Sellainen meille maastoutui. Koko sakki on lenssuillut viimeisen viikon aina isoimmasta pienimpään ja kuinka ollakaan, perjantain ja lauantain välisenä yönä nuori herra spede heräsi kesken unien haukkomaan henkeään. Kurkunpäätulehdus, ei epäilystäkään, sama vaiva kun on kiusannut aikoinaan teiniä ja onpa samasta vitsauksesta onnistunut kärsimään joskus myös junnu ja prinsessa.

Loppuyön spede nukkui äidin ja isin välissä, kun ensin oli otettu avaavaa pariin kertaan ja yskitty pahaa henkeä pois. Onneksi avaava auttoi ja pojan hengitys helpottui, hetken irkku oli jo kauhuissaan että näinkö se on lähdettävä ottamaan kortisoonia ja spiraa terkkarin päivystykseen aamukolmen kantimissa. Sitä se aamuinen kuumepiikkikin oli tainnut hankkia, ja lämpöinen oli poika jälleen lauantaiaamuna, onneksi ei yhtä tukkoinen kuin yöllä.

Iltaa kohti olo huononi jälleen selvästi, yskä paheni haukkuvammaksi, aamulla siinä oli pientä limaisuuttakin mukana eli ilmeisesti vointi oli parempi mutta illalla. Pikku-ukko simahti sohvalle äidin jalkopäähän kuuden kanttiin, heräsi kasilta, söi iltapalaksi vain viilin ja irkku antoi pari annosta avaavaa yötä vasten siinä muiden lääkkeiden lomassa. Joissain määrin ehdin siinä miettiä, että näinköhän yöllä pitää lähteä sinne terkkariin mutta onneksi yö sujui rauhallisemmin kuin edellinen. Pikku-ukon hengitystä kuulosteltiin pitkin yötä ja selvästikään ei ahdistanut samaan tapaan kuin illalla.

Tänä aamuna sängystä heräsi edelleen kipeä, mutta parempivointinen spede. Yskä on limayskää jossa on lievä kuiva terä vielä, mutta haukkumista ei ole havaittavissa, ei sen puoleen lämpöäkään. Silti irkku epäilee, että huomenna on mentävä lääkäriin näytille, spede kun söi juuri antibioottikuurin korvaansa, kuuri loppui aattoiltana ja siirryttiin estolääkitykseen. Näinköhän tulehdus on kuitenkaan ohi, nenästä tuleva tavara kun on pysynyt tiukasti harmaana ja se ei ole hyvä se.

Tosin tuon tavaran värinhän on saattanut aiheuttaa kurkunpääkin, inhottavaakin inhottavampi tulehdus irkun mielestä. Kyseisen tulehduksen takia kun teini vietti aikanaan muutaman päivän lastenosastolla, ikää oli tuolloin 9kk neitosella. Junnun kohdalla selvittiin kotihoidolla ja lainaamalla spira terkkarista kortisoonin ottamisen päälle, junnu taisi olla tuolloin parivuotias. Prinsessalle mokoma tulehdus iski 5v, keskellä yötä, ja ukko ei ollut yhtään kartalla kun irkku pakkasi prinsessan autoon ja kaasutti terkkariin spiralle.

Minkähän takia kyseinen tulehdus pamahtaa päälle aina keskellä yötä? Vai onko meidän tenavilla vain joku ihme karma sen suhteen? En tiedä, mutta prinsessankin kohdalla selvittiin onneksi kortisonilla ja avaavalla sekä seisoskelemalla ulkona pikkupakkasessa. Kylmä ilmahan on parasta hoitoa kyseiseen vaivaan, varsinaista lääkehoitoa siihen kun ei ole. Kortisonin tarkoitus on vain laajentaa keuhkoputket tilapäisesti mikäli pelkkä avaava ei enää auta.

Toivon todellakin että junnu tokenee uuden vuoden aattoon mennessä. Tuolloin kun perinteisesti on päästetty raketteja ja istuttu iltaa naapuruston kesken joten nähtäväksi jää kuinka meidän käy. Ainakin nyt yskä kuulostaa paljon paremmalta ja yleensä kurkunpäätulehdus menee muutamassa päivässä ohi. Pitäkää peukkuja, irkku ainakin pitää. Ja nyt, tämä akka alkaa siivoilla joulua osittain pois, toisin sanoen kokoaa speden levittämät lelut ja leffat takaisin paikalleen.

Viettäkää mukava pyhä!