Ilma tosin ei ole paras mahdollinen mutta väliäkö tuon, olemme notkahtaneet toukokuuhun ja se jos mikä on kiva kiva! Eilen kirjailin pitkän pätkän lähinnä tähän pojan 15v leirikoulusysteemiin liittyen vaan kuinkas kävi? Puolessa välissä vuodatustani totesin, että on pakko lähteä vessaan. Ja hetken kuluttua uudelleen. Ja taas. Ja taas. Lopulta en jaksanut enää edes yrittää kirjoittamista vaan nakkasin tekstin bittitaivaaseen ja totesin että voi prse! Kyllä. Pentujen tautihan se sieltä pamahti päälle.

Koko eilisen päivän siitä aamukuudesta asti minä juoksin vessassa. Ihan sama mitä laittoi suuhunsa, kaikki tuli ripulina ulos muutamassa minuutissa ja puolen päivän aikaan olo oli jo käsittämättömän heikko. Heikosta olosta huolimatta kävin kuin kävinkin pojan opettajaa treffaamassa naapurin pariskunnan kanssa, leirikoulutilanne kun on sikäli muuttunut että jo torstaina päivällä opettaja ilmoitteli että hän olisi sittenkin ottamassa pojat reissuun jos vain kotijoukot keksisi mitä nämä voisivat "tehdä" ansaitakseen reissun. Pojat oli käyneet luokanvalvojalla heti aamusta, poika 15v edellä ja naapurin poika vähän myöhemmin, pyytämässä anteeksi sitä edellisen päivän jälki-istunnosta nostelemaan lähtemistä.

Luokanvalvoja oli miettinyt ja pyöritellyt asiaa päässään koko sen keskiviikkoillan ja torstaiaamupäivän ja todennut tehneensä poikien leirikouluun pääsemättömyyspäätöksen pikaistuksissaan. Sitä minäkin olin miettinyt itsekseni muutamaan kertaan, luokanvalvojahan on katsonut välillä pikkurikkeitä läpi sormiensa ja sitä linjaa ajatellen tämä pääsykielto tuli todella heppoisesti. Osavaikuttimena on varmasti ollut luokanvalvojan oma fiilis, tämä kun oli alkuviikosta menettänyt läheisen ihmisen. Mutta niin. Pojat siis pääsevät leirikouluun jos pysyttelevät annetuissa säännöissä nyt siihen asti kun juna lähtee maanantaiaamuna Turkua kohti.

Ja ne säännöt ei ole kivat ei. Torstaina heti koulun jälkeen pojat istutettiin keittiön pöydän ääreen ja he saivat itse päättää kumman haluavat ennemmin. Leirikoulureissun vai sen, että saavat viettää vappua ja touhuta viikonlopun haluamallaan tavalla. Pojat valitsivat leirikoulun ja sehän tarkoittaa käytännössä sitä, että he viettävät kaiken aikansa joko meillä tai naapurissa. Talojemme väli on noin sata metriä ja samalla hetkellä kun meidän olkkarin ikkunastamme ei enää naapuriin siirtyviä poikia näy, näkyvät nämä naapurin keittiön ikkunasta. Siirtymäajaksi on annettu ruhtinaallinen minuutti.

Kuulostaa pilkunnussinnalta, mutta kun. Kivenheiton päässä on kiska jossa pojat lähes aina piipahtavat ovesta ulos mentyään. Lisäksi tällä alueella on heidän kavereitaan vaikka millä mitalla ja koska kavereilla on kellä mopoa, kellä pyörää, niin aina on olemassa sekin mahdollisuus että pojat jäävät matkan varrelle hillumaan tai koettavat muka salaa piipahtaa jossain kyydillä. Tästä leirikouluvalinnastaan johtuen kaverukset missasivat nyt isolla kaverisakilla eiliseksi illaksi suunnitellun vappuriehailun mansessa, tälle päivälle suunnittelemansa vapputorihillunnan ja poika 15v menetti pari tyttöystävänsä treffauskertaa.

