Tiedättekö mikä on viimeinen virhe joka väsyneen äireen kannattaa tehdä? Siinä illan päätteeksi, kun on ensin iltapalattanut kaksi täysin sekopäistä penskaa, kieltänyt loputtoman moneen kertaan näitä riehumasta iltapalapöydässä, riehuttamasta spedeä iltapalapöydässä, kaatamasta kaakaoita, loikkimasta pöydän alle ja erotellut nämä vessasta hammaspesulta nauramasta, räkättämästä ja hihkumasta.

Ennen tätä päättömyyttä se samainen äiree on sanonut sataan kertaan, kuinka ruokapöydässä ei riehuta, kuinka alakerrassa ei hypitä pöydältä sohvalle ja sohvalta pöydälle, kuinka ei juosta ympäri olohuonetta, kuinka ei retuuteta sitä spedeä kuin nukkea sillä tuloksella että lähes aina spede muksahtaa jossain vaiheessa naamalleen, selälleen tai tällä menee muuten vaan jalat solmuun kun riehaantuu täysin yrittämään samaisia hulluja liikkeitä kuin ne kaksi isompaa.

Ennen tätä se äiree on polttanut hihansa sataan kertaan siinä parin kolmen tunnin aikana kerättyään sohvatyynyt kymmeneen kertaan, kerättyään kaikki lasten ulkovaatteet pariin kolmeen kertaan, tuupittuaan koulureppuja pois kulkuväyliltä, siirreltyään kerran toisensa jälkeen leväälleen jätettyjä kenkiä paremmin riviin ja eroteltuaan riiteleviä teinejä ja liki teinejä toistensa kimpusta muutamaan kertaan.

Se samainen äiree on siinä kaiken muun lomassa tehnyt ruoat, siivoillut keittiöä muutamaan kertaan milloin välipalan, milloin ruoan jäljiltä, tyhjentänyt tiskikonetta ja täyttänyt samaista kapinetta, järjestellyt pyykkejä kaappeihin, nostellut pientä apinamiestä milloin mistäkin loukosta pois ja puhallellut milloin otsaa, milloin kaapin ovien väliin jääneitä sormia. Siis siinä samalla kun on kiekunut ja erotellut ja imuroinut.

Ja kesken sen kaiken muun säädön se äiree on koettanut kirjoittaa kauppalappua seuraavalle päivälle muistaakseen kaikki jouluvalmistelutarpeet ja lopulta, muistettuaan sen joulun tosiaan olevan jo ovella, komentanut ne kaksi sekopäistä tenavaa siivoamaan huoneensa jos aikovat että joulupukki ei hurauta suoraan talon ohi. Ja koska se äiree on aika-ajoin täysin kuutamolla melskattuaan joka ilmansuuntaan samaan aikaan ja koettaessaan muistaa kaiken mitä piti tehdä ja hankkia, se äiree on hyväuskoinen hölmö joka kuvittelee että ne sekopäät puhuu totta sanoessaan "me siivotaan siellä" vessareissujensa lomassa.

Silloin se viimeinen virhe minkä se äiree voi tehdä, on ajatella siinä sen kaoottisen iltapalan jälkeen olevansa kiva kiva äiti (no kun ne pikkuihmiset sanoi siivonneensa kun iltapalalle tulivat) ja yllättävänsä ne pienet sydänkäpyset, paremmin tunnetaan sekopäinä, pienellä kivalla kimppatuokiolla saatuaan ensin sen riehaantuneen ja ylikierroksilla käyvän speden sänkyynsä. Mikäli se äiree haluaa ne lapsoset, tunnetaan edelleen myös nimellä sekopäät, yllättää iloisesti, ei sitä kannata suorittaa yläkerrassa siellä lastenhuoneessa mitä ne pikkuihmiset siivosivat.

Siitä ei tule kuin iso poru. Suuri huuto. Pakottava tarve laskea kymmeneen ja sen perään sataan ja ehkä vielä tuhanteen, purra kieleensä ja todeta, että moro, yksikin joulupaketti ilmestyy jouluna niin yhtä ainoaa niistä ei lapsosten käsiin päädy vaan suoraan avaamattomina vintillä odottamaan että jostain löytyisi ne tenavat jotka osaavat siivota tai ainakin osaavat olla sanomatta siivoavansa jos todellisuudessa vain sotkevat lisää.

Huominen päivä sillä äireellä ei mene niissä jouluvalmisteluissa kuten oli ajatellut. Huominen päivä menee siellä, lastenhuoneessa, jos edes riittää. Voi jopa olla että se äiree ottaa kuvia siitä huoneesta nähdäkseen käsiensä jäljen vielä jälkikäteen. Mutta se on varmaa, että niille sekopäille ei sen äireen kannata tänään enää puhua mitään, koska muuten sen äireen suusta tulisi pelkkää painokelvotonta tavaraa, sen verran paljon sitä äireetä nyt ketuttaa, risoo ja suoraan sanottuna jopa itkettää. Onneksi se äiree tietää ettei ole ainoa äiree, jota ihan oikeasti voi välillä itkettää harmista, pettymyksestä ja kiukusta.

Ja nyt se eli tämä äiree lähtee suosilla nukkumaan, muuten sillä eli tällä äireellä räjähtää pää, palaa hermo ja vaikka mitä vielä näin illanpäätteeksi. Voimia sekopäiden äideille!