Tai eilenhän me jo palasimme, tosin vasta lähempänä viittä joka on eräänasteinen saavutus sekin. Yleensä kun mökiltä on tullut lähdettyä jo puolilta päivin ajelemaan kotia kohti mutta nyt ei jotenkin saatu aikaiseksi. Matkalla oli vielä poikettava heti alkajaisiksi kyläbaarilla pizzalla ja jäätelöllä. Olenko muuten huomannut mainita että kyläbaarin pizza on yksi kuudesosa pellillisestä pizzaa? Ja että siinä on täytteitä päällä niin paljon että yhdestä palasta tulee liki ähky?

Mökkireissun ainoa huono puoli on kutina joka alkoi vasta kotosalla mutta on osoittautunut olevan luokkaa megalomaaninen. Hitto että hyttyset osaa niittiä ja urakalla, irkun koivet ja kädet on täynnä hyttysenpuremia, junnun selkä on kuin pakanamaan kartta ja prinsessa rapsii koipiaan. Ukko ja spede säästyi isommilta puremilta, jostain kumman syystä speden veri ei ottanut kelvatakseen hyttysille ja irkku jäikin miettimään onko tämän veren rautapitoisuus ihan ok. Aneemisen verta kun hyttyset ei huoli eli irkkukin on saanut muutaman kesän viettää itikkavapaasti. Ukko puolestaan myrkytti itsensä päästä varpaisiin, se on taas laji jota irkku ei tahdo harrastaa.

Oletteko muuten huomanneet, että säätiedotukset on olleet viime aikoina aivan sekaisin? Eikä tuo kyllä viikonlopun osaltakaan poikennut, perjantaiksi kun oli luvattu lämmintä ja kuivaa ja lauantaille hieman viileämpää ja sadetta. Vaan kuinkas kävikään? Kun ukon kanssa suoriuduimme mökille viiden kanttiin tuli taivaalta vettä kuin aisaa. Sade alkoi sopivasti meidän istuessamme kyläbaarin terassilla auringonpaisteessa. Ensin nousi tuuli ja muutama minuutti ja johan taivas aukesi. Oli pakko siirtyä sisälle kun kun ilma viileni samassa likemmäs kymmenen astetta.

Sadetta riittikin sitten liki pariksi tunniksi. Illalla onneksi selkeni vielä mutta sinne parinkymmenen lämpöön ei enää päästy, ei tuo tosin tuntunut lapsia haittaavan. Nämä kun riehuivat innolla leikeissään irkun lämmitellessä saunaa ja uimassakin koko porukka kävi saunasta käsin. Ja kun sanon koko porukka, tarkoitan myös koko porukkaa, irkku kun kävi ensimmäisenä saunassa speden kanssa ja kävelytti, tai no kantoi lähinnä, tämän rantaan jäähylle mennessä. Spede näet laittoi liinat kiinni kun luuli ilmeisesti että saunominen oli ohi tämän osalta. Vaan olisittepa nähneet lapsen riemun kun tämä seisoi rantavedessä. Voi hyvänen aika! Kaveri on aitoakin aidompi vesipeto, ei pienintäkään aristelua tai pelkoa, kaveri piti irkun kädestä kiinni ja käveli aina niin että peppu hipoi vedenpintaa ja sen päälle koetettiin imeä vettä järvestä peppu pitkällä. Eikä pienintäkään kiirettä pois, irkku joutui houkuttelemalla houkuttelemaan kaverin takaisin saunaan.

Ennen saunomista oli tietysti ohjelmassa se perinteinen kaasupulloepisodikin. Irkku on vähitellen alkanut miettiä oman kaasupullon mukana kuljettelua. Kas kun mökillä on kaasulla toimiva jääkaappi ja joku kumman perinne tuntuu olevan, että se pirun pullo on aina tyhjä kun me menemme ensimmäisen kerran kesällä mökille. Ja tämä tapahtuu siis AINA! Mikä lie Murphyn laki tuokin on.

Tällä kertaa tosin episodi oli aluksi hieman isompi, kas kun koko kaasupulloa ei ollut mökillä. Siinä sitä hetki pyörittiin ympyrää miettien mihin helkettiin ruokakassi puretaan. Onneksi pappa oli tuolloin liikkeellä ukon siskon ja tämän pesueen kanssa ja totesi puhelimessa että hän nappaa samalla kaasupullon huoltsikalta. Kerrankin meidän ei tarvinnut lähteä ajelemaan kaasupullon hakureissuun.

Pappa oli samalla reissulla hakenut myös takkapiipun, sen paikalleen laittelu on lienee juhannuksena ohjelmassa, oletan ainakin näin. Samalla reissulla pappa oli ostanut alakerran toiseen makkariin uuden sängyn ja irkun teki mieli taputtaa pieniä karvaisia käsiään yhteen. Ai että olikin hyvä peti, irkku ja ukko nukkui yöt siinä speden kanssa. Ja toisin kuin viime kesänä, spedeä ei joutunut nukuttelemaan millään tunnin tai parin maratoninukutuksilla, ehei, kaveri oli perjantaina siinä määrin sippi että vartissa tuo oli jo täydessä unessa. Lauantaina väsymys oli sitten vielä isompaa luokkaa, viisi minuuttia ja kaveri oli kuutamolla.

