Kuten huomaatte, aamuinen autonkuljettajan toimi kirvoitti minussa toimijan. Tai turinapussukan. Tai minkä lie, kuitenkin. Tuoreeltaan halusin jakaa tämänkin teidän kanssanne. Olen toiminut! Ahkeroinut ja ahertanut! Siis tyhjentänyt pyykkikoneen. Hetken kuluttua luultavasti ripustelen ne kuivumaan kunhan saan tuon teinin kantamaan märkää pyykkiä sisältävän kopan kerrosta ylemmäs.

Ja koska minuun iski toiminnallinen tuokio, eli tunsin itse pakottavaa tarvetta toimia, luonnollisestikin komensin myös teinin toimimaan. Simppelisti ja yksinkertaisesti, hop, takapuoli ylös penkistä ja kerrosta ylemmäksi noutamaan se tyhjä pyykkikoppa ja sen päälle muovikassi kouraan ja siivoamaan gerbiilien häkki. Merkillistä kyllä, teinikin toimi. Ja kantoipa äsken sen märkäpyykkikopan ylöskin jo. Kamalaa. Tarttuuko toiminta?

Pyykeistä saankin oivan aasinsillan myös kirota hieman. Koska olen aina ollut erittäin pedantti (miehen mukaan pilkunnu**ija kuvaa parhaiten tätä piirrettäni) kun pyykit on kyseessä, olenkin kärsinyt suunnattomasti viime aikoina vähin erin näpeistäni lipsuneesta pyykkisavotasta. Tai lähinnä sen tuloksista. Mikään ei järkytä minua yhtä pahanpäiväisesti kuin väärin telineelle ripustettu pyykki. Tai no, väärässä järjestyksessä tiskikoneessa tai kuivauskaapissa olevat astiat saavat aikaan saman reaktion.

Tästä lipsumisesta johtuen olen joutunut viime aikoina todistamaan vielä asteen pahempaa järkytystä. Myönnettäköön, väärin kaappiin viikatut vaatteet saa jokaisen karvan käsivarsissani nousemaan pystyasentoon. Ja niitä väärin viikattuja vaatteita on viime aikoina ollut näkysällä paljon. Tai niin, mikäli on kaapin avannut, ei niitä muuten onneksi näe. Koska kuitenkin olen kärsinyt olotilan mukanaan tuomasta apatiasta puolet ajasta, en ole jaksanut kasoihin koskea. Toisin kuin huomattavasti likempänä oleviin keittiön kaappeihin ja tiskikoneeseen.

Joiden kimpusta muuten minut on useasti yllätetty viime aikoina. Kun olen käyttänyt julmettua toiminta-aikaani siirtelemällä mukeja oikeaan järjestykseen ja kääntelemällä kuppien korvat sojottamaan oikeaoppisesti samaan suuntaan. Puhumattakaan haarukoiden, veitsien ja lusikoiden uudelleenjärjestämisestä tiskikoneen puolella. Kattiloiden oikeaoppinen pinoaminenkin tuntuu olevan hepreaa sekä miehelle että lapsille.

Hittolainen, ehkäpä miehen käyttämä nimitys pedanttisuudestani onkin oikea.