Sano. Hauska sellainen, tai oikeastaan ei, mutta ei tässä nyt kiukkuisenakaan voinut herätä. Irkku herätettiin viideltä. Tai ehkä irkkua ei ollut tarkoitus herättää, mutta ikäänkuin vahingossa. Spede lauloi. Ehei, ei kitissyt, ei rutissut eikä osoittanut minkäänlaista epätyytyväisyyttä, vaan siis makasi selällään ja lauloi hilpeään ääneen. Innolla. Hymy huulillaan. Tyly, tyhmä ja tylsä äiti kaivoi pienelle tutin. Kesken laulun laittoi sen suuhun ja käänsi itse kylkeään. Pah!

Spede on onneksi paitsi iloluontoinen näemmä, myös sitkeä. Yksi tutti nyt ei poikaa lannistanut, ei edes kolme. Laulua jatkui aina lähemmäs kuuteen. Jolloin kuoroon liittyi isoveikka elikäs junnu. Kyselemällä joko on aamu. Ja eikö voitaisi nousta jo. Spedehän nukkuu yleensä seitsemään-kahdeksaan heittämällä. Tänäänkin nukutaan, huomaan, Spede päätti lopettaa ilolaulut siinä vaiheessa kun irkku nousi junnun kanssa ylös. Kiva. Eli irkku juo kahvia silmät ristissä ja junnu katselee lastenohjelmia Speden koisiessa tyytyväisenä...

No, kerrankos sitä, ainakin tässä nousi, vaikka väsyneenä, niin hyvällä tuulella. Harva lapsi sitä omaa kivaa sängyssään pitää viideltä aamulla. Ja arvatkaapa kuka muisti eilen soittaa sinne astmahoitajalle? Juu, ei ainakaan allekirjoittanut. Irkulle ei tunnu käyvän mikään iltapäiväaika, muistin puolesta. Ja eilen se soittoaika olisi ollut joskus iltapäivällä. Onneksi tänään se on heti aamusta eli kasin jälkeen, joten tänään saan soitettua.

Tänään muuten lähdemme mökille. Heti kun koululaisjoukko on kotiutunut. Teini ja poika 11v lähtevät isälleen, naapurin poika lähtee pojan 13v seuraksi. Edessä on urakointia pariksi päiväksi. Kivaa, tai sitten ei, en oikein tiedä vielä. Hieman etukäteen jännittää saanko Speden kuinka helposti nukkumaan tuolla, kotonahan poika vain laitetaan sänkyyn ja nukkumatti tulee suunnilleen samantien. Mökillä nukutaan leveästi parvessa joten... Ei välttämättä käy ihan yhtä helposti. Toisaalta, junnu oli samaa ikää kun tämän kanssa vietettiin kesällä reilusti aikaa mökillä, eikä tämän kanssa koskaan ollut nukkumisen suhteen siellä ongelmaa. Ehkäpä Spedekin simahtaa tuosta vaan.

Matkasänky olisi toisaalta kätevä mukana, mutta mutta. Meillä ei ole sellaista. Enkä oikein viitsisi ostaakaan. Enkä välttämättä edes lainata. Ja toisaalta, eipä tuo tänään autoon mahtuisikaan, johan meitä on siellä se seitsemän henkeä sekä kaikki tavara jonka tällä sakilla joutuu mukaan ottamaan. Onneksi mökillä on vaunut, se, missä kunnossa ne on onkin eri juttu. Viime kesänä kun en kertaakaan mökillä kunnolla ollut, niin tiedä vaikka niistä olisi tehty työkalukoppa tai vastaava, eli ulkona ei nukutella jos näin on.

Ja nyt se on pakko luovuttaa. Monta on lasta herätettävänä, onneksi viimeisen kerran tällä viikolla. Ja mikä onni ja autuus, kun näitä herätyspakkoja ei ole enää tämän jälkeen kuin neljän viikon ajan. Jes! Ja nyt, se on moro ja erittäin hyvää vappua kaikille, jos nyt en enää ennen lähtöä ehdi sitä toivottamaan...