Lauantai olikin sitten kuiva ja lämmin päivä. Alkajaisiksi käytiin mummulassa kurkkimassa tavaroita, sitä pitäisi pikkuhiljaa saada tyhjenneltyä. Ihmiselle kertyy järjetön määrä tavaraa ajan mittaan, mummulakaan kun ei ole mikään kovin pieni talo. Jo yksin kesähuoneesta saisi täytettyä yhden vaihtolavan. Pari pulpettia lähtee irkun matkaan kesähuoneesta, niitä sen enempää kuin oikein mitään muutakaan ei tunnu kukaan huolivan.

Iltapäivällä paluumatkalla poikettiin jälleen lounastamassa kyläbaarilla, tenavat söi jäätelöt meidän aikuisten makustellessa pizzaa. Kaukaa viisaana kun olin keittänyt tenaville valmiiksi ison kattilallisen keittoa jo kotosalla ja nämä söi ennen mummulaan lähtöä ensimmäisen kerran. Illansuussa mahat täyttyi ensin keitolla ja saunan päälle tietenkin sillä perinteisellä makkaralla.

Tämän hetken suunnitelma on että irkku hyppää keskiviikkona junaan ja puksuttelee jo edeltäkäsin pienempien kanssa mökille. Pappa on tuolla koko tämänkin viikon ja hakee irkun ja pienemmät asemalta, saadaan koko torstai aikaa käydä mummun papereita läpi. Samalla kertaa tyhjennämme ainakin kirjat kirjahyllystä ja kiikutamme ne mökille, irkku kun sai huippuluokan idean niiden säilömispaikaksi.

Mökin leikkimökki on autioitunut ison mökin valmistuttua, kukaan ei siellä enää yövy eikä sillä ole oikein mitään käyttöä tällä hetkellä. Lapset hakee leikkimökin terassilta leluja ja siinä se sitten onkin. Pappa nakuttelee seinät täyteen hyllyjä ja sinne hankitaan pari mukavaa tuolia. Muutamme tuon siis kirjastoksi jossa voi sakki istuskella lukemassa silloin kun siltä tuntuu tai on sateista. Samalla kertaa leikkimökkiin siirretään kaikki Aku Ankan pokkarit ja Valitut Palat joita mökille on kertynyt.

Itse suunnittelin myös kaivavani mummun pihasta juhannusruususta muutaman juurakon ja vieväni nuo mökille. Muutenkin mummun pihassa ja sisällä on paljon kukkia joille on kotien etsiminen edessä. Mummun kissa on onneksi hyvin kotiutunut ukon serkulle pohjoisiin, se taisi olla yksi suurimmista huolista meillä kaikilla. Kissahan kun tuli ja täräytti itsensä mummun keinutuoliin liki kymmenen vuotta sitten eikä vain suostunut enää lähtemään mihinkään. Edes kissan ikä ei ole tiedossa, ei tuo vielä kovasti yli kymmentä vuotta ole.

Mökkijärvellä ei näkynyt nyt joutseniakaan, edellisenä päivänä ne oli uineet järven päässä. Pappa epäili että nämä pesivätkin järvellä, toisin kuin edelliskesänä. Pääsääntöisesti joutsenien pesimäjärvi on hieman kauempana oleva isompi järvi, mutta muutama vuosi takaperin nuo pesi meidän järvellemme ja nyt näyttäisi tilanne olevan sama. Järven toiseen päähän ei viitsi soutuveneellä näin ollen lähteä, tiedä vaikka suuttuisivat jos sinne likelle tullaan notkumaan.

Ukko tulee sitten perässä paikalle, tämä kun on torstain vielä iltavuorossa töissä. Ukon siskokin on pesueineen tulossa juhannuksen viettoon mökille, mutta nämä saattavat ilmestyä paikalle vasta perjantaina. Ainoa mikä irkkua himppasen mietityttää on mummun tavaroiden katsomisen helppous speden pyöriessä jaloissa. No, tuon näkee sitten, eiköhän tuo jollain keinoa asetu.

Mutta niin, nyt irkku siirtynee ihan suosilla kotihommien pariin. Edessä olisi urakkaluontoista pyykinpesua, kas kun pojat tuli eilen kotiin isältään ja lähtevät tänään kummisedälleen ja vaatetta olisi pestäväksi tuotu. Ja niin, ne puvut. Eksä oli vuokrannut kummallekin pojalle puvun. Oli maksanut kuulemma 158 euroa eli tuohon hintaan taitaisi saada jo ostettua pojalle 15v puvun. Poika 12v kun ei välttämättä pukua veljensä rippijuhliin tarvitse. Näin ollen irkulla on edelleen edessä puvun hankinta. Perskuta.

Vaan tosiaan, nyt sinne kotihommien pariin, viettäkääpä mukava maanantai, se on moro!