Katselin eilen illalla MAXilta Gordon Ramsayn sarjaa "Pannu kuumana" ja muistaakseni hänen tekemänsä sapuskan nimi oli simppelisti "lihaperunalaatikko". Luonnollisestikin hänen yrttinsä olivat tuoreita ja lihakin karitsaa, eikä muusikaan ollut jääkaappiin tähteeksi jäänyttä versioa, mutta kaikkeahan ei voi saada etenkin jos ei käy kaupassa ennen kokkaamista.

Niinpä irkku päätti soveltaa. Alkuperäinen ohje löytyy täältä, hieman muokkailin määriäkin koska lihaa oli vähemmän ja niin, yrtit on tosiaankin kuivatavaraa. Tuoretta valkosipuliakaan en kaapista löytänyt, perskuta. Ja kanaliemen vaihdoin ihan suosilla lihaliemeen, kuvittelisin että lihaliemi sopii paremmin naudanjauhelihan kanssa ja kanaliemi puolestaan karitsan/lampaanlihan kyytipojaksi.

 

700 g naudanjauhelihaa

1 tl timjamia

oliiviöljyä

1 pussi sipulikuutioita

1-2 tl valkosipulijauhetta

1 tl rosmariinia

2 rkl tomaattipyrettä

1/2 tl suolaa

2 mm mustapippuria

0,5 dl punaviiniä

2 dl lihalientä

suurehko luraus Worcesterchire-kastiketta

 

Paistoin jauhelihan pannulla ja lisäsin joukkoon kuivatun timjamin hieman ennen kuin jauheliha oli ruskistunut. Siirsin jauhelihan matalalle lautaselle lavuaariin että sain isoimmat rasvat siitä pois (miksi muuten atrian naudanjauhelihasta irtoaa aivan älyttömän paljon rasvaa verrattuna muihin?!) ja kävin sipuleiden kimppuun.

Reipas turaus oliiviöljyä pannulle ja sipulikuutiot ja valkosipulijauhe pehmenemään. Tässä vaiheessa olisi se porkkanaraaste ollut oiva lisä, alkuperäisessä ohjeessa sitä oli 2-3 porkkanaa raastettuna mutta irkun jääkapilla oli käynyt porkkanarosvo. Kun sipulit olivat pehmenneet ja muuttuneet kauniin värisiksi, lisäsin joukkoon rosmariinin ja jätin hetkeksi ainekset muhimaan keskenään kuumalle pannulle jonka siirsin levyltä sivuun.

Pannu sipuleineen takaisin levylle, tomaattipyre sekaan, samoin punaviini, suola sekä mustapippuri ja annoin miedolla lämmöllä porista jonkin aikaa niin että neste lähes katosi. Tämän jälkeen lisäsin joukkoon lihaliemen ja aimo tujauksen Worcesterchire-kastiketta. Väänsin levyn pienelle niin että seos jäi juuri ja juuri kiehumaan 10-15 minuutin ajaksi.

 

Perunasoseosuus:

1,5 l perunasosetta

3 kananmunankeltuaista

1 - 2 dl oltermannia raastettuna

oliiviöljyä

 

Sekoittelin kananmunankeltuaiset muusin joukkoon, lisäsin noin puolet juustoraasteesta ja sekoitin tasaiseksi. Tämän jälkeen laitoin uunivuokaan alle jauhelihasoseen josta neste oli lähes täysin kiehunut pois ja päälle levitin muusin. Loput oltermannit ripottelin muusin päälle ja pirskotin oliiviöljyä vielä pintaan. Tämä kun kuulemma estää juustoa kuivumasta liikaa. Lopuksi pistely haarukalla, Gordonin äidin mieliksi tuumi Gordon eilen, mutta veikkaan että näin muusin pinta saadaan pysymään kauniimpana.

200 asteeseen ja noin 30 minuuttia. JMeillä pidettiin. Erittäin paljon. Rosmariini ja punaviini antaa jauhelihaan aivan oman makunsa ja ruoka on julmetun täyttävää. Nam! Suosittelen!