Jäämättä sai ja silleen. Rokotukset. Elämme toivossa, että ensi tiistaina Spede on jo niin hyvässä kunnossa että saamatta jääneet voidaan hoitaa alta pois. Nyt poika on aivan liian kipeä, lämpöä ei onneksi ole, mutta räkää riittää vaikka muille jakaa. Nenän lisäksi vuotaa silmät, yskittääkin välillä. Lima on paksua mutta kirkasta, eli ihan perusflunssakamaa. Ei kiva ei. Niistäjä on ollut todella tarpeen, ennen syöntiä, vaipanvaihdolla, syönnin jälkeen. Kesken torkkujen. Karkea ja valehtelematon arvio, tunnin parin välein vähintään pitää imeä pariin kertaan.

Onhan se nyt sitten vaikeaa jo nukkuminenkin. Puoli-istuva asento auttaa, mutta vain istuimessa. Vastaava asento tyynyillä tuettuna ei toimi, lima tuppaa kurkkuun ja oksu-poksu on ollut lähellä, puhumattakaan totaali tukehtumisesta. Voi reppanaa. Toivottavasti ei kestä yhtä pitkään kuin muilla sairastuneilla, junnulla tietysti vaikuttaa astmakin sekä pitkittävänä että pahentavana, tämä kun yski tänä aamuna sen verran tehokkaasti, että lopulta oli sekä kaakaot että valtava limaklöntti lattialla. Ja kestoahan on jo reilu viikko. Ukolla taas ei ole samaa syytä pitkittymiseen, siitäkin huolimatta, tauti on kestänyt tällä liki viikon jo.

Spedehän saa kunnon satsin rokotteita nyt ensimmäisen rokotusohjelman mukaisen rokotteen yhteydessä. Eli lisänä tulee rotavirusrokote, onneksi suun kautta, ja piikkinä sitten pneumokokkirokote. Hinta on hirveä, rotavirusrokote maksoi hieman reippaan 77 euroa, pneumokokkirokote maksaa puolestaan noin 85 euroa. Yksi annos ei siis ihan järjettömiä kuitenkaan maksa, mutta kun sen kertoo tehostemäärillä niin huh huh!

Rotavirus annetaan vielä toiseen kertaan kuukauden kuluttua, yhteissumma siis 150 euron huitteilla, ja se pneumokokki. Neljään kertaan. Eli kaiken kaikkiaan hintaa tulee liki 350 ekkee. Pneumokokkirokotteen tehostemäärä kertautuu kuulemma sen mukaan, minkä ikäisenä annetaan ensimmäinen. Jos Spede saisi ekan vasta reilun vuoden iässä, ei rokotteita annettaisi kuin kaksi. Nyt niitä annetaan lisäksi 5, 7 ja 12kk iässä. Sitten on vielä se vesirokkorokote, mutta kuulkaa, on se onni ettei sitä voi antaa ennen kuin vuoden ikäisenä. Voi tunkea euroja sukan varteen sitä varten.

En muuten yhtään ihmettele miksi lastenlääkäri Kevyt.ryn sivuilla kehotti keskoslasten vanhempia pyytämään kastelahjaksi rokotusrahaa. Sitähän mekin toivoimme, rotavirusrokotteet tulee kasterahoilla kuitattua. Muihin nipistetäänkin sitten rahat jostain. Käytännössä, äiti jättää jotain ostamatta ja keskittää tarmoaan vielä enemmän keittiöön, siitä tulee hyvin säästöä kun itse tekee ruoat ja leipoo leivät. Juuh.

Ja sitten ne hassun hauskat neuvolauutiset! Spede painoi liki 5 ja puoli kiloa, eli painoa on tullut vajaassa kuukaudessa reilu kilo. Pituuskasvu oli nyt tasoittunut, 56 senttiä näytti mitta eli syntymäpituuteen on tullut jo 15 senttiä lisää. Painoahan nyt ei ole tullut kuin kolme ja puoli kiloa syntymästä, tosin jos sen laskee siitä kun paino tippui alimmilleen, niin neljä kiloa ei kaukana ole. Erittäin hyvin kehittynyt ja jäntevä lapsi kuulemma. Tämä oli tosin tiedossa vanhemmilla muutenkin.

Siitä neuvolasta vielä. Mikäli Tehyn lakkomeininki käynnistyy, tarkoittaa se kuulemma käytännössä sitä, että Speden terveydenhoitaja ottaa koko kylän lapset hoitaakseen. Nythän niitä hoitaa 7 tai 8 terveydenhoitajaa. Junnun 5v neuvola on sitten joskus ensi vuonna, vain nämä pienet hoidetaan ja heidän rokotteensa. Että näin. Niin ja akuuttiaikoja on lääkärille saatavissa, mutta normaaliaikoja ei. Reseptien uusinta vie muutaman viikon. Lohdutuksen sanankin tarjosi, kun siinä aikansa katseli ja kuunteli pahasti rohisevaa Spedeä.

"Jos käy niin, että poika menee tosi huonoksi, niin näin pienet hoidetaan kyllä sairaalassa. Ne on ne isommat lapset jotka sieltä pienten tieltä siirrellään pois." Voi Tehyläiset. Hyvinvointiyhteiskunta romuttuu, mikäli hyvinvointi järkkyy. Irkussa asuu selvästi pieni koiranleuka...

Tuli näet mieleen, että jo menee yhteiskunnan hyvinvointi huonoksi kun ajattelee lakkoilevia joukkoja... Tehyläiset, farmaseutit ja proviisorit sekä Alko. Ei toimi omalääkintäkään kohta *reps* No joo joo, tiedetään, alko toimii normaalisti taas maanantaina. Hullua vaan, kun ajattelee, että jotkin alkon myymälät on auki ja ne voi tarkistaa netistä. Hullummaksi asian tekee se, että ukko kokeili aamulla piruuttaan toimiiko alkon sivut... Sivut ylikuormittuneet, kokeile myöhemmin uudestaan.