Siltä näyttäisi. Ukon selkä otti totaalisen täydellisesti itseensä mökkireissun autoiluista, enteilihän tuo jo sen Powerpark-reissun jälkeen sitä juhmimalla mutta lopullisesti se pamahti eilen. Torstaina kun palattiin ukko totesi jo puolessa matkassa että nyt on vaikea istua, sattuu. Kotona tämä menikin suoraan makuuasentoon aina jos tämän oli tarkoitus istahtaa johonkin, selkä jämähti heti jos tämä istui edes vahingossa.

Eilen ukon oli pakko lähteä aamupäivästä vielä autoilemaan pojan 15v kanssa, hakivat tälle puvun rippijuhliin. Kotiin päästyään tämä ei kyennyt kuin makuuasentoon vaikka napsi särkylääkettä, jo käveleminenkin tuntui kipuna paitsi siellä selässä myös toisessa jalassa. Viime yö menikin ukon osalta lähes kokonaan hereillä, jopa siinä määrin että neljän jälkeen aamuyöstä irkkukin nukkui puolihorteessa kuunnellen kuinka selän takana jatkuvasti käännettiin, väännettiin ja huokailtiin.

Kuuden jäljestä kuuntelin kuinka ukko nousi sängystä, käveli ontuen ja ähisten käymään vessassa. Takaisin sänkyyn palasi hassussa asennossa sinne vääntäytyvä ukko. Irkku totesi olevansa täysin hereillä ja tuumi ukolle että näinköhän siellä on nyt sitten välilevynpullistuman pukannut vai onko kuluma vain onnistunut nalkkiinnuttamaan täysin jonkun hermon. Se on kuulkaa joko tai, ukko kun nousi vielä uudemman kerran käymään keittiön puolella ja totesi, että toinen jalka tuntuu siltä kuin se räjähtäisi ihan juuri nyt eikä sille pysty astumaan.

Niin. Että kuses ollaan jos näin voisi sanoa. Huomenna pitäisi sinne kirkkoon mennä, mutta jotenkin irkku päätyi suorilta siihen, että parempi kun tämä jää kotiin. Kaksi tuntia kirkon penkissä ei ainakaan paranna tilannetta. Maanantaina pitäisi lähteä kaksin sinne lomareissuun, onneksi menemme junalla mutta hieman irkku jäi jo miettimään sitäkin, miten mahtaa reissu onnistua. En minä nyt kyllä pysty millään miestä kantamaankaan siellä.

Ja niitä rippivalmistelujakin olisi vielä, jopa ihan reippaalla kädellä koska kaikki suurimmat ajoittuu tälle päivälle. Paitsi kanasalaatin ja munavoin tekeminen, ohjelmassa on myös lisää pyykinpesua, viikkailua ja juhlavaatteiden tarkistamista puhumattakaan koko huushollin imuroimumisesta katosta lattiaan ja lattioiden pesusta sekä puhtaiden mattojen sisälle tuomisesta. Näitä siivoustoimia kun ei voi tehdä juurikaan etuajassa, kiitos lapsien vaan ne on ollut pakko jättää iltapuhteiksi.

Eikä tässä ole vielä kaikki, ei todellakaan. Teinillä on ikkunoiden pesua ohjelmassa, tuo kun jäi eilen ilman vuoksi hoitamatta. Lisäksi on se hienosäätö-merkkinen osasto tyyliin "mihin minä nuo tuolta laittelen siksi aikaa" ja "mitä ihmettä noillekin tekee" sekä perinteisempää vessanpesua, keittiön jääkaapin tyhjentämistä, juhla-astioiden noutoa lähisuvulta ja pihansiivousta sekä nurmikonleikkausta. Juhla-astioiden noudonhan olin tietysti ajatellut ukon harteille mutta lienee sanomattakin selvää että tuo homma siirtyy nyt irkun kontolle.

Ainoa todellinen ongelma hommassa tulee olemaan ruohonleikkurin ostaminen ja auton renkaan täyttäminen. Auton rengas kun falskaa, näin huomattiin joten siihen joutuu lisäämään ilmaa muutaman päivän välein koska jostain kumman syystä emme viimeisen viikon aikana ole ehtineet edes paikkauttamaan sitä. Ennen maanantaita, jolloin se jää ukon nuorimman siskon käyttöön meidän lomaillessamme, se on pakko täyttää ja tuo on kyllä homma jota irkku ei ole ikinä tehnyt.

Ja se ruohonleikkurin hankinta, se taas piti suorittaa ukon toimesta tänään. Edellinen sanoi sopimuksensa irti kolmisen viikkoa sitten, paitsi että siitä katkesi kaasuvaijeri siitä napsahti poikki myös käynnistysnaru. Kaipa tuon olisi voinut korjata, mutta niin, kymmenen vuotta vanha kone jonka aisa on mennyt poikki vuonna käpy ja joka on korjattu ihme mutteri-metallilevy jne liitoksella, jonka runko alkaa olla lievästi ruosteen raiskaama ja terääkään ei ole saatu irti enää vuosiin terottamista varten on ehkä tosiaan tullut tiensä päähän. Ehkä.

Irkun pitäisi siis ennättää vielä rautakauppaankin välissä. Toisaalta tämä ruohonleikkurin hankintahan on melkein jo perinne, tuon edellisenkin koneen haki irkku silloin aikanaan ukon siskon kanssa kun ukko ei ehtinyt remonttihuumassa pois juuri ostetusta talosta sitä vertaa että olisi ostoksille kipaissut. Ajankohta vaan ei nyt ole mikään ykkösjuttu, näin voisi todeta. Muilta osin kaikista hommista selvittäneen kunhan valjastan isoimmat lapset apureikseni. Ruoaksi taitaakin olla sitten tänään pikaisesti rasvakeittimeen nakattuja ranskalaisia ja keitettyjä nakkeja, muuhun ei aika riitä jos rehellisiä ollaan.

Tätä työmäärää kun katsoo niin väkisinkin tulee todettua että ehkä olisi järkevintä jos irkku nyt nostaisi aamukahvin ja läpinän kyllästämän ahterinsa sohvannurkasta ja siirtyisi a. lataamaan pyykkikoneen, b. viikkaamaan illalla pyykkitelineiltä kuivina kerätyt petivaatteet, c. tyhjentämään tiskikoneen ja d. vääntämällä pikaisesti jogurttikuivakakun uuniin paistumaan. Näihin sanoihin toivotan kaikille hyvää lauantaita, pitäkää peukkuja että irkku ei sentään joudu jossain välissä vielä kiikuttamaan ukkoa lääkäriinkin. Sekin kun vie oman aikansa reipashenkisestä työstöajasta. Se on moro!