1286354641_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Jos säkä käy muistan ottaa kuvan myös uunista tulleesta kakusta eli en. Ja ohjetta pukkaa:

 

Pohja:
    
150 g    voita
0,75 dl    sokeria
3 dl    vehnäjauhoja
1 tl    leivinjauhetta
1     muna

Täyte:
    
500 g    (2 tölkkiä) maitorahkaa
100 g    sulatettua voita tai margariinia
1 prk    smetanaa tai ranskankermaa
3     keltuaista
2 dl    sokeria
1 rkl    sitruunanmehua
2-3 tl    vanilliinisokeria
2 rkl    maissijauhoa
3     valkuaista vaahdotettuna

Pohjusta vuoka leivinpaperilla. Valmista pohjataikina: vaahdota rasva ja sokeri, lisää jauho-leivinjauheseos sekä kananmuna. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille (n.4cm ylöspäin). Pane vuoka jääkaappiin.

Yhdistä täytteen aineet valkuaisvaahtoa lukuun ottamatta ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi valkuaisvaahto varovasti nostellen.

Kaada täyte vuokaan. Paista kakkua 170 asteessa noin tunti, kunnes pinta on vaalean ruskea. Peitä kakku paistamisen aikana leivinpaperilla, jos pinta ruskistuu liikaa. Irrota kakku vuoasta vasta jäähtyneenä, mieluiten seuraavana päivänä.

Vinkki: Ole huolellinen keltuaisia ja valkuaisia erotellessasi. Valkuainen ei vaahtoudu, mikäli sen joukossa on vähänkään keltuaista.

Ohjeen nappasin Iloleipureilta ja koin varsinaisia riemunhetkiä ja naurunpyrskähdyksiä luettuani ohjeen viimeiset rivit (vinkki) vasta nakattuani kakun uuniin ja siivottuani leivontavärkit pois keittiöstä. Kas kun tokihan sinne valkuaisen sekaan pujahti keltuaista pikkurillin kynnen kokoinen pläntti ja sitä ehdin hetken tuumimaan josko se nyt sitten vaahtoutuu vaiko ei kun sitä keltuaista sillä tavalla sinne... Vatkasin silti ja kas, vaahtoahan siitä tuli joten tuo vinkki oli ainakin tässä tapauksessa huijausta ja onneksi en sitä huomannut lukea ennen kuin olin tosiaan kakun jo uuniin saanut.