Käsittääkseni tässä ollaan kuitenkin varsin hyvällä mallilla mitä tulee jouluvalmisteluihin ja silti. Aamusta iltaan tulee laukattua kuin heikkopäinen pitkin torppaa. Eilisestä ison osan ajasta nielaisi paitsi peruskotihommat (pyykki, siivous jne) myös pasteijoiden tekeminen, perunakauppiaan kanssa diilaaminen ja lukeminen junnun kanssa. Junnun kanssa lukeminen tuntuu muutenkin nyt haukkaavan aikamoisen osan irkun rauhallisesta olemisesta, siis niistä hetkistä jolloin irkku on ajatellut istua rauhassa kutimet kädessä ja tuijottaa irkun lemppariohjelmia telkkarista.

Toisaalta, tulostakin syntyy, junnu on kuin onkin oppinut lukemaan ja tätähän irkku epäili suunnattomasti opettajan kanssa pidetyssä tuumailutuokiossa syksyllä. Tuolloin puheena oli jopa se, mikä junnun jatkokuvio on seuraavana syksynä jos ja kun-periaatteella. Jos ja etenkin se kun liittyi taas lukemiseen eli oletukseen jonka mukaan junnu ei välttämättä opi ekaluokalla vielä lukemaan. Joka oli irkusta toisaalta ajatuksena järjetön koska koulua oli takana vasta kuukausi. Harvemmin sitä kuukaudessa opitaan jos lukutaito ei ole sitten ollut jo tuloillaan.

Tuolloin sovittiin että asiaa katsotaan uudemman kerran tammi-helmikuun vaihteessa johon mennessä tiedetään onko junnu oppinut ne asiat jotka ekaluokalla kuuluu oppia eli lukemaan ja laskemaan. No, junnu on nyt oppinut ne joten ihmettelen suunnattomasti jos opettaja keksii parin kuukauden päästä ehdottaa ekaluokan tuplaamista etenkin kun junnu on samaan aikaan kuin pesusieni ja oppii paljon asioita joita ei välttämättä kuulu vielä osata saati tietää. Monesti kysymykset on niin vaikeita että äitikin pyörittelee silmiä päässään ja jokainen junnulle kerrottu tieto jää päähän kuin se olisi painettu sinne polttoraudalla.

Muilta lapsilta koulu sujuukin sitten suunnilleen oletetun kaavan mukaan. Teini parantaa otettaan amiksessa tiukasti, poika 15v on onneksi myös parantanut arvosanojaan rutkalla kädellä vaikka muilta osin koulu on samanlaista takkuamista kuin tähänkin asti. Poika 13v puolestaan on huonontanut otettaan, joka oli irkusta jotenkin jopa odotettavissa. Prinsessa tekee tasaista jälkeä, enkku tuntuu sujuvan, samoin matikka vaikka tämä ei mikään primus olekaan. Lukuaineet ja niiden opettelu on pahasti hakusessa, tämän päivän koulussa ei tunnuta neuvovan lapsia kuinka kokeisiin valmistaudutaan kun kyseessä on lukuaineet.

Kaiken kaikkiaan elämme mielenkiintoisia aikoja. Teini on menossa ilmoittautumaan autokouluun tänään ja tämähän aiheuttaa luonnollisestikin irkussa lievää kauhua. Mihin nämä vuodetkin meni, juurihan tuo meni kouluun eikä siitäkään nyt niin kamalan kauaa ole kun tuo oppi kävelemään ja putosi mummulassa suihkulähteeseen. Hittolainen. Poika 15v toivoo joululahjaksi rahaa, tämä kun aikoo ajaa traktorikortin. Älkää kysykö miksi, irkkukaan ei tiedä mitä tuo aikoo sillä tehdä. Irkku taas miettii mitä sitä tekisi isona, elokuu on täällä nopeammin kuin piti.

Vaan nyt, ei tämä maailma puhumalla valmistu eikä toisaalta myöskään kotihommat hoidu joten siirryn suosilla suorittamaan äidillisiä tehtäviäni, ts vaihtamaan spedelle vaatetta, valmistelemaan päivän ruokaa ja tyhjentämään pyykkikonetta. Se on moro ja mukavaa torstaita kaikille!