Kamalaa! Tämä se tästä nyt vielä puuttui, että huomaan yhtäkkiä olevani rasisti. Olen tainnut tosin jo aiemmin miettiä tätä samaa, eli ehkä minussa on jonkinlainen pikku rasisti jemmassa jossain kolosessa ja se vain odottaa vapaaksi pääsyä.

Tämä ajatus pälkähti päähäni kun huomasin ajattelevani hyvin hyvin rumasti Class Ohlsonin (kirjoitin varmaan väärin tuon nimen) mainosta, tai no paremminkin sen takasivua, katsellessani. Takasivun alalaidassa kun komeili muutama ihminen vieri vieressä kannatellen kylttejä, joissa luki jotain tyyliin "onko sinulla kysyttävää tuotteistamme", onko sinulla ongelmia tuotteidemme kanssa", "soita asiakaspalveluumme" ja "ratkaisemme ne yhdessä". Saattoi siinä olla vielä jotain muutakin, mutta tuon ratkaisemme ne yhdessä-kohdalla päähäni putkahti pahoja ajatuksia.

Kylttiä pitänyt hemmo kun oli mustaihoinen. Ja irkku samantien ajattelemaan että just joo, ihan varmasti ratkaisemme yhdessä juu. Niinkuin tulisi edes mieleeni soitella asiakaspalveluun jossa opastamassa on ... herttinen, silloin sen tajusin. Siis eihän kysymys ollutkaan siitä, että olisin kavahtanut siksi, että mies oli mustaihoinen. Saattaisihan tuo olla vaikka kymmenen vuotta, tai peräti koko ikänsä Suomessa asunut heppu joka olisi ollut alallakin jo useamman vuoden.

Ehei, mieleeni paukahti elävästi kuinka vähin erin asiakaspalvelujakin on ulkoistettu. Vai pitäisikö sanoa, ulkomaistettu. Jos soitat öiseen aikaan vaikkapa Elisan asiakaspalveluun, saatat kysyä neuvoa hoono soomi lausuvalta virottarelta. Ja vielä elävämmin, ja hämmästyttävämmin tässä lomassa pälkähti päähäni navigaattoriselkkaus. Vai onko selkkaus liian kova sanamuoto?

No oli miten oli, luin jostain blogista kuinka navigaattorin omistaja oli ajatellut kysyä uutta karttaversioa navigaattoriinsa ja tämä oli soittanut navigaattorin nettisivujen mukaiseen asiakaspalvelunumeroon ja todennut puhuvansa englanniksi. Olikohan tuo nyt sitten Saanel, vai onko saanelilla edes navigaattoria? Tai ehkä sittenkin Elma-täti, Elmalla kun takuulla on navigaattori, muistan elävästi yhden postauksen jossa hän kertoi huikeista seikkailuistaan Mannerheimintiellä, kiitos navigaattorin. Tekosyy se ei ainakaan tainnut olla, tämä kun hankki navigaattorin vasta tämän vuoden puolella. Moninaisella ei taida edes olla navigaattoria, tai sitten hän on pitänyt sen visusti vakkansa alla.

Asiakaspalvelussa oli todettu heillä olevan tuoreimman Suomi-karttaversion vuodelta 2006. Kysyjän navigaattori oli kuitenkin vuodelta 2008 joten oletettavasti tuossa oli jo vuoden 2006 karttapohja. Varmaksi asiakaspalvelija ei kuitenkaan osannut asiaa sanoa, olisi pitänyt soittaa johonkin muualle ja antaa joku numero siitä navigaattorista niin ehkä sitten sieltä olisi osattu sanoa. Mutta ei hätää, asiakaspalvelijalla oli silti ratkaisu tilanteeseen. Kysyjähän voisi tilata sen uusimman, vuoden 2006, karttapohjan häneltä niin sillähän tuo selviäisi. Eikä hintakaan olisi kuin 80 euroa!

Jostain kumman syystä kysyjä ei pitänyt tätä kovin hyvänä vaihtoehtona. Tuskin niitä uusia teitä ja liittymiä, joita ajatellen hän olisi sitä uudempaa karttaversioa kaivannut, oli vielä 2006. Ja tästähän tämä ajatus tulikin, se paha, jonka mukaan irkku ei tasan tarkkaan kysyisi ongelmaratkaisua siltä selvästikin ulkomaalaiselta hemmolta. Eli kyseessä ei ollut niinkään rasistinen ajatus vaan lähinnä se sekava nykykäytäntö jonka mukaan ostaessasi Suomesta jotain, sinun kannattaa olla varautunut osaamaan useampaa kieltä ongelmatilanteessa apua tarvitessasi mikäli huono säkä käy. Sääliksi käy niitä, jotka ei englantia puhu sujuvasti, jokainen joka on koettanut joskus puhua jotain vierasta kieltä suppealla sanavarastolla tietää, että valmistahan siitä ei tule vaan sekä kysyjä että vastaaja saattaa hyvinkin herkästi puhua täysin eri asioista.

Ja kaiken tämän pitkällisen pähkäilyn jälkeen päädyn pariinkin eri johtopäätökseen. Ensinnäkin, irkulla saattaa tosiaan olla joku pikku rasisti jemmassa jossain mutta tämän asian kanssa sillä ei ollut mitään tekemistä. Ja toiseksi, millään edellä luettelemallani blogillakaan ei ollut asian kanssa mitään tekemistä vaan hittolainen, tämä navigaattorin päivityshän oli kokeilun alla Ajoneuvoksessa. Tai Startissa. Tai jossain, onko näitä muitakin kotimaisia auto-ohjelmia. Nih! Päätän raporttini täältä huonomuististen paratiisista tähän.