Irkku alkaa olla lomalla. Aamujen suhteen paljon sutjakammin jo, tänään ei ollut temppu eikä mikään nukkua seiskaan asti. Harmi, että hiihtoloma on kovin lyhyt loma. Joka menee nopeasti. Eilen pienet, prinsessa ja junnu lähinnä, olivat mummun ja tädin kanssa puistossa jonka päälle sapuskoivat mummulla. Erittäin mukavaa vaihtelua näille. Ja miten irkku käyttikään tilaisuutta hyväkseen?

Siivoamalla. Pyykkäämällä. Ja lopulta vielä pesemällä jääkaapin. Mikä siinäkin on, että jääkaappi on aina kamalassa kunnossa? Päivän kaksi saa nauttia siivouksen jälkeen, ihailla puhtaita hyllyjä, katsella suoria eväsrivejä ja laitella takaisin oikeisiin kohtiin elintarvikkeita jotka muut laittaa miten sattuu. Tai ei kaikkia, margariini ja maito menee aina muillakin oikeisiin kohtiin mutta ne muut. Ukkokin mokoma lätkii muut miten sattuu kaupasta tultuaan.

Olenko ainoa jolla on näitä hulluja keittiöpakkomielteitä? Tai yleisemmin, kaappipakkomielteitä. Kun eihän sillä ole mitään väliä, miten ne astiat siellä kaapissa on, sanoo ukko. Joka on tyhjentänyt tiskikoneen ja laittanut mukit miten sattuu kaappiin. Siitäkin huolimatta, että siellä on selvä järjestys niille. Eli vasemmalla muoviset pienempien mukit, sitten isommat juomalasit, pienemmät kupit joista pojat juo kaakaoa, isommat kupit joista muut juo kahvia ja lopuksi kupit, jotka ovat hätävaraosastoa. Mutta ei, sinne se ne nakkaa miten sattuu. Isot ja pienet on iloisesti sekaisin, jopa nekin kolme tasan erilaista muovista isoa mukia, joille on koukut tiskikaapin alla roikkumista varten, nekin se tunkee kaappiin.

Ja kattilat sitten. Logiikka mukaan, saman sarjan kattiloista isoin alle, ja pienemmät päälle kokojärjestyksessä. Mutta ei, miten sattuu. Eikä missään nimessä koeteta laitella väliin kansia, niille on ihan oma paikkansa. Huojuvat tornit on in ja pop ilmeisesti ukon mielestä. Ja entä ne paistinpannut? Kun niitä on kaksi, ja isompi ja syvempi on alla, kansi nurinpäin käännettynä ja se pienempi kuuluu siihen päälle, kansi oikeinpäin laitettuna. Niin ei. Jos on käytetty pelkkää pienempää pannua ilman kantta, voi pestyn pannun laittaa sen oman kantensa päälle vaikka kuinka onkin kiikkerä näky.

Nämä järjestysjutut vielä ukkokin ehkä jotenkin sulattaa, ajan myötä näistä on tullut lähinnä keskinäinen sketsi kun "aina sua saa opettaa" sanojana tietty irkku joka järkkäilee astioita takaisin oikeaan järjestykseen. Mutta sitten. Sitten on se yksi totaalihulluuskohde keittiössä. Joka on jopa irkusta itsestäänkin toisinaan hieman kyseenalainen. Siinä vaiheessa siis kun irkku sitä muiden jäljiltä järkkäilee uudestaan... Tiskikone.

Okei, myönnetään, puhdistuuhan ne astiat, vaikka ne olisikin siellä kyseenalaisessa ja irkun silmää vähemmän hivelevässä järjestyksessä. Mutta kun. Haarukat kuuluu tiettyyn kohtaan. Lusikat tiettyyn. Veitset tiettyyn. Ja hei, ei irkkukaan niitä innolla ja riemulla uudestaan sinne laittele, aina niissä on jotain kyseenalaista möhnää joka sotkee näpit. Mutta kun. Se järjestys. Ja kyllä, mukeillakin on oma järjestys siellä, ei tosin niin linjaviivainen kuin astiakaapissa, mutta siis onhan se nyt ihan dorkaa laittaa muovimukit vääriin kohtiin kun eihän ne pysy nurinniskoin pesun aikana jos on ihan miten sattuu...

Juu, tämä on irkunkin mielestä höyrypäisyyttä. Jopa irkku itsekin ymmärtää, että on eriasia katsoa että kattilat on oikein, kuin tutkia haarukan sijaintia suhteessa likaiseen lusikkaan... Josta syystä irkku usein järkkäileekin niitä kapineita sitten salaa. Vaivihkaa. Muiden huomaamatta. Jääden aina silloin tällöin tosin kiinni nauravalle ukolle. Jonka mielestä touhu on hullua. Jota se on irkunkin mielestä... Irkusta tulee ihan varppina vanhana sellainen mummo joka oikoo matonhapsuja.

Ja nyt, päätän raporttini tältä aamulta täältä tähän, kas kun irkulla on hommia. Joista yksi suoritettiin tosin kesken kirjoittamisen pikana pois, eli limaoksun siivous. Junnu on enemmän tukossa kuin aikoihin, sieltä se oksupoksu nousi yskiessä. Mutta muita hommia siis löytyisi eli menenpä tästä nyt ihan ensi alkuun katsomaan makkarissa jodlaavaa Spedeä. Se on moro, viettäkää hilpiä päivä!