinähän se tulo jo kokolailla kompensoituisikin uudelleen miinukselle. Voe rähmä.

Taidanpa jatkaa tätä tuumailua pyykkien lomassa, naapurin koirakin on jo nakattu narun jatkoksi ja spede kiusaa isäänsä minkä ehtii äänestä päätellen. Se on moro ja viettäkää mukava tiistai!