Onkohan tuo ikä syyllinen vai mikä, kun neiti saa sellaisia naksuja aamuisin kun herätetään ja sama juttu jos on ollut kaverilla ja kotiutuu. Varsinaista huutoa ja kiukkuamista. Kaverilta tulo kiukuttelun olen laittanut pitkälti sen piikkiin, että siellä lapset saavat puhua hyvinkin kurittomasti äidilleen ja tuntuu olevan koko perheellä tapana ilmaista mielipiteitään huutamalla kurkut suorana, eli neiti kun kotiutuu koettaa joka kerta ensin tuoda käytösmallin mukanaan.

Ja meillähän sitä ei suvaita. Ei todellakaan. Vähemmälläkin kanssani saa ilmiriidan aikaan. Minä en kommunikoi lasten kanssa huutamalla kuin todella harvoin. Siinä vaiheessa kun olen todellakin vihainen lapselle, sen kuulee kyllä äänestäni. Minä lasken ääneni hyvin matalaksi ja suorastaan hidastan puherytmiäni. Meillä jokainen lapsista tietää että silloin on raja ylitetty ja on syytä hiljetä tai oma sänky kutsuu mietintäpaikkana, jopa isompia edelleen.

Isoja ei kyllä juurikaan tarvitse enää sänkyyn komennella, sen verran hyvin säännöt selvillä. Poika 10v vielä silloin tällöin kärsii sänkyrangaistusta. Yllättävän harvoin meillä silti edes pieniä joutuu kunnolla komentamaan. Junnua ehkä eniten tällä hetkellä, johtunee iästä ja siitä uhmasta mikä pienessä miehessä tällä hetkellä kytee. Meillä siis sänky toimittaa samaa virkaa kuin rangaistusrappu tai -tuoli siinä lastenhoitajaohjelmassa.

Poika 12v onkin ollut sellainen malli kotiintulojensa ja kouluhommiensa kanssa, että edelleenkään en ole keksinyt toimivaa rangaistus- saati ojennuskeinoa. Kotiarestit on turhia, samoin viikkorahojen menetys. Ei vaikuta onko pelikielto tai telkkarikielto. Vaikea tapaus. Ja toisaalta, kun ei tuo tee mitään uhitellakseen, kuuluu vaan hittolainen ihmisiin joilla aika kuluu liian nopeasti, ja joilla yksinkertaisesti tuppaa elämän pienet pakolliset kuviot unohtumaan.

Kova tuo on silti tekemään, siis käytännön hommia. Todella hyvä apupoika hommaan kun hommaan ja silloin kun itse ottaa jonkun tehdäkseen, ei sitä jätä kesken. Ja keskittymiskyky on rautaa kunhan tekeminen on kalastusta, mopoilua mökillä tai esimerkiksi lego technicin kokoamista. Käytännön tyyppi siis. Nyt ymmärrän mitä äiti aina tarkoitti sillä, mitä haaskausta on kun en aikanaan käyttänyt päätäni koulussa vaan oli pakko päästä kotoa heti peruskoulun loputtua.