Loppu hyvin, kaikki hyvin. Tai ei ehkä ihan niinkään mutta paremmin kuitenkin kuin oletin ja säikähdin. Vappuaatto, pihabileet ja alkoholi, aina välillä tällä yhdistelmällä sattuu ja tapahtuu pahojakin juttuja. Naapurustossamme oli vietetty vappua, kuten todennäköisesti monessa muussakin paikassa, kosteissa merkeissä, käyty baarissa ja palattu yöllä muutaman vanhan kaverin kanssa saunomaan ja turisemaan.

Isäntäperheen silmät oli alkanut lupsua, tietysti, aika pian saunomisen jälkeen ja vieraat oli ryhtyneet tekemään lähtöä ja isäntäperhe puolestaan siirtynyt nukkumaan. Jokainen voinee kuvitella sen järkytyksen määrän minkä ihminen kokee herätessään poliiseihin ovella. Ja vielä enemmän järkyttyy jos ei tiedä mitä on tapahtunut ja missä ja poliisimääräkin lisääntyy hetkessä aina teknisellä tutkinalla ja parilla lisäpartiolla.

Tämä oli siis aamuinen tilanne jonka yhteydessä meidänkin lapsilukumme kasvoi tilapäisesti. Kukaan ei tuntunut tietävän edes mitä on tapahtunut tai kuka on tehnyt ja mitä on tehnyt. Pahimmalta kaikessa tuntui ehkä se että naapuruston saunojaporukan pihasta löytyi miesten vaatemytty ja pihasaunan edestä verta sieltä täältä. Onneksi talon lapset ei heränneet siihen ruuhkaisimpaan hetkeen jolloin tekninen tutkinta kolusi paikkoja.

Siinä samassa tiedottomuuden tilassa jatkoin kotona päivää omien, heidän serkkutyttöjen ja naapuruston lisälapsen kanssa. Kokkailin ruokaa, jossain kohtaa naapuruston lisälapsi tuli rauhallisella hetkellä kysymään tiedänkö mitä on tapahtunut ja minä jouduin vastaamaan että en. Muutama sana siinä vaihdettiin, lapsen oloa helpotti selvästi kun sai purkaa hetken tuntojaan ja hoitotätikin vaikutti kuitenkin varsin rauhalliselta. 

Hieman siinä kyllä odottelin josko vielä pamahtaisi puhelu lastensuojelusta, lapsen meille saatellut tutkinnanjohtaja kun totesi sen olevan mahdollista. Luulenpa että lastensuojelulla on ollut himppasen kiire eilen, tutkinnanjohtajakin totesi että toisaalta, eipä sillä lisälapsella taida täällä hätää olla kun lapsi lähti samantien kirmaamaan omieni kanssa trampalle ja minä huutelin tämän perään lähinnä siitä onko aamupala syöty ja jos ei niin eiköhän olisi syytä tulla ensin sisälle syömään.

Vasta illansuussa tapahtumat alkoi selvitä naapuruston saunojien päästyä takaisin kotiin. Vieraat on tosiaan alkaneet tehdä lähtöä ja isäntäpari mennyt nukkumaan. Liekö sitten taksitkin olleet superruuhkaisia, onhan tapahtumat ajoittuneet siihen baarien kiinnimenoaikoihin. Ilmeisesti muut vieraat ovat suoriutuneet omille reiteilleen ja pari tyyppiä on jäänyt odottamaan taksia ja kas. Suomalainen känniääliöinti, uho ja mikälie ottanut vallan ja heille on kehkeytynyt riitaa siinä odotellessa.

Kukaan ei ole sentään kuollut mutta nyrkit on puhuneet ja pahoinpidelty henkilö on suoriutunut jollain ilveellä ensiapuun josta on soitettu poliisit paikalle. Järkyttävää sanon mä. Erityisen järkyttävältä se tuntuu jo siksikin että tapahtuma on sattunut naapurustossa ja kukaan ei ole kuullut mitään. Sen selittänee pitkälti se että naapuruston väki on tainnut olla kyljellään jo jokainen kyseiseen aikaan eikä kukaan ole tainnut nukkua edes ikkunat auki vielä tähän aikaan keväästä.

Onneksi naapurin emäntä tuli istumaan seurakseni kotvaksi, ihan aluksi, kun mitään ei vielä tiedetty kuin juuri ja juuri se että verta on, vaatemyttyä pukkaa ja poliisia pyörii nurkissa, ehdin minäkin pelästyä että näinkö jossain on joku ruumiina tai joku satunnainen ohikulkija tunkenut toisten pihamaalle tai jotain. Siinä asioita kotvan mietittyäni alkoi itselläkin olla levoton ja hötkyilevä fiilis joten siksikin naapurin emännän varaventtiilinä toimiminen oli enemmän kuin paikoillaan. Huh!

Vaan niin. Niin kornilta ja tilanteeseen sopimattomalta kuin tämä kuulostaakin niin toteanpa nyt että huh. Huh huh ja huh. Onneksi tosiaan mitään karmeampaa ei tapahtunut vaikka se alkuasetelma olikin aivan älyttömän säikäyttävä. Ja mitä tästä opimme? Ehkä tosiaan kannattaa kutsua saunavieraikseen vain ja ainoastaan ihmisiä joista tietää varmuudella miten nämä käyttäytyvät. Ja ehkä sitä alkoholiakin kannattaisi ottaa niin että varmuudella saa vieraat pois omista nurkistaan ennen kuin oikaisee itse makuulleen.

Ja nyt. Siirtynen kuosittamaan itseäni työpäivää varten. Aikaa tässä tosin vielä on mutta kun tässähän voisi kotvan touhuta kotihommiakin ennen töihinlähtöä, luvassa kun on pitkä päivä. Se on moro ja viettäkää kivakivakeskiviikko, minä pyrin samaan!