Ja sanonkin. PERKELE. Ja ehkä jopa tuplana? Nääh, ei jaksa. Mutta mieli tekisi. Sanoa vaikka triplana. Minä näet olen koettanut säätää itseäni kesälomamoodiin joka tarkoittaa paitsi sitä, etten heräisi aamulla kukonlaulun aikaan myös sitä, että saan valvottua vaikka sitten tulitikut silmien välissä, myöhempään kuin yhteentoista iltaisin. Vaikeaa on kuulkaa, erittäin vaikeaa. Eikä sitä mitenkään helpota lapset ei. Ei ainakaan jos näillä on illalla huippuidea joka saa heidät säätämään herätyksen itselleen aamuksi. Ja unohtamaan sen herättävän kapineen alakerran lipaston päälle. Jossa se alkaa piipittää aamulla kello kuusi. Anna mun kaikki kestää.

Minä näet olin selvästi saanut jotain edistystä aikaan tässä kesälomamoodaamisessa, eilen heräsin vasta seitsemältä ja se on kuulkaa myöhä se. Vastapainoksi jaksoin eilen tuijotella telkkarista paitsi leffan loppuun, myös kolmoselta alkaneen Crashin lähes lopputeksteihin asti eli reilusti yli kahdentoista. Jopa spede halusi tukea yritystäni kesälomamoodin siirtoon kertaheitolla ja herätti minut kolmelta yöllä niin että olin jos mahdollista, vielä enemmän silmät ristissä ja vakuuttunut siitä että jes, nyt nukutaan heittäen sinne seiskaan, ehkä jopa puoli kasiin. Ja jaksetaan illalla olla hereillä vielä yhdeltätoistakin puhumattakaan siitä kahdestatoista.

Niinpä niin. Kaikkea sitä keksiikin. Jos en minä niin prinsessa, joka tosiaan totesi minulle illalla että "laitanpa herätyksen kun kerran sinne hammaslääkäriin mennään yhdeksältä". Ja millainen äiti ei KATSO moneltako se lapsi sen herätyksen laittaa? Tai katso että tällä on tosiaan se herättävä kapine mukanaan kun lähtee sänkyynsä. Hohhoijaa. Kuudelta mietin hartaasti että voiko prinsessan kännykän herätysääni kuulua noin hyvin yläkerrasta asti. Ja eikö tämä nyt helketti soikoon herää siihen. Kunnes tajusin että se saamarin kapine vinkuu kyllä alakerrassa.

Nyt on ihan pakko myöntää että olen himppasen väsynyt. Ihan vain himppasen. Onneksi aurinko paistaa ja tiedossa on mukavaa vaihtelua, muuten saattaisin olla paitsi väsynyt myös kettuuntunut. Eikä se vaihtelu tosiaankaan ole se hammaslääkärikeikka, ehei, serkkutyttöni on tulossa tyttärensä kanssa päivällä hengailemaan iltapäiväksi tänne eli prinsessa ehtii kunnolla leikkimään kaverinsa kanssa. Mukavaa. Toisaalta siis ihan ok jopa herätä näin aikaisin, ehdin näet laitella vakiopastan kiehumaan ennen sinne hammaslääkäriin lähtöä.

Eilen minä mittailin maita kuin maanomistaja konsanaan ja kiroilin mielessäni. En sitten tosiaan muistanut sitä bensaa nakittaa ketään hakemaan ja itse en sitä jaksanut lähteä hakemaan. Nurmikko näet kaipaa leikkausta jonka poika 13v on luvannut suorittaa mutta ei kai tämä sitä nyt hampaillaan leikkaa. Bensa olisi siis varsin toivottu juttu. Näin jälkikäteen on helppo jopa sanoa että mitäs helmasyntiä sentäs, miksi en hoksannut muuten nakittaa poikaa 16vkään sitä hakemaan eilen iltapäivällä kun piipahti kotosalla. Höh.

