Eilen illalla se iski, totaalinen v-tus. Oletteko huomanneet AUDIn uuden mainoksen? Sen, missä mies kertoo kuinka "silloin kun toin sinut kotiin, lupasin huolehtia sinusta, hoitaa ja pitää hyvin" ja vaikka mitä ihan suoraan sanottuna paskaa se siinä suoltaakaan. Siis voi v*u. Aivan järkyttävän kamala mainos. Itse olin aluksi selkä telkkariin päin, joten oletin puheen perusteella että siellä pyörii joku isi-vauva-mainos, kunnes muistin kuulleeni sen ennenkin ja koskevan autoa.

Aivan järjetöntä. Mainosnikkarit ovat keksineet siis verrata AUTOa vauvaan mainonnassaan. Sillä samaan malliinhan sille autolle lirkutellaan kuin vastasyntyneelle. En muuten osaa edes sanoa miksi pistikään niin vihaksi. Ehkä siksi, että minusta on jo pitkään tuntunut että yhteiskuntaa sysitään jatkuvasti enemmän ja enemmän arvostamaan materiaa ja vuosi vuodelta vähemmän muita arvoja.

Miettikääpä nyt, vielä kymmenen-viisitoista vuotta takaperin, jos ostit vaikkapa mikroaaltouunin ja se hajosi, mitä sille tehtiin? Se korjautettiin, mikäli se vain oli mahdollista. Mitäpä teet tänä päivänä jos mikroaaltouuni rikkuu? Mikäli uuni on muutaman vuoden ollut käytössä, on enemmän kuin todennäköistä että nappaat sen kainaloon ja kiikutat jätteisiin.

Sama pätee melkein mihin tahansa kapineisiin. Hyvänä esimerkkinä pidän itse sitä, että minulla on pesukone mallia 1995. Eli hieman on kertynyt kaverille ikää mittariin. No, koska kone ei todellakaan ollut mikään erikoisen halpa hankinta aikanaan, siinä kun on kuivaus samassa, niin olen sitä koettanut helliä ja pitää hyvänä kaikki nämä vuodet. Hyvä kone onkin ollut, aivan loistava. Ja käyttömäärähän on siinä järjetön tällä sakilla.

Pesukone hajosi vuosi sitten. Suunnilleen. Jätti vedet sisään, ei auttanut nukkasihdin aukominen, ei maanittelu, ei paijaaminen. Mies, tuo kodinkonekuningas (ihan oikeasti, meillä on mies hulluna kaikkeen kodintekniikkaan) tuumasi oitis, että se on sitten pesukoneen uusiminen edessä. Vanha kapinehan se on. Ja mitä tekee irkku? Vastustaa niin maan perusteellisesti uuden hankintaa. Ei käy, ei missään nimessä, ei ainakaan ennen kuin sitä on käynyt korjaaja katsomassa.

Mies pyöritteli silmiään, hullu akka, minkäs teet, ja sen verran se siinäkin tunteita herätti, siis se kina koneesta, että kiukkuisena lähti töihin. Tuhlatakin rahaa vielä korjaajaan kun kyseessä vanha romu. Mutta minähän tuhlasin. Kaikki 80 euroa, jonka korjaaja otti katsomisesta, poistopumpun vaihtamisesta ja kehuista kuinka hiton hyvässä kunnossa kone on muilta osiltaan.

Kysyinpä vielä siltä lähtiessä, että miten on, jos vielä pamahtaa kannattaako korjata. Vastaus oli yksinkertainen, mikäli siitä menee mikä muu tahansa kuin ohjelmavalitsin niin kannattaa. On niin hyvässä kunnossa vielä kaikilta osin. Ja niin, uusista koneista tuo tuumasi kun kysyin että millainenhan sitten olisi tänä päivänä hyvä, ei sellaista kuulemma olekaan, noin korjausta ajatellen. Niitä ei kuulemma enää korjailla, liikaa elektroniikkaa sullottu nykymasiinoihin.

Eli niin, jotain tässä yhteiskunnassa on vikana, kun ajattelee että ekologisia arvoja painotetaan ja pelotellaan sillä että kulutamme luonnonvarat loppuun tällä kerskakulutuksella ja siitäkin huolimatta, sitä kerskakulutusta oikein suositaan jo tuotteiden valmistajienkin osalta. Puhumattakaan näistä mainoksista, jossa joku helketin auto saadaan kuulostamaan inhimilliseltä.

Olen kiukkuinen. Huomasitteko?