En tiedä olenko aiemmin maininnut sydämen rytmihäiriöistä. Viattomiahan ne ovat, vaikka inhottavilta tuntuukin. Vasta kolmekymmentä täytettyäni muistan ekan kerran sellaisia kokeneeni ja tuolloinkin niitä tuli vain jos menin juomaan energiajuomaa. Jo puoli tölkkiä oli omiaan saamaan rytmin sekaisin eikä edes heti juotua, vaan monesti päivän viiveellä. Sen jälkeen niitä olikin monesti useamman päivän ajan, sydän heitti muutaman kerran päivässä ihan omille raiteilleen. Vaiva oli kuitenkin helppo hoitaa, ei energiajuomia tilkkaakaan eikä vaivoja.

Viimeisen puolen vuoden aikana niitä on alkanut ilmaantua omia aikojaan. Ja aivan yllättäen, miten sattuu. Kesken unien niin että havahdun hereille siihen että sydän heittää kärrynpyörää ja tuntuu että tuo tahtoo rinnasta läpi. Televisioa katsellessa. Ruokaa laittaessa. Autolla ajaessa. Näinköhän kahvi laukaisisi ne tätä nykyä. Mutta toisaalta, minä juon kahvia päivittäin useamman kupin eikä ne tunnu olevan millään tavalla sidoksissa kahvimääriin. Eikä niitä tule edes joka päivä, lähinnä kausittain.

Välillä saattaa mennä parikin viikkoa ilman ylimääräisiä muljahduksia, välillä tuntuu että muljahtelua on päivittäin vaikka miten koettaisi olla. Yhdellä ystävälläni on ollut nuoresta asti tämä sama vaiva ja hänelle oli tarjottu beta-salpaajia jossain vaiheessa hoidoksi. Ystävä ei kuitenkaan huolinut niitä, en nyt muista mitä sivuoireita lääkkeistä saattoi tulla mutta jotain siinä oli miksi hän ei niitä huolinut. Niiden muljahdustenkin kanssa kun pystyy elämään.

Stressiä mietin yhtenä vaihtoehtona. Mutta eihän minulla ole sellaista, joten sekään ei käy syyksi. Itse kun en koe stressaavaksi penskojen touhuja, korkeintaan ärsyttäväksi ajoittain. Limonadeja en juo, enkä syö mitään tabletteja mihinkään. Paniikkikohtauksiakaan en mielestäni ole koskaan saanut, enkä oikeastaan panikoi edes missään tilanteessa. Voiko kyseessä olla vaan vanhentuvan sydämen omat kuviot? Kyllähän tuokin vanhenee, ei sydän ole yhtään sen nuorempi kuin esim pää ja sehän on jo aivan laho.

Lahopäisyydestä tulikin mieleeni, se on todellakin laho. Siis pää. Minun piti tänään aamulla laittaa pyykkikone päälle, en laittanut. Minun piti eilen illalla päällystää prinsessan koulukirja, en päällystänyt. Teinille piti tilata aika ehkäisyneuvolaan, en tilannut. Junnulle piti viedä omaa käsidesiä eskariin, en vienyt. Saako lahopäisyyteen vedoten esim sairaslomaa? Mutta mistä. Kuntoutuspäivärahaa? Mutta mihin. Syyntakeettomuuden? No varmastikin, mutta taitaa riippua asiasta. Mikä onni että maailmanrauha ei ole irkun käsissä.