Onko sellaista edes olemassa? Olen aiemminkin ihmetellyt mainoksia, jotka ovat jokseenkin kyseenalaisia nuorisoa ajatellen. Mm. alkon mainos jossa nuorisolauma notkui kassan ohi yhden kaveruksista jäädessä maksamaan neuvoi varmasti samalla kertaa sen, että jos hakijan saat, pysy itse kaukana alkosta tai saattaa kassaneiti hylätä ostokset. Toisaalta taas jos olet nuori, niin aika houkuttavalta näyttänee mainos jossa siiderihuikka nostaa leijumaan korkeuksiin.

Viimeisin median vastuuseen liittyvä kyseenalaistus omalta kohdaltani on Matti Inkisen kohtalo. Vakavasti sairaan miehen pedofiliaepäilyistä kirjoitettiin seiskassa seiskan omaan kohutyyliin. Jo ennen kuin syyllisyyttä on todettu, on vain epäily. Rehellisesti, kuinka moni uskoo siihen, että ihminen jota epäillään kyseisestä rikoksesta, ei jää osan ihmisistä silmissä epäillyksi vaikka syyttömyys todettaisiinkaan? Ja kuinka moni uskoo siihen, että siinä vaiheessa kun Inkisen epäilyt on tutkittu ja mahdollisesti todettu tämä syyttömäksi, seiska tulisi kirjoittamaan siitä yhtä seiskamaiseen tyyliinsä?

Todettakoon tässä yhteydessä, että tuomitsen paitsi pedofilian ja pedofiilit myös alaikäisten tyttöjen kuvien katselun. Tuntuisi suorastaan järkyttävältä, jos tietäisin jonkun tuttavistani tekevän niin ja vielä kamalammalta jos kuulisin, että minun lasteni kuvia olisi netissä tai joihinkin heistä olisi koskettu tai edes katsottu seksuaalisesti. Ja silti tiedän, että kun jotain netistä lataat koskaan et voi tietää mitä latauksen mukana saat ja jopa sen, että aina 16-vuotias ei näytä 16-vuotiaalta, toisinaan jopa 14-vuotias saattaa näyttää 20-vuotiaalta.

Pedofiliaepäilyt ovat kuitenkin aina niin leimaavia, että minusta niistä ei saisi KENENKÄÄN kohdalla kirjoittaa sanaakaan missään mediassa ennen kuin syyllisyys tai syyttömyys on todettu. Syyttömyydestä ja olemassa olleesta epäilystä ei saisi tuonkaan jälkeen kirjoittaa, mutta jos ihminen todetaan syylliseksi niin siitä vaan repimään niitä otsikoita ja paisuttamaan juttua, sillä lapsipornoon sotkeentujat katson alhaisimmaksi luokaksi rikollisissa.

Kuinka ollakaan, katselin eilen päivällä, juuri sopivasti ennen kuin tieto Matin löytymisestä tuli, dokumentin jossa kokemuksistaan kertoi nainen jolta oli pitkällisten tutkimusten jälkeen löydetty sattumalta aivokasvain. Tyypiltään tuo kasvain oli aivan samanlainen kuin Matilla ollut, kovakalvossa kasvanut verisuonikasvain ja poistoleikkaus onneksi onnistui. Silti tuon leikkauksen jälkeen naisella meni toipumiseen reilu vuosi.

Tuon ajan nainen, kuten hän itse tunnettaan kuvasi, riutui sohvalla. Persoonallisuus oli muuttunut ennen kasvaimen löytymistä, hänelle oli kehittynyt syvä masennus tuona aikana ja leikkauksen jälkeiset hoidot olivat niin rankkoja että toipuminen masennuksesta ja oman persoonallisuuden palaaminen oli hidasta. Miltä mahtoi Matista, joka oli vaimonsa mukaan masentunut ja heikossa kunnossa, tuntua se että yhtäkkiä hänestä on seiskassa juttu joka varmasti saa ihmiset miettimään oliko hän lapsiinsekaantuja? Pedofiili?

Henkkoht aion jatkossakin boikotoida seiskaa. Seiskaa, joka ei ole sanallakaan maininnut Matin katoamista, aivan kuin se saisi heidän aiemman pedofiiliepäilyjuttunsakin katoamaan. Kyllä lehden julkaisulinjan pitää olla vastuullinen, toimittajilla ja toimituksilla olla omatunto. Ei voi olla oikein, että vain suuren levikin vuoksi ollaan valmiita myymään se vastuullisuus kirjoituksissa ja levittämään epäilyjä jotka saattavat aiheuttaa suurta haittaa kohteelleen koko loppuelämäkseen.

Samoin tulen boikotoimaan Iltalehteä ja Iltasanomia, jotka oli repineet isot etusivujutut Matin löytymisestä. Ei ihmisen surulla voi revitellä, senkin pitäisi kuulua hyvään lehtimiestapaan että osataan antaa omaisille ja läheisille rauha surutyöhön. Tosin eihän tuota hyvää lehtimiestapaa ole osattu kunnioittaa kuin Katri Helenan pojan kuoleman kohdalla, niin Kirka kuin Juicekin oli lööppikamaa kuoltuaan.

Tässä tapahtumasarjassa ei ole voittajia, vain häviäjiä. Eniten hävisivät valitettavasti Matin läheiset. Toivon heille voimia ja jaksamista, ja omantunnonpistoja sille ihmiselle joka kuukausi sitten teki päätöksen siitä, että pedofiliaepäilyistä kirjoitetaan juttu.