Kyllä! Aiemmin jo purnasinkin yhdessä postauksessa siitä, kun kovin moni vakiblogini on siirtynyt salasanan taakse. Vain harvan kohdalla salasanalliseksi muuttumisen olen huomannut oikeaan aikaan (kiitos mm holly, kiva edelleen lukea sun juttuja) ja ne joiden muuttumisen olen missannut onkin nyt lukemattomia pitkältä aikaa. Ei kiva, ei kiva alkuunkaan. Mistä niitä saliksia voi edes kysellä? Kun koko blogiin ei pääse? Pirullisen hankalaa ja kenkkua.

Josta päästäänkin siihen ongelmaan. Ongelmahan ei ole se, että ihmiset niitä blogejaan salasanan taakse siirtää vaan lähinnä se, että miksi näin tapahtuu. Pääasiallinen syyhän on joko harvinaisen kettumaiset kommentit, joista osan lähettäjät varmasti tuntuvat jo ilkeitä kommentteja saaneesta bloggaajasta suunnilleen vainoavan kirjoittajan jokaista blogiin kirjaamaa sanaa. Aikuisia? Me kaikki?

Osasyy on varmasti arkaluontoiset tekstit blogeissa tai se, että niissä julkaisee liian yksityiskohtaisia tietoja joko itsestään tai läheisistään. Kummassakin tapauksessa syy on toki ymmärrettävä, mutta ykkössyyn kohdalla minä peräänkuuluttaisin reippaalla kädellä blogeja lukevien ja kommentoivien ihmisten käytöstä. Mikä oikeus kenelläkään on herjata toista, yleensä vielä ilman nimimerkkiä, tämän ajatuksista, tavoista, elämästä tai esim sisustuksesta?

Aikuisen ihmisen tunnusmerkkeihin lasken itse kuuluvaksi kyvyn ajatella ENNEN kuin sanoo tai tekee. Kyvyn toimia toisia kohtaan kuten toivoisi itseään kohtaan toimittavan. Vai onko kyseessä perisuomalainen sairaus, kateus, kun se bloggaaja nyt selvästi pitää elämästään, kun sillä on rahaa, kun sillä on kaunista, kun se osaa jotain mitä minä en osaa. Toimiiko aikuinen, täysijärkinen ihminen tietoisesti niin, että haluaa pahoittaa toisen, OIKEASTI ventovieraan ihmisen mielen vain siksi, että tuntee olevansa oikeutettu siihen koska...

Jos kirjoitat blogia, tarkoittaa se sitä, että sinä itse annat oikeuden siihen että sinua ja sinun elämääsi saa arvostella. Että sinun kotiasi, lapsiasi, elämänasennettasi ja elämänarvojasi saa arvostella. Eikä vain arvostella vaan niitä saa pilkata, niitä saa riepotella, sinua saa loukata ja lyödä niinkuin huvittaa koska SINÄ olet itse tuonut itsesi esiin kirjoittamalla sitä blogia.

Antaako blogin pitäminen nämä oikeudet toiselle? Varmasti omalla tavallaan antaa, mutta eikö aikuinen ihminen mieti aina ensin miten mielipiteensä ilmaisee? Pyri olemaan pahoittamatta toisen mieltä tarkoituksella? Koska osassa niistä kommenteista mitä olen lukenut blogeissa, kyse on selvästi vain halusta pahoittaa toisen mieli. Eikö aikuisen ihmisen tunnusmerkkeihin kuulu myös se, että jos ei tunne toista ihan aikuisten oikeasti, osaa purra kieleensä ennen kuin sanoo toiselle pahasti koska eihän asia hänelle kuulu. Tai ainakin miettiä tarkkaan sen sanamuodon mitä käyttää?

Joku viisas joskus sanoi, että jos et pysty sanomaan mitään kaunista, älä sano mitään. Mikä ihme meitä aikuisia toisinaan vaivaa kun me emme osaa toimia niin että arvostaisimme kaikkia ihmisiä vaikka kuinka erilailla ajattelisimmekin?

Irkku päättää raporttinsa täältä irkun kotiluolasta tähän. Ja toteaa että on ollut superhyperkiva päivä tänään, ja toivottavasti huominen on yhtä kiva! Viettäkää hyvä loppuilta ja kenties jopa viikonloppukin, blogi saattaa hyvinkin vaieta viikonlopun ajaksi. Se on moro!