Kun nyt on muutama päivä mennyt riehuessa kodin siivoilun parissa, paitsi eilen, kun se vire katosi suunnilleen kesken liikkeen, niin tänään on sitten riehuttu keittiön puolella. Mikähän siinä on, että kun alat jotain työstämään, niin se on aina kuin lumipalloefekti. Yksi homma johtaa toiseen, toinen kolmanteen ja lopulta huomaat että oletkin touhunnut apinanraivolla ikäänkuin vasemmalla kädellä.

Kieltämättä muutama viikko on mennyt leipoessa ja kokkaillessa mitä milloinkin. Siivousintoilu oli siis varsin tervetullut tauko keittiöriekunnasta. Tänään intouduin taas keittiöpuolella ja huolella. Aluksi väänsin pikapikaversion spagettikastikkeesta ukon ja speden aamupäiväruokailua ajatellen. Harmi kun se kamera on kuollut, toisaalta, tuskin minä kuvia muistaisin edes ottaa mutta ohje tulee silti tässä.

 

Pikainen spagettikastike:

500g naudan vähärasvaista paistijauhelihaa

100g sipulikuutioita

400g tomaattimurskaa

1 lihaliemikuutio

1-2 tl valkosipulijauhetta

1-2 mm mustapippuria

Jauheliha ruskeaksi pannulla, sipulikuutiot joukkoon ja hetkonen pehmennystä, tomaattimurska ja mausteet ja kastike saa hautua 10-15 minuuttia kannen alla miedolla lämmöllä.

 

Tämän valtavan kastikeponnistuksen jälkeen siirryin keittämään mustikkasoppaa. Ja siihenkin ohje oli kerrassaan simppeli.

 

Mustikkakeitto

200g pakastemustikoita

1l vettä

0,5-1 dl sokeria

2 rkl perunajauhoja

Kattilaan vesi ja mustikat, keittely miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. Kaadetaan keittoliemi siivilän läpi toiseen astiaan ja painellaan mehut mustikoista siivilää vasten mahdollisimman hyvin pois. Liemi takaisin kattilaan, samoin sokeri ja kuumennetaan lähes kiehuvaksi. Perunajauhot sekoitetaan pieneen nestetilkkaan ja suurus lisätään ohuena nauhana mustikkamehuun. Annetaan pulpahtaa ja se on siinä.

 

Tämän perään olikin sitten pakko vääntää leipätaikina, tällä kertaa ohjeeksi nappasin Katariinan keittiön maalaisleipä-ohjeen ja taikinan nousemista odotellessa keittelin maitokiisselin vielä lisäksi. Sen ohje onkin sitten mitä sattuu, kas kun normaalisti keitän sekä maito- että suklaakiisselin käyttäen suurustuksessa Maizenan maissijauhoja, niitä valkoisia, tiedätte kyllä.

No kuinka ollakaan tällä kertaa kaapissa olikin keltaisia maissijauhoja (maissitärkkelystä kenties?) joita ukko toi kaupasta kun "ei siellä ollut mitään maizena-maissijauhoja, ne olis sit ollut maissisuurustetta". Aha. Minulle tämä tuli täysin yllätyksenä, etenkin kun samaisessa kaupassa on AINA ollut maissijauhoja, ja nimenomaan Maizenan. Ja arvatkaapa kellä oli ne keltaiset jauhot muovirasiassa jo? Juuh, allekirjoittaneella eli ei hajuakaan mitä ne nyt sitten oikeastaan on sen enempää kuin oikeasta suurustemäärästäkään. Suunnilleen ohje löytyy kuitenkin.

 

Maitokiisseli

1l maitoa

9 rkl maissijauhoja/suurustetta/mitä lie mutta keltaista

0,75 dl sokeria

2 rkl vanilliinisokeria

Kuumennetaan maito, maissijauhot ja sokeri kattilassa ja keitellään kunnes pulpahtaa, tämän jälkeen levyä pienemmälle ja pari minuuttia haudutusta jonka jälkeen joukkoon laitetaan vanilliinisokeria ja annetaan jäähtyä. Allekirjoittanut keitteli aluksi 6 rkl jauhoa kanssa maitomäärää, mutta minusta kiisseli oli enemmänkin keittoa kuin kiisseliä joten lisäsin pieneen maitotilkkaan vielä 3 rkl jauhoja ja kippasin sen kiisselin sekaan.

 

Iltapäivällä onkin edessä tonnikalapihvejen vääntöä, nyt otan vartiksi lepoasennon. Se on moro!