Ei kannata silti ymmärtää väärin, tämä ei missään nimessä tarkoita sitä että minä kellisin innoissani nurmikolla tai hyppisin iloisena pitkin poikin lämmön huumaannuttamana, myönnän että omakin olo alkaa olla hieman ööö tukala. Mutta ei, en todellakaan suostu silti motkottamaan lämmöstä. Ehei, vaikka on niin kuuma että jo pelkkä käden liikautus saa hien nousemaan otsalle niin antaa olla vaan, ei näitä kuumia määräänsä kauempaa riitä ja totta tosiaan, harvoin minä pystyn poukkimaan puoli-ilkosillani aamusta iltaan ilman että kaipaan vähintään villasukkia apuun.

Kyllä teki suorastaan pahaa katsella sunnuntaina kun ukko kiskoi verkkarit ja pitkähihaisen pusakan päälleen ennen kuin livahti toiseen kertaan vesieristettä levittämään kanikopin seinille. Edellisellä keikalla tuo onnistui sotkemaan itsensäkin kopissa vesieristeeseen ja se ei kovin helposti irti lähde.Pesuhuone, aka kanikoppi, on aivan julmetun kuuma, siellä ei liiku ilma hiventäkään ja koska se on suht pieni ja keskellä taloa niin toki se on myös talon lämpimin paikka. Eikä meillä ole kylmä muuallakaan tässä torpassa, ilmalämpöpumppu kuuluu valitettavasti edelleen hankintalistaan eikä suinkaan jo hankittuihin.

Toisin kuin oletimme niin kanikoppia ei päässyt vielä eilen laatoittamaan. Liekö sitten tämä kuuma ja kostea ilma se syy miksi vuorokauden kuivumisenkin jälkeen vesieriste tuntui nihkeältä. Ennemmin odottaa että se on todella kuiva, ajatus liian kostean pohjan päälle nakotuista ja sitä kautta tipahtelevista laatoista kun ei oikein houkuta. Laatoittaminen aloitetaan tänään ja sitten on jälleen edessä parin päivän odottelu ennen kuin pääsee saumaamaan. Vaan ehkä jo ensi viikonloppuna meillä on suihku käytössä!

Uimassa on käyty päivittäin, kiitos tämän rempan ja näiden helteiden. Eilen vesi tuntui mukavalta ilmaan verrattuna, edellisenä päivänä se oli niin lämmintä että se ei viilentänyt tippaakaan. Sauna on ehkä toimivin vaihtoehto silti viilennökseen, sen perään kun ilma ei tunnu alkuunkaan niin helteiseltä kuin muuten tekee. Harmi että ihan joka ilta ei jaksa saunaa lämmitellä vaikka tahtoisikin. Tänään se saattaa tosin olla edessä, kas kun uimarannalle ei viitsi jotenkin mennä shampoopullon kanssa kökkimään miljoonan uimarin sekaan.

Enpä muuten ihmettele että vesi tuntui eilen viileämmältä kuin hetkeen. Lämpöennätykset paukkui iloisesti rikki pitkin Suomea, Puumalassa mitattiin 33,9 astetta ja yhtä lämmintä on ollut viimeksi 1930-luvulla. Tänään tuonkin ennätyksen pitäisi pamahtaa rikki eli huhhuijaa, ei ainakaan tarvitse ensi talvena manailla kuinka kurja kesä oli. Lievää manailua tämä helle on aiheuttanut lähinnä tuosta pesuhuonerempasta johtuen. Tällä ilmalla kun pitäisi ehdottomasti olla mökillä. Ja mieluiten alasti.

Ja nyt siihen olisi mahdollisuuskin, siellä kun ei viikolla ole ketään. Viime kesänä niinä kuumimpina päivinä me näet loikoilimme ukon siskon kanssa kaksin laiturilla ilman rihmankiertämää ukkolauman ollessa toimittamassa kauppa-asioita kylillä. Penskat loikki rantavedessä ja me pyöräytimme itsemme tasaisin väliajoin veteen kuin hylkeet konsanaan. Se jos mikä olisi nyt nannaa mutta kun ei niin ei. Pienimuotoista ajatusta on pyöritelty siitä josko lähtisimme heti laatat paikalleen saatuamme mökille ja palaisimme kun saumaamaan pääsee mutta luulenpa että saattaa hyvinkin jäädä suunnitelman asteelle. Ukko kun ei tahdo missään nimessä mökkeillä nyt lapsilauman kanssa niin että appiukko on paikalla ja torstaina tuo on sinne kaiketi menossa.

Välirauha tosin on solmittu ja varsin hyvin vieläpä, appiukko on piipahdellut kurkkimassa pesuhuoneen edistymistä pariin kertaan. Pakko se on myöntää että kyllä minä ymmärrän ukonkin kannan tässä varsin hyvin. Ukosta ei ole mitään järkeä mennä mökille jossa on mahdollista että appiukko pimahtelee lapsille tai meille muille aikuisille niin että touhu menee huutokuoroksi, kun ei lasten tarvitse kotonakaan kuunnella aikuisten riitelyä niin ei hän halua sitä muuallakaan tapahtuvan.

Tänä aamuna päätin muuten, toisin kuin eilen, marinoida itseni kahvilla. Se kun saattaisi viilentää mutta ei, ei se nyt kyllä viilennä. Toisaalta, varjossa on jo 25 astetta että eipä tuo ole ihmekään. Taidan jättää kolmannen kupposen ottamatta ja liruttaa tilalle jääkylmää vettä hanasta, vaikka nyt on pakko todeta että ihme on tapahtunut! Ensimmäisen kerran koko tämän 11 vuoden aikana jonka olemme tässä asuneet hanasta EI tule jääkylmää vettä. Ei vaikka sitä kuinka valuttaisi.

Loppuun totean vielä että sunnuntaina piipahdin muuten terassilla olusella ukon siskon kanssa, saa vetää rastia seinään jos niin tahtoo, ja muutenkin sunnuntai oli superhyperkiva päivä, johtuen pitkältikin siitä että ukon sisko hengaili koko päivän seuranani. Ukollahan on ollut se serkkupoika kaiken aikaa seuralaisena ja tämä akka on potenut lievää tylsistymistä. Tiedä häntä pitäisikö ukon sisko houkutella tänäänkin seuraksi, serkkupoika kun tasan varmasti pamahtaa paikalle ennen puolta päivää ja näin ollen minun apupoikatoimiani ei kaivata enää sen jälkeen.

Vaan nyt siirryn purkamaan kauppakasseja, ukko kotiutui ruokakaupalta. Se on moro ja viettäkää mukavaa helleviikkoa!