Ensinnäkin, täällä on hiljaista kuin huopatossutehtaalla. Äänetöntä suorastaan. Spede sammui totaalisesti autoon kun tulimme neuvolasta, pojan sai kantaa suoraan sänkyyn eikä tämä herännyt edes vaatteita riisuttaessa. Reppana, ei sillekään sovi huonosti nukutut yöt eikä valvotut aamut. Tosiaan juu niin, yö oli ihan hanurista. Pyllystä. Meni penkin alle kerrassaan.

Spede känisi yhdeltä. Kolmelta. Viideltä. Millään kerralla ei kyseessä ollut nälkäkäninä, vaan käninä käninä, tuttia etsittiin, tökittiin suuhun, syljettiin pois, väännettiin, ulvaistiin, känistiin lisää. Tissiä maisteltiin, känistiin, maisteltiin, syljettiin, känistiin. Voi sissus sentään. Hieman ennen puoli seiskaa irkun sisäinen kello ilmoitti ulkoisen kellon kohta soivan, ja irkku oli aivan yhtä väsynyt kuin sänkyyn mennessään. Kivaa. Nastaa kerrassaan.

Aamulla mietin, että jokin Spedeä vaivaa yöllä, sentään nukkui jo muutaman viikon yöt ääneti ja syömäti, ja nyt on viikko mennyt pyöriessä, vääntäessä ja kääntäessä. Tai no, hieman vajaa viikko. Tein karkeahkoa arvioa siitä, mitkä saattaisi olla kiusat. Ensinnäkin ne hampaat. Jotenkin ei silti sovi, kuolaa edelleen mutta ne kipuparkaisut ovat loppuneet. Eli hylätty. Korvat. Haroo toista korvaansa taajaan, näinköhän liki kolme kuukautta kestänyt nuha olisi saanut pojan korvan tulehtumaan. Sopisi, makuuasentohan ei silloin lapsille maita. Väsynyt ja kärtty äiti, vaikka Spedelle en kärttyilekään. Sopisi sekin, vauvat kun aistii niin herkästi etenkin äidin mielialat. Joku tauti tulossa. Sopisi sekin, ottaen huomioon että sisko poti juuri vesirokon.

Ja sitten säntäsin herättelemään kahta, prinsessa ja poika 13v menivät kasiin. Spede heräsi sopivasti samoihin säntäilyihin, eikä raukka osannut asettua enää nukkumaan vaikka väsynyt olikin. Kaksi kouluun, seuraavaa paria hätyyttämään, Spedeä ruokkimaan, junnua paijaamaan ja puetuttamaan, Spedeä kuosittamaan neuvolaan. Se saattaa muuten olla tämä kiireinen toimintakin joka Spedelle ei sovi. Sen verran tottunut tuo on jo rentoon menoon kotona. Ysiltä poika 11v kouluun, junnu kerhoon ja Speden kanssa neuvolaan. Ja on se sitten niin.

Spedelle oli tullut painoa himpun vaille kilo kolmessa ja puolessa viikossa. Pituutta pari senttiä. Poika on samankokoinen kuin veljensä tuon ikäisenä tai siskonsa kuukautta nuorempana. Eli kasvua on ja rutkasti tapahtunut, paino oli 7210g ja pituus 62,7 cm. Syntymästä paino on vaatimattomasti kolme ja puolikertaistettu, pituuttakin tullut 20 senttiä jo sen jälkeen. Apua! Ei ole ihme, että poika tuntuu olevan ruoan suhteen pohjaton kaivo. Rokotuksiakin piti saada mutta ne siirrettiin, ehkäpä ensi viikolla. Kas kun nyt saattaa olla niin, että Speden yölevottomuudelle löytyi syy samalla kertaa.

Selkään on ilmestynyt punainen täplä. Juuri sellainen vesikellukan esiaste. Prinsessan taudinkuvasta terkkari sanoi, että kuulostaa klassiselta vesirokolta aina kestoa ja näppyjä myöten. Tänä päivänä kun kuulee kuulemma paljon olevan käytössä versio jossa vanhemmat ei välttämättä ehdi edes huomaamaan näppyjen muuttumista vesikellukoiksi, niin nopea on kehityskaari niillä. Kuumeettomanakin on kuulemma usein. Eli näinköhän Spede nyt sai sen sitten tähän saumaan. Toivottavasti, ja toivottavasti tulee yhtä kesynä kuin siskolleen. Irkku jää seurailemaan mahdollista näppykehitystä.

Vesirokosta sujuvasti ongelmahampaisiin. Poika 11v kun potee sitä hammastaan. Irkku otti ja soitti hammashoitolaan aamulla reippain mielin ja kertoili mitä missä ja milloin ja niin apua kaivataan. Hammashoitolan päässä aina yhtä tympeä-ääninen herra hammasvarausherra tuumi, että otatko ajan huomiseksi vai ylihuomiseksi. Irkku siihen, että kun ei poika pysty edes syömään muuta kun puuroa ja äiree joutuu niitä särkylääkkeitä tälle tuputtamaan kun kipu on aika massiivinen ja toinen ei tahdo pystyä nukkumaankaan ja se hammas on IRTI IRTI siellä ikenessä ja kyseessä sentään RAUTAhammas ja ollut jo perjantaista asti ja jotain pitäisi asialle tehdä ASAP. Aha, eli huomiselle. Just. Mikä helvetin, anteeksi ruma kielenkäyttöni, särkypäivystys se sellainen on joka antaa särkyaikoja päivän tai parin päähän? Ja etenkin kun kyseessä on lapsi??? Grrrr että pisti kiukuksi.

Irkku pelmasi nettiä ja löysi kuin löysikin mutkien kautta pojan koulun terkkarin numeron. Soitti tälle, kertoi tilanteen ja terkkari lupasi kurkkia onko koulun hammashoitolassa hammaslääkäri paikalla, sinne kun ei suoraa numeroa häneltä löydy ja juu, ei ne kuulemma enää anna keskustankaan hammashoitolasta sinne numeroa saati että välittäisivät puheluita sinne. Että josko poika sitten siinä kävisi tänään. Tai ainakin hänellä. Niin josko jotain tapahtuisi kun kuulostaa aika pahalta. Perkema, irkku lopettaa kohta veron maksun jos ei saa edes lapsilleen asianmukaista hoitoa.

Kuten huomaatte, kärtty iskee kun lapsia sattuu. Saattaisi tuo iskeä kyllä muutenkin, mutta etenkin nyt. Ja koska irkku on nyt ihan hokkelissa tästä hiljaisuudesta, niin irkkupa säntää ihan hetkeksi oikoselleen tonne Speden viereen. Tokihan irkku tietää, että ei kannata ajatella nukkuvansa esim puolta tuntia tai tuntia ennen junnun kerhosta hakua kun tottahan Spede sen arvaa ja herää sitten samantien, mutta kai sitä oikaista voi... Se on moro, pitäkää hilpiää mondaakia!