Tätä pastakastiketta tulee tätä nykyä tehtyä niin usein että tätä voi tosiaan kutsua jo vakiopastakastikkeen nimellä meidän torpassamme. Se, miksi tätä tulee tehtyä niin usein lienee simppeli -meillä jokainen on himona tähän kastikkeeseen. Riskinä tosin pidän sitä, että monesti ruoat joita tulee tehtyä himottelun vuoksi taajaan kokevat yhtäkkiä ällötysmekaniikan eli hups vain, kukaan ei tahdo kyseistä sapuskaa vuosikausiin. No, katsellaan saadaanko tällä sapuskalla ja tällä valmistustaajuudella (3-4 kertaa kuukaudessa) ällötysmekaniikka toimimaan, ainakaan tämän puolen vuoden aikana jolloin tämä on vakioitunut kyseistä mekaniikkaa ei ole ollut vielä havaittavissa.

800 g naudan jauhelihaa

200 g sipulikuutioita (pakaste)

5-10 valkosipulinkynttä (oma makuhan sen määrittelee, meillä valkosipulia käytetään PALJON)

1,5 lihaliemikuutiota

reilu teelusikallinen basilikaa

reilu teelusikallinen timjamia

puolisen teelusikallista mustapippuria

puolisen teelusikallista sokeria

puolisen teelusikallista suolaa (tarvittaessa)

500 g tomaattimurskaa

500 g paseerattua tomaattia

 

Ruskistetaan jauheliha, nakataan sekaan sipuli ja valkosipulit murskattuna, pyöräytetään ronskilla otteella kaikki sekaisin. Lisätään lihaliemikuutiot ja pyöräytetään uudemman kerran niin että saadaan kuutiot selvästi aloittamaan liukeneminen. Ripsautetaan pintaan sokeri, suola, basilika, timjami ja mustapippuri ja koko komeuden päälle kipataan tomaattimurska ja paseerattu tomaatti. Säädetään hellanlevy miedolle lämmölle niin että sössäle juuri ja juuri kiehuu vienosti ja annetaan hautua kannen alla vähintään pari tuntia, aina parempi jos kärsivällisyyttä riittää ja sössäleen voi antaa kiehua jopa nelisen tuntia.

Tarjotaan spagetin, makaronin tai tuorepastan kanssa ja nam, jos oikein tahtoo itsensä yllättää voi annoksen lautaselle läntättyään sekoitella joukkoon vielä muutaman fetakuution jotka makaronin ja kastikkeen lämmössä pehmitessään antavat aivan sikahyvän säväyksen annokseen. Koetanpa josko muistaisin päiväsellään annosta kyhätessäni napsasta siitä vielä kuvankin.