Eilen oli sitten vuorossa luokanvalvojan sääntöjen lukeminen eli leirikoulussa pojat nukkuvat luokanvalvojan kanssa samassa huoneessa ja lisäksi he eivät pääse kaksin liikkumaan kaupungilla ollenkaan vaan aina on mukana joko luokanvalvoja tai toinen valvova opettaja. Eli raskaat on laulujen lunnaat pojilla, ilmaiseksi he eivät tätä reissuun pääsemistä saaneet. Ja hyvä niin, niin paljon he ovat sössineet sopimuksista huolimatta.

Viime yön poika 15v vietti kaverillaan siellä naapurissa, kaverin äiti meni yövuoroon töihin ja sanoisinko että ei se huono tapa ole viettää vappua sekään mikä pojilla siellä oli luvassa. Kaverin isä kun on aikamoinen säätäjä ja voisi sanoa että jos jossain vanhemmat järkkäävät lapsilleen kaikenlaista niin siellä. Heillä on kellarikerroksessa iso huone josta isä on vähin erin raksaillut lapsilaumalle "harrastustilaa" eli huoneessa on biljardipöytä, rummut, pojan 15v kitara asuu siellä nykyään vallan ja pleikkari kolmonenkin sinne on hankittu. Eilen heillä oli ohjelmassa videotykin virittelyä kellariin ja ajatuksena oli pleikkari kolmosen pelaaminen videotykin kautta. Veikkaanpa, että saunottukin on ja koko yön pojat ovat saaneet pelailla mikäli ovat halunneet.

Tänään he lähtevät sitten kaverin isän kanssa "töihin" päiväksi eli tyhjentämään jotain rakennusta jostain. Jo eilen minulle ilmoitettiin poikien toimesta että poika 15v on sitten yöpymässä siinä päässä myös lauantaina. Ja sunnuntaina joka on sovittu jo aiemmin kaverin vanhempien kanssa, kas kun kaverin isä lähtee kuskaamaan osaa leirikoulusakista sinne manseen ja tokihan se on silloin helpompi että poika 15v joka myös menee heidän kyydillään, on jo valmiiksi paikalla aamulla kun lähtö on kuitenkin jo viiden kanttiin. Katsellaan nyt sitä ensi yötä, kommenttini siitä että ei se ihan niin käy että pojat vain ilmoittavat sai aikaan virnuilua ja toteamuksen jonka mukaan poika 15v saa mennä kakkoskotiinsa yöksi silloin kun tahtoo. Pah!

Mutta niin, tosiaan. Se eilinen. Sen luokanvalvojan treffaamisen jälkeen minä asetuin sohvalle makuulleni ja säntäsin aina välillä käymään vessassa. Koetin jaffaa, koetin actimelia, vettä, maitoa, banaania. Olo oli vähintäänkin hutera jo siinä viiden kanttiin. Kuuden aikaan ukko totesi että akkahan on ihan kuuma ja kas, kuumeenhan se siihen kylkeen heitti. Loppuilta meni edelleen sohvalla makoillen ja nukkumassa olin jo yhdeksän kanttiin. Arvatkaapa sylettikö? Vappuaatto ja tämä akka sairastaa.

Eniten ehkä harmitti se, että ajatukseni siitä kuinka istahdamme tenavien kanssa syömään vappusapuskaa illansuussa ja koristelemme porukalla paikkoja menikin nyt ihan käteen. Jossain määrin harmitti sekin, että olen kuukausitolkulla säästellyt shamppanjapulloa joka minun piti poksauttaa eilen auki. Pah pah ja pah. No, säästän sen nyt sitten juhannukseksi, käy se niinkin. Onneksi olo alkaa nyt olla suht hyvä, eväät pysyy sisällä ja lämpö on laskenut niin että ollaan kokolailla normilämmössä. Josko tänään sitten sitä vappusapuskaa ja niitä koristeluja, tänäänhän on se oikein vappupäivä.

Pidemmittä puheitta siirryn nyt pukeutumaan ja alan pyykkäämään, kas kun se poika 15v tarvitsee puhtaita vaatteita sinne reissuun. Mikäli siis pääsee, onhan tässä vielä aikaa sössiä annetut ehdot. Ja niin, ehdothan on vielä sikäli ikävät, että jos tästä parivaljakosta toinen sössii niin jää kumpikin rannalle ruikuttamaan. Eli se on moro ja viettäkää mukava vappupäivä!