Tilanne on hullu. Sekava. Pöljä. Ja kerrassaan pässi. Soitin prinsessan kouluun, kuten monesti aiemminkin olen soitellut ja kuunnellut puhelinvastaajan ankeaa pälätystä siitä kuinka kannattaa sitten myöhemmin uudestaan ja silleen. Pitkin päivää. Soitellut siis. Tänäänkin. Huomisesta prinsessan hammaslääkäristä, samalla aikeenani oli kommentoida ihan himpan verran tiistain peruuntunutta luistelukeikkaa. Ja mitenpä kävi.

Ei yhteyttä. Muuta kuin siihen vastaajaan. Aamulla olin jo jutellut pitkät tovit meidän porukan "oman" parturin kanssa, jonka poika on samalla luokalla kuin prinsessa. Päivitellyt luokan tilannetta, sitä että viimeisen viikon kaksi oppilailla on ollut taas sijaisia, prinsessan mukaan kaksi eri sijaista, joista toinen, se vanhempi, huutaa kuin palosireeni ja toinen puolestaan on ihan mukava, mutta on aina vain viimeisellä tunnilla paikalla. Samalla kertaa puitiin tiistainen peruttu jäähalli, lasten oman luokanvalvojan jatkuvat poissaolot joita oli syksylläkin jo reippaasti ja se harmillinen tosiasia, että luokan kouluavustaja jäi joululta pois.

Puoli kahden aikaan soi puhelin. Sitä ennen olin ehtinyt soittaa jo rehtorinkin puhelimeen, kuunnellen jälleen litanian kuinka kannattaa soittaa myöhemmin ja jätä viesti, jonka sitten jätinkin. Ilmoittaen prinsessan hammaslääkärin olevan huomenna. Että josko joku huolehtisi tämän sinne. Ja pyytäen rehtoria soittamaan, aikeenani sanoa muutama sananen luokan toiminnasta. Joka ei siis toimi.

Soittaja ei ollut rehtori. Vaan parturi. Joka oli saanut rehtorin kiinni juuri kun tämä oli vienyt puhelimen huoltoon. Linjavika, tai mikä lie ollut koululla monta aikaa ja puhelimet ei vain ole toimineet, tosin vika huomattiin vasta nyt kun toiminta päättyi myös koululta ulkomaailmaan soitellessa. Joka tapauksessa, parturi oli vaihtanut aika kipakoita kommentteja rehtorin kanssa. Kyllä, luokanvalvojatilanteeseen ei ole näkyvissä helpotusta. Ja kyllä, ikäväähän tämä on oppilaiden kannalta. Ja kyllä, valitettavasti se luisteluhommakin nyt vain meni mynkään.

Parturin kanssa puhuttuani soitin samantien uudemman kerran rehtorille, joka vastasikin vihdoin ja viimein siihen kirottuun puhelimeen. Kuunteli kärsivällisesti irkun purnauksen toiminnasta, kuulosti itsekin hieman välillä hikeentyvän kun irkku tuumasi, että ei ekaluokkalaisten kanssa noin voi toimia. Prinsessakin kärsii joka aamu mahakivusta kun on mahalla jännittäjä ollut koko ikänsä, ja kyllä, toinen sijainen kuulemma huutaa jatkuvasti oppilaille. Rehtori kysyi, mitä hänen pitäisi tehdä. Mikä minusta olisi järkevintä? Kun vaihtoehdot on tasan simppelit.

Joko luokassa toimii sijaisena pääsääntöisesti opettaja joka ei luokkaan halua edes mennä. Tai hän ottaa kiertävän sijaisen, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että joka päivä luokalla on eri opettaja. Voi helvetti, sanon mä. Luistelukeikka peruuntui, koska rehtori katsoi ettei voi pakottaa sijaista lähtemään lasten kanssa halliin jos tämä ei halua. Aha. Ei jumankauta, tilannehan on aivan pimeä. Oma ope palaa kaiketi hiihtoloman jälkeen, näin rehtori totesi, totesipa vielä senkin, että paljon vähemmänhän tuo nyt on ollut pois kuin aikanaan edellisen ekaluokkansa aikana. Haloo, ei paljon lohduta jos tarkkoja ollaan.

Kouluavustaja sen sijaan palannee luokkaan huhtikuun lopussa, siihen asti tämä on palkattomalla vapaalla erittäin ymmärrettävistä syistä jotka ei olisi irkulle kuuluneet joten siitä ei sen enempää. Tämä on aivan älytöntä. Ja prinsessa mokoma ei edes kerro välttämättä äidille läheskään aina jos luokalla on sijainen, nyt sain tiedot tältä kuultuani ensin muilta asioista ja kysyttyäni että kuka teillä on ja millainen opettaja se on. Tämän vuoden puolella luokalla on kuulemma ollut vasta kolme viikkoa oma ope poissa.

Minusta tämä asia alkaa jo olla sellainen, että kohta on syytä vanhempienkin puuttua asiaan. Jos oma ope on kykenemätön hoitamaan töitään puolet vuodesta, eikö sitä omaa opea voisi siirtää aineopettajaksi ja hankkia uutta luokanvalvojaa luokalle? Jäimme asiaa pohtimaan, sekä minä että parturi, jonka kanssa linjat kävi jälleen kuumana rehtorin kanssa puhuttuani. Voi perkele.