Loistava alku tälle päivälle, eikö? Irkku on huolissaan. Ihan ensin irkku oli kyllä iloinen, kun viideltä sängystä nousi siis. Aina siihen asti kun ehti alakertaan, napsautti kahvinkeittimen päälle ja katsoi jalkoihinsa. Enää ei irkku ole iloinen, ehei, no ei kyllä surullinenkaan, mutta huolestunut, kauhuissaankin joissain määrin. Ja vaihteluahan sekin, enhän tässä raskaudessa vielä montaa kertaa huolissani ole ollutkaan, enhän?

Nämä helteet. Niitä syytän pitkältikin kaikesta. Eilen sain uuden kiroilun aiheen, iltapäivällä jaloissa tuntui sellaista hassua kihelmöintiä, jonkinasteista pakotusta. Kappas, vasen nilkka pikkasen turvoksissa, ei paljon, mutta sen verran että sen huomasi. Ja oikea puolestaan, missä on luut jalasta? Siis nilkan kohdalta. Varpaat juu, niissä on luut vielä nähtävissä mutta nilkasta luut ovat kadonneet norsun koiven alle. Kamalaa, näytän toisesta jalasta siltä että olen joko a. murtanut sen, b. joku pirulainen on pistänyt ja turvottanut koko nilkan tai c. koipeni ei tiedä että kuuluu ihmiselle.

Kahta ekaa vaihtoehtoa en ole huomannut tapahtuneeksi, eikä nilkasta kyllä löytynyt edes mitään mikä kielisi pistoksista saati minkäänlaista sinelmää joka puolestaan sopisi vääntymisteoriaan, joten syyllinen, neste! Oletan siis näin. Helteen tekosia mokomakin. Mieskin sitä katseli, puristeli päätään ja kysyi sattuuko. No ei siihen satu, pakottaa vain omituisesti. Vanha akka, vanhat jalat ja vanha kroppa.

Lähtötilannehan on ollut se kaksosraskaus, jossa keskenmenneen kakkosen jälkeen tämä kohdun vallannut asukki ei ole tajunnut mitä tarkoitetaan valtauksella. Vauva on sitkeästi kiusannut ensin äitiään pysymällä tiukasti seisaallaan kohdussa ja tehden näin äitinsä elämästä silkkaa h-tiä potkimalla kohdunsuun helläksi. Veikkaanpa jopa, että pahimpina aikoina siellä olisi ollut nähtävissä ruhjeitakin vauvan riehumisen jäljiltä.

Nyt kun vauva on vihdoin tajunnut, että päähän sinne kohdunsuulle sopii parhaiten (toivottavasti myös pysyy tässä asennossa jossa on viimeisen neljä päivää ollut) on silti edelleen autuaan tietämätön siitä, että kohdun vasen puolikin olisi tämän käytettävissä. Ehei, vauva on tiukasti täysin oikealla, vasen puoli ei saa juurikaan edes potkuja osakseen, kaikki liikekin tuntuu tiukasti navan oikealle puolelle keskittyneen.

Sikäli tietysti positiivista, että vasemman puolen kohdunkannattimista en ole täysin varma, onko niitä edes olemassa siis, oikealta puolelta voinkin kertoa tasan tarkkaan missä kohtaa sellaiset "piuhat" sijaitsee. Pään alaspäin sijoittuminen sai kivun kävellessä keskittymään kokonaisuudessaan häpyluun alueelle, eli tässä sentään ollaan tasapuolisia. Joten olisiko oikean jalan turvotuskin selitettävissä tällä vauvan suorastaan naurettavalla oikeistolaisuudella?

Sen verran vielä selvennettäköön tilannetta, että viidessä aiemmassa raskaudessa minulla ei ole KOSKAAN ollut turvotusta, ei missään muualla kuin siellä missä vaavia kasvatetaan eli masun alueella. Niin ja tietysti ahterissa, etenkin tytöistä... No, nytpä on sitten aiempienkin odotusten edestä.

Irkku katsoi siis aamulla jalkoihinsa ja totesi, nilkka ei ole laskenut yhtään yön aikana. Ei tilkkaakaan. Ei onneksi turvonnut lisääkään, mutta johan se kohta tulisi nahkan venymispistekin vastaan. Sormista turvotus on kadonnut, eikä sitä kauhean paljon kyllä ollutkaan, vasenkin nilkka on jäänyt samaan kuosiin kuin illalla.

Olen huolestunut. Ja miten ollakaan, irkku teki jokaisen aloittelijan perusvirheen. Kirjoitti googleen sanat "raskaus ja turvotus". Ja nythän irkku sitten vasta onkin huolissaan. Onnistuin avaamaan sivun jossa jo otsikko on "lupaava". "Laskimotukos raskauden aikana" ja selvitys siitä kuinka hankala se on välillä havaita odotusaikana. Oireiden kohdalta taas löytyy suorastaan henkeäsalpaava tekstinpätkä "Alaraajatromboosiin voivat viitata toispuolinen alaraajan turvotus, kuumotus, kipu (pohje ja nivustaive), laskimokuvioituksen korostuminen ja joskus lämmön nousu." Pitäisikö nyt nakata mittari kielen alle ja katsoa miten lämmöt jakselee?

Vakavasti puhuttuna, en minä nyt tuohon usko tipan vertaa, mutta onneksi minulla on se neuvola keskiviikkona, tosin ajattelin jo tänään soitella neuvolaan kun muutenkin sinne asiaa ja kysyä lähinnä siitä, olisiko minun aiheellista poiketa pissimässä kuppiin vielä tänään. Raskausmyrkytys minua enemmän huolettaa, vaikka siihen en usko myöskään. Lähinnä varmaan siksi, että tässä odotuksessahan kaikki on mennyt toisin kuin aiemmissa. Joten sekin sopisi niin loistavasti tähän kaiken p-an jatkoksi.

Ja lisäksi tietysti se, mitä olen netistä kaivanut tietoa raskausmyrkytyksestä osuu loistavasti eli monisikiöinen raskaus (voiko kroppa olla niin tyhmä ettei tajua että siellä masussa on enää yksi) ja tämä lause, joka saisi seinille hyppimään jokaisen odottajan jolla jalat on aamulla turvoksissa " Turvotus on yleensä aivan vaaratonta ja asiaan kuuluvaa, mutta toisinaan se voi olla yksi oire raskausmyrkytyksestä. Tällainen turvotus on yleensä ympärivuorokautista, eli sitä on selvästi jo aamusta alkaen."

Jep, irkku soittaa neuvolaan, sitten parin tunnin päästä ja kysyy, kelpaisiko kupponen pissaa näin päivän alkajaisiksi myös terveydenhoitajalle.