Poika 16v on vaihtanut juhannussuunnitelmiaan, kas kun se tyttöystävä ei pääse mökille meidän kanssamme vaan joutuu mökkiytymään vanhempiensa kanssa. Näin ollen poika 16v oli suunnitellut josko hän tulisi mökille tämän suht uuden kaverinsa kanssa. Tai uuden ja uuden, ovathan he tunteneet koko yläkoulun mutta niin, oikeastaan vasta nyt kesälomien alettua he ovat pyörineet kaksin pitkin poikin, kas kun se varalapsemme eli pojan bestis on edelleen siellä maapallon toisella laidalla.

Eikä siinä mitään, tämä kaveri on varsin mukava nuorimies ja suht rauhallinenkin, olettaisin, joten kyllähän se passaa mutta kulkuneuvokysymys tässä nousee pintaan. He kun olisivat tulossa tämän kaverin mopoautolla ja niin. Juhannusaatto, juhannusruuhka, rontti 150 kilometriä vilkasliikenteisellä valtatiellä. Mikä ei kuulu joukkoon? Totta on, että poika 16v on ajanut skootterilla mökille ja mökiltä takaisin joka ei turvallisuudessa ole juurikaan tuon parempi systeemi mutta silloin oli normaaliviikonloppu eli olettaisin liikennettäkin olleen ihan himpan vähemmän kuin juhannusaattona.

Tämän parissa siis mietinnöin ja olen toki pari eri ratkaisuakin jo keksinyt. Ratkaisu a on se, että he ajelevat meidän kerran pari kesässä käyttämäämme "maisemareittiä" joka toki kiertää parikymmentä kilometriä mutta joka on liikennemääriltään hyttysenpieru valtatiehen verrattuna. En usko että juhannusaattona tuo juurikaan eroaa määrällisesti normaaliviikonlopusta eli maajussi siellä, matkailuauto täällä ja kas, onko se reiskakin herännyt...

Ratkaisu b taas on se, että pojat tulevat vasta illansuussa paikalle. Ruuhka kun asettunee aika reippaasti iltapäivään mennessä. Ratkaisu c on oikeastaan kuin ratkaisu b mutta siinä pojat paahtaa mökille torstai-iltana. Joka saattaa jopa toimia jotenkuten, appiukko kun on sinne kaiketi jo tuolloin menossa. Ratkaisu d taas on se johon en toivo joutuvani päätymään, sillä siinä ratkaisussa poika 16v lähtee joko yksin meidän mukaamme tai vaihtoehtoisesti hengailee juhannuksen isällään. Pöh, tylsää.

Tämän hetken tiedon mukaan kun teini ja tämän poikaystävä ei ole tulossa mökille eli pojan 16v suunnittelema kyyti ei toimikaan. Teini poikkiksineen kun on oletettavasti menossa pojan vanhempien mökillä käymään ja jotenkin oletan, että lisäsuunnitelmana on että yöpyvät meillä. Varmaksi en tosin sano, jostain tämä etiäinen vain tuli. Eikä tuossa toki mitään, kyllä he täällä voivat minun puolestani yöpyä, sen verran fiksusti he osasivat viimeksi täällä olla.

Eilen oli muuten kesän pisin päivä. Tämän tiedostaminen aamulehden sivuilta sai aikaan sen että alitajuntaani iskostui pieni pirullinen ääni joka jaksaa kertoa kuinka syksyä kohti kuljetaan ja kohta tulee taas kylmä. Voi hevosenkukku sanon mä, miten hitossa tämä lämmin kausi vuodesta menee aina niin vauhdilla? Olen suunnitellut erilaisia ratkaisuja senkin pidentämiseksi, joskin ne keinot ei päivämäärällisesti sitä pidennäkään. Olen näet päätynyt siihen että kun ihmisellä on oikein tylsää niin aikakin suorastaan matelee eli josko makaisin jatkossa toukokuusta heinäkuuhun tylsistyneenä? Ei taida toimia.

Mutta tämä tästä ja tämän kestävyydestä, luulenpa että siirryn pukeutumaan ja nakkailen jauhelihat sulamaan. Niin, tosiaan, kesälomamoodaamiseen kun kuuluu myös se että loikin aamuisin ensimmäisen tunnin kylpytakissa. Ja se osio moodaamisesta on sentään onnistunut vaikka muut hieman pissiikin kintuille. Eli jep jep, se on moro ja viettäkää mukava tiistai.