Epäsopivia pillereita? Mistä hitosta on kysymys?

Minulle erittäin läheinen ihminen sai aikanaan esikoisensa vahingossa. Sikäli vahingossa, että kyseinen naisihminen söi ehkäisypillereitä ja huomasi yhtenä kauniina päivänä olevansa raskaana. Siitäkin huolimatta, että yhtä ainoaa pilleriä ei ollut syömättä jäänyt. Ilmeisesti antibioottikuuri, jonka tuolloin oli saanut, oli heikentänyt pillereiden tehoa niin paljon, että tämä oli mahdollista. Tuosta tapahtumasta on nyt liki kuusi vuotta, kun tämä henkilö soitti minulle itkien. Ei hän ollut ajatellut lasta tehdä, eihän hän ollut edes seurustellut vielä kovin kauaa poikaystävänsä kanssa. Niin vain kävi, että lopulta vauva päätettiin pitää vaikka pienoista jännitystä ilmassa olikin lähinnä siksi, että tuleva äiti oli ehtinyt niitä pillereitäkin syödä jo muutaman viikon raskautuneena, ennen kuin raskaudesta siis tiesi.

Lapsi syntyi täysin terveenä, onneksi ja tämä pariskunta eleli lapsen kanssa perheenä pari vuotta. Vaikka alussa uskoa siihen, että yhdessä jaksetaan ja jatketaan ja eletään kuin perheet yleensäkin, riitti, pikkuhiljaa se usko katosi. Rakkaus hiipui sitä mukaa kun toisen oppi tuntemaan. Lopulta ei ollut muuta yhteistä kuin se lapsi ja niinpä pariskunta teki sen ainoan tämän päivän mittapuulla järkevän teon ja muutti erilleen. Lapsi viettää silti onnellista kahden erittäin innokkaan vanhemman elämää, eli näkee kumpaakin vanhempaa lähes yhtä paljon. Isän luona lapsella on siskopuoli, tosin ei isän ja tämän uuden vaimon yhteinen, mutta silti, sen verran samanikäisiä lapset ovat, että äitipuolen lapsi on lähes omaan sisareen verrastettavissa. Äiti sen sijaan on seurustellut muutaman kerran tänä aikana, ja vain yhden miehen antanut tulla lapsen näkyville. Ei niitä, joita ei vakavissaan voi ajatella elämää jakamaan.

Nyt tämä henkilö on löytänyt unelmiensa miehen. Tai ainakin oletettavasti, mistä sen tietää mitä aika muuttaa näkemyksessä, mutta parin kuukauden seurustelun jälkeen äiti-ihminen on taipuvainen vähitellen antamaan miehen tavata myös lapsensa. Jos vaikka joskus, sitten kun vielä hieman aikaa menee eteenpäin, jos heistä kun sydämet ainakin sanoo niin. Olen ollut vilpittömästi iloinen ja onnellinen tämän henkilön puolesta, hänelle soisi viimeinkin sen onnen jonka hyvä ja onnistunut parisuhde ja tätä kautta perhe-elämä tuo tullessaan.

Eilen tämä kyseinen henkilö piipahti. Pikaisesti. Vaihtamassa muutaman sanan ja kysymässä simppeliä neuvoa. Miten hänen rintansa voi olla niin kovin kipeät. Voiko ne lääkkeet, joita hänelle on akneihottumaan määrätty, aiheuttaa muka rintojen kipuilua. Kun ei kärsi koskea. Irkku, mokomakin hedelmällisyyden esikuva, heitti heti arvionaan raskauden. Henkilö nauroi, ei ole mahdollista, he ovat ensinnäkin olleet intiimisti yhdessä vain muutaman kerran ja siitä ensimmäisestä yhteisestä kerrasta ei ole kuin pari viikkoa, hieman reilu. Sitä paitsi, hän syö pillereitä ja ennen tätä miestä hän on ollut yhtään kenenkään kanssa intiimisti tekemisissä helmikuulla. Että ei. Menkat ehkä tulossa. Irkku, edelleen se ikävä persoona, totesi ettei siihen tarvita kuin yksi kerta ja tämän henkilön historian tuntien kun pillereistä puhutaan, se yksi kerta riittää mikäli ei ole pitänyt pilleriä polviensa välissä. Henkilö kalpeni. Kauhistui.

Lääkitys jota hän syö on niin rankka, että hänet määrättiin ennen sen aloitusta raskaustestiin, sittenkin, että hän vakuutti ettei ole mahdollista että hän on raskaana. Lääkitys on niin rankka, että sikiövauriot on mahdollisia. Eikä hän vain VOI OLLA raskaana. Ei voi. Tänään hän soitti. Testissä näkyy kaksi viivaa. KAKSI VIIVAA! Hän soitti jo apteekkiinkin. Testit saattavat valehdella, mutta kuulemma toisin päin, ei näin mikäli kontrolliviivakin näkyy. Hän on todellakin raskaana. Hän joutuu tekemään abortin, kertomaan unelmiensa miehelle joka ei välttämättä edes usko lasta omakseen. Miten tämä on mahdollista.

Pitkän puhelinkeskustelun jälkeen hän rauhoittui jonkin verran. Totta, miehelle on kerrottava. Joka aivaten ainoa lääke jätettävä nyt ottamatta ennen kuin on puhunut lääkärin kanssa. Kuullut todennäköisyydet. Ei hän sitä aborttiakaan halua, pelkää lapsettomuutta. Että nyt, tämän jälkeen, ei lapsia enää ole mahdollista saada jos abortin tekee. Ja miten tämä tuleekaan vaikuttamaan häneen ja siihen unelmamieheen. Tähänkö se kaatuu. Kuten kaatui aikanaan hänen ja lapsen isän suhde, siihen, että liian pian seisottiin niin ison asian kuin lapsi on, edessä. Mitä irkku siihen osaa tai pystyy sanomaan? Että olen täällä, tässä, autan, tuen ja kuuntelen. Pidän peukkuja, toivon parasta ja olen ajatuksissa mukana. Että et kuitenkaan ole yksin.

Silti, pakko se on itsekin kysyä, miten tämä on mahdollista. Ei ihme, että lapsen syntymän jälkeen lääkäri oli todennut tälle henkilölle, ettei mielellään määräisi pillereitä vaan laittaisi ennemmin kierukan, koska pillerit ei välttämättä toimi tällä kunnolla. Onhan siitä jo yksi esimerkki olemassa. Nyt niitä on kaksi. Miten on mahdollista?