Viime viikolla irkun elämää kiusasi kovin teinin touhut. Teini meni viikonlopuksi isälleen kaverinsa kanssa ja hyvä niin, tänään neiti kotiutui seitsemän aikaan hyväntuulisena. Hyvää tuulta jatkui aina siihen asti kun irkun puhelin soi. Soittaja esitteli itsensä ja kysyi olenko teinin äiti.

Tämä kyseinen naisihminen asuu samoilla taloilla kuin teinin poikaystävä ja on näin ollen aitiopaikalla seuraamassa touhua. Hän kyseli olenko tietoinen missä porukassa teini liikkuu ja millaista kyseinen porukka on. Tiedänhän minä, onneksi, mutta silti otan aina ilomielin lisää tietoa vastaan. Ja nyt sitä sainkin sitten oikein urakalla viimeisen viikon ajalta.

Tiistaina kun teini kotiutui karmeassa kännissä oli talolla ollut meno hurjaa. Teinin poikaystävä oli varastanut joltain talon asukkaalta tämän paniikkihäiriöpillereitä ja tarjonnut niitä teinillekin. Kyseinen rouva oli katsellut kauhulla teinin ja tämän likkakaverin kävelyä näiden lähdettyä kotia kohti. Teini on ollut tuosta tiistaista asti kotiarestissa mutta meno on ollut hektistä poikaystävän kämpässä senkin jälkeen.

Nyt tämä rouva kertoi myös siitä, että teinin poikaystävästä on tehty rikosilmoitus ja häntä itseään oli alkanut hirvittää tuleeko tapahtumista teinille ja tämän kaverillekin seurauksia. Hän toivoi että pidän teinin pois taloilta ainakin pari viikkoa vielä, jos siellä meno ehtisi asettumaan siihen mennessä.

Minun on pakko todeta, että jos jostain olen ollut iloinen niin juuri tästä, että olen oman tuttavapiirini kautta saanut huomata kuinka yhteisvastuullisesti moni ihminen täällä käyttäytyy. Teinin poikaystävästä kun on aiemminkin soitettu minulle erään toisen ihmisen toimesta, silloin meno oli vielä rauhallisempaa mutta silti minut on pidetty hyvin ajantasalla tapahtumista.

Minä lupasin pitää teinin vaikka väkisin pois poikaystävältä ainakin tämän ja ensi viikon, mutta kuten soittajakin totesi, sitomaan tuota ei kotiin enää pysty vaikka tahtoisi ja pitää vain toivoa että järkipuhe menee perille. Kiitin soittajaa ja pyysin tätä ilmoittelemaan jatkossakin jos jotain uutta ilmenee.

Ja kuulkaa. Puhelun loputtua otin jälleen teinin kanssa keskustelusession, tällä kertaa tosin aloitin toteamalla että hänellä ei ole jatkossa mitään asiaa poikaystävän kämpän lähistölle. Teini katsoi kuin vajaapäistä mutta hei, aivotoimintaa löytyy ja paljon! Kun kertoilin tälle mitä olin kuullut mm poikaystävän viime viikkoisesta päänsä telomisesta, rikosilmoituksesta ja kyseisen taloyhtiön lapsiperheiden elämästä tuon rymysakin kulkiessa edestakaisin, mitä tekikään teini?

Suuttui, oikein kunnolla. Ei minulle vaan poikaystävälleen joka oli pimittänyt teiniltä sekä sen oikean päänsä telomisen syyn, pillerivarkauden ja mitä lie muuta onnistunut pimittämään. Juttelimme pitkään teinin kanssa poikaystävästä, tämän käytöksestä joka on muuttunut vähässä ajassa todella arvaamattomaksi, tämän elämästä yleensä ja siitä tosiasiasta että on hyvinkin mahdollista että teinikin joutuu kuulusteltavaksi pillerivarkauden tiimoilta.

Puhuimme myös siitä, mitä teini haluaa tulevaisuudeltaan, miten poikaystävällä ei ole mitään tulevaisuuden suunnitelmia, miten tämä juo lähes päivittäin ja polttelee pilveäkin aina kun mahdollista ja vaikka mitä, ja minä näin kuinka teinin silmät todellakin aukesivat näkemään sen saman minkä minä, isä, hänen kaverinsa ja niin moni muukin on jo nähnyt.

Teini laittoi välit poikki poikaystäävänsä. Ilmoitti että ei halua enää ikinä kuulla tästä mitään ja tulee hakemaan tavaransa joskus kun jaksaa. Käski vielä sanojensa vakuudeksi poikaystävää poistamaan numeronsa kännykästään, takaisin paluuta ei ole. Hittolainen! Arvatkaapa onko irkku ylpeä?

Voi kuinka minä toivonkaan että teini pysyy sanojensa takana, että tuo ei vain ala haikailla poikaystävän perään niin että palaisi vielä tuon kanssa yhteen. Ainakin suunnitelmansa ovat sellaisia, että tuolla poikaystävällä ei ole tilaa niissä. Kesälomasuunnitelmia kavereidensa kanssa on tehty, täydellistä ympäristön vaihdosta suunniteltu. Ja kyllä, tämä äiti tukee kaikkea suunniteltua ilomielin!

Ensi yön prinsessa nukkuu teinin vieressä, kun on niin surullinen ja tyhmä olo, kuten teini asian ilmaisi. Tyhmä ja hyväksikäytetty, niin hän oloaan kuvasi. Ja silti teinin silmissä ja olemuksessa näkyi jonkinlainen vapaudenriemu. Aivan kuin iso kivi olisi nostettu tämän rinnalta pois. Ja siltä se äidistäkin tuntuu.