Kyllä se niin on että kauppahommatkin hoituu suit sait vaan kun pääsee ihan itsekseen kauppaan. Poika 14v oli ihan kunnossa eilen aamulla herättyään ja niinpä minä jätin speden tämän seuraksi. Poika 16v lähti kouluun edellisen illan kuumepiikistä huolimatta, olo kun oli kuulemma ihan normaali eikä lämpöäkään ollut enää. Kummallinen tauti, meni aina pää- ja kurkkukipua myöten ohi muutamassa tunnissa? Ainoa mikä jäi oli pojan 14v käteen ilmestyneet näppylät joista osa oli tosin siinä jo muutama päivä ennen kuumepiikkiä. Merkillistä.

Vaan niin, palaanpa takaisin siihen aikaisempaan aamupäivään. Minä sain kuin sainkin shopattua kaikki ystävän tyttären synttärikakkuihin tulevat ainekset kaupalta aina MMF-massan karkkeja myöten. Ja kuulkaapa, tätä ei usko kyllä erkkikään! Minä löysin sittarin karkkihyllystä täysin valkoisia haribon vaahtokarkkeja! Kyllä! Harmi että niitä ei ollut kuin kaksi pussia mutta ahneena akkana otin tietysti kumpaisenkin pussin kärryihini.

Siitä valkoisesta MMF-massan luontimahdollisuudesta innostuneena ajelin kaupalta tiimariin, kas kun paikallisessa tiimarissa on tätä nykyä Wiltonin leivontakapineita myynnissä. Olen tosin tainnut mainita tämän aiemminkin? Tutkailin pastavärejä ja päädyin lopulta ottamaan hyllystä liilaa ja punaista pastaväriä, pelkkää sinistä kun en hyllystä löytänyt enkä ollut mitenkään varma olisiko taivaansininen ollut kunnon sinistä vaiko vaaleaa sinistä?

Samalla kertaa ostin vihreää sokerimassaa, ja tämä se on uusi juttu jos joku. Minähän en ole koskaan käsitellyt sokerimassaa, en sen puoleen kyllä marsipaaniakaan jota kaapissa on myös pötkylä. Tällä viikolla pitäisi kokeilla nyt kumpaisellakin touhuamista mutta kysynpä nyt samantien niiltä jotka ovat koristeita vääntäneet kyseisistä aineista, käytetäänkö tomusokeria näidenkin muovailussa samaan tapaan kuin MMF-massan kanssa? Estämässä tarttumista käsiin ja alustaan?

Katselin toki myös kieli pitkällä erilaisia Wiltonin kuviointivälineitä, niitä joilla painetaan kakun pintaan koukeroita ja köynnöksiä ja vaikka mitä sekä tietysti pikkukaulinta, kolmioraappaa (?) kakun reunan kuviointiin ja kukkasientä. En tosin raaskinut ostaa mitään näistä, pikkukaulinkin maksoi 20 euroa. Pitääkin katsella kulkiessa josko jossain kaupassa osuisi silmiin lasten leivontalelusetti, niissähän on pikkukaulimia myös ja hyvällä säkällä sellainenkin saattaisi toimia. Myös karjalanpiirakoiden tekoon tarkoitettua kapustaa mietin, mitenhän hyvin se toimisi touhussa?

Kotiuduttuani poika 14v näytti kättään, siinä on tosiaan ollut syylämäisiä näppyjä jo viikon-pari useampi ja koska pojalla on ollut vuosikausia pari syylää toisessa kädessään niin syyliksi me nekin olemme katsoneet. Tosin olen ihmetellyt sitä määrää, niitä kun on tosiaan ilmestynyt vasempaan käteen useampi. Eilen niitä olikin sitten vielä enemmän. Ne ei ole syyliä syyliä, mutta ne on valkoisia näppyjä, aivan kuin nokkosella olisi roimattu tai sellaisia joista on tulossa syyliä. Minäpä otin ja soitin alueelle, juttelin hetken hoitajan kanssa ja komensin pojan ja speden autoon.

Hoitaja katsoi näppyjä ja totesi saman kuin minä, ne näyttävät tosiaan syyliltä tai niiden aluilta. Vielä hullumaksi hoitajakin totesi asian havaittuaan että niitä tosiaan on vain vasemmassa kädessä eikä missään muualla. Merkillistä. Lopulta omalekurikin tuli kurkkaamaan näppyjä ja totesi että hänen mielestään kyseessä on enterorokko. Hmmm. Siihen voi sitten liittyä kuumeilu, pääkipu, kurkkukipu ja kutina. Oireenmukainen hoito vaan ja kyllä se siitä. Okei.

Aluksi olinkin että niin tosiaan, josko se on sitten se, se selittäisi edellisen illan kuumeilun, pää- ja kurkkukivun. Mutta pakko minun on myöntää että iltapäivällä olin jo jokseenkin epäilevä. Rokko missä näppylät on vain toisessa kädessä eikä siinäkään muualla kuin kämmenselässä? Jossa kuume ja kipuilu kestää muutaman tunnin? Omituista, todella omituista. Ja kellään muulla ei ole mitään? Ei näppyjä, kurkkukipua tai kuumetta. Jaa-a. No, tulipa käytyä.

Jostain kumman syystä minä intouduin kotiuduttuamme siivoamaan keittiön kaappien päällysiä. Tai niin, minun oli tarkoitus siivota jääkaapin päällinen johtuen taas aikeesta kaivaa se pizzagrilli sieltä mutta työpöydälle kivuttuani totesinkin että josko sen viereisen kaapin päällisen putsailisi ensin. Vaikka meillä on sekaista niin likaista meillä ei ole, paitsi keittiön kaappien päällystöissä. Minä näet inhoan niiden siivoamista johtuen pitkälti siitä, että suunnilleen kaikkien tämän torpan asukkaiden tulee lykittyä kaappien päälle kapineita "jemmaan" pienemmiltä ihmisiltä. Näin ollen kaappien päällyset tursuavat kapineita ja niiden siivoaminen on superhyperinhottavaa.

No, minäpä tosiaan aloin hinkata sitä viereisen kaapin päällistä nakottuani sieltä ensin kaikki kapineet pois. Osan suoraan roskapussiin, osan kuumaan astianpesuveteen likoamaan sillä keittiössä kaappien päälliset kerää aina kaiken kokkailurasvan ja pölyn itseensä. Inhottavaa, tahmeaa möhnää mikä ei tahdo lähteä oikein millään irti. Tai ei tahtonut, minä näet kiskaisin yleispuhdistusainetta rättiin, hinkkasin ja kirosin.

Hetken päästä tuuppasin fairya rättiin, hinkkasin ja kirosin vähän lisää. Sitten se ajatus tuli. Josko kokeilisikin ihan suosilla Chifiä? Sitä aktiivihappiversioa? Ja kuulkaa, johan alkoi lyyti kirjoittaa. Minä hinkkasin ja hetken kuluttua huomasin tyhjentäväni viereistä maustehyllyä. Ja lääkekaapin päällystää. Tiskikaapin päällystää. Seuraavan kaapin päällystää. Roskis sai lisää täytettä ja akka hinkutti ja hinkutti. Ja kas, pari tuntia myöhemmin akka palaili hinkutusreittiään siihen jääkaapin päälliseen joka oli vielä hinkkaamatta ja joka oli ollut se alkuperäinen hinkkauskohde. Ou mai!

Pizzagrillin pintakin oli päällystetty sillä inhalla rasvapölykerrostumalla mutta komeasti sekin chifillä puhdistui ja kuulkaa, nyt meillä on toinen puoli keittiöstä todellakin hinkattu ja puhdas! Tänään ajattelin ottaa käsittelyyn toisen puolen kaapit joita on siis suunnilleen sama määrä kuin toisella seinällä oli. Edelleen jatkan roskikseen nakkomislinjaa kaiken ylimääräisen kaman kanssa, se siivottu puoli kun on näet nyt niin kertakaikkisen IHANA! Ja auta armias sitä ihmistä joka koettaa sinne jotain tuupata jemmaan, voi olla varma että on päätään lyhyempi alle sekunnin!

Tästä kaikesta hinkutuksesta ja puunailusta ja puhtaiden pintojen ihanuudesta intoutuneena päädyin touhuamaan pizzaa. Sillä pizzagrillillä paistettavaksi. Ensin kipaisin lähikseen hakemaan kinkkukuutioita ja juustoraastetta ja hetken päästä veivasin jo pizzataikinaa kotosalla jauhelihan paiston lomassa. Tai no pizza- ja pizzataikinaa, minä päätin kokeilla täytettyjen leipien pohjaa pizzapohjana. Voin kertoa, toimi ja hyvin toimikin!

Lapset oli kertakaikkisen riemuissaan kun pääsin siihen vaiheeseen että sain hihkaistua ensimmäisen hepun keittiöön valitsemaan pizzaansa täytteitä; kinkkua, jauhelihaa, säilykepaprikaa, siivutettuja marinoituja valkosipulin kynsiä, sipulia, ananasta ja fetaa oli tyrkyllä. Jokainen tenava sai oman pizzansa ja jösses mutta ne olikin hyviä. Rehellisesti, jäin miettimään myynkö sittenkään tuota kapinetta pois? Pizzasta kun tulee tosiaan miljoona kertaa parempi kuin uunissa tehty on. Hmmm.

Kun viimein sain tehtyä pizzan itsellenikin ja einehdittyä sen, istahdin nojatuoliin ja kaivelin kutimia esiin. Tottakai puhelin soi juuri tuolloin ja hieman ihmettelin numeroa josta soitto oli tulossa, vielä enemmän ihmettelin vastattuani kun kuulin siskolikan äänen ja heti perään miellyttävän miesäänen. Että Radio Iskelmästä päivää! Olit osallistunut netin kautta kisaan jossa kysyttiin kenen kaverin kanssa lähtisit erääseen tilaisuuteen.

Ou mai!!! Että kertoisitko nyt kaverille, joka on myös täällä linjalla, että mikä tilaisuus se olisi mihin torstaina tämän kanssa menisit. Herranjestas niin, minä tosiaan kelasin aikani kuluksi sunnuntaina erinäisiä radiokanavien kisasivuja läpi ja osallistuin siellä ja täällä kisaan jos toiseenkin. Radio Iskelmällä osallistuin kisaan jossa piti kertoilla kenen kanssa ja miksi juuri meidän pitäisi päästä Suvi Teräsniskan levyjulkkaritilaisuuteen.

"Suvi Teräsniskan albumi 'Rakkaus päällemme sataa' julkaistaan keskiviikkona 8. syyskuuta. Levyn julkaisua juhlitaan ravintola Jack The Roosterissa, Tampereella, torstaina 9.9. Keikka alkaa noin kello 22.30, liput 6 euroa.

Kenet sinä haluaisit viedä Suvin uuden levyn julkkareihin?

Kerro ystäväsi nimi ja perustele miksi juuri te kaksi olette ne oikeat henkilöt, joiden pitää päästä mukaan ennen illan keikkaa (19.00-21.00) järjestettävään yksityistilaisuuteen.

Tilaisuudessa saatte uuden levyn Suvin omistuskirjoituksella, Suvi esittää muutaman kappaleen levyltä ja tarjolla on myös purtavaa ja juotavaa.

Kirjoita vastauksesi ja ystäväsi tiedot (nimi + puhelinnumero) alla olevaan tekstikentään ja olette mukana arvonnassa."

Että sinne sitten. Tupakkalakon kolmen viikon rajapyykin kunniaksi. Jonka olin laittanut perusteeksi sille miksi minä ja sisko olisimme ehdottomasti henkilöt joille kyseinen ilo pitäisi suoda, ikään kuin palkintona siitä että reilun kahdenkymmenen vuoden käryttelyn jälkeen olemme pystyneet nyt olemaan polttamatta yli kolme viikkoa ja tsempanneet toisiamme ihan hirmupaljon.  Herranjestas sanon mä! Sen verran häkellyin puhelusta että en osannut edes sanoa yhtä ainoaa Teräsniskan kappaletta nimeltä kun juontaja kysyi lempibiisiä. No, eipä osannut siskokaan ja niin vaan kuulkaa me olemme huomenna menossa levyjulkkareihin.

Nyt saankin sitten jännittää joka välissä jos puhelin soi outoa numeroa näyttäen. Selvästikin radio on se meikäläisen media, niin sen on pakko olla, keväällähän arpaonni pamahteli myös pariin otteeseen kisoihin osallistuttuani. Ainoa lievä ongelma näissä julkkareissa on se että joudun todennäköisesti sukeltamaan siskoni vaatekaapille jälleen kerran. Ja hiuksetkin on ihan persiillään. Ja tupakkalakkoko sen sitten aiheuttaa että naamaan on puskemassa finni jos toinenkin. Niin ja lisäongelma lienee se, että sisko menee yöksi töihin tuolloin eli meidän julkkarihengaamisemme jää pelkkään VIP-tilaisuuteen mutta väiäkö tuon.

Vaan nyt lopetan tämän kirjavan pälpätykseni tähän todetakseni että työt kutsuu. Tarjouduin näet tekemään myös ne suolaiset tarjottavat ystävän tyttären synttäreille eilen kun tämän kanssa jutustelimme iltapäivällä puhelimessa, ystävä itse kun olikin hälytetty pikana töihin täksi viikoksi. Hommissa riittää siis, tänään pitäisi saada toisen ystävän sukatkin valmiiksi että tämä saa ne mukaansa Lapin reissulle jolle lähtevät perjantaina.

Se on moro ja viettäkää oikein mukava keskiviikko, niin minäkin